DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi yetkilileri Akşener'in konuşmasını değerlendirdi: Sadece Kılıçdaroğlu kaybetmedi, hep birlikte kaybettik

DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi yetkilileri Akşener'in konuşmasını değerlendirdi: Sadece Kılıçdaroğlu kaybetmedi, hep birlikte kaybettik
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta gerçekleştirdiği konuşma gündemdeki yerini korurken, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi yetkilileri konuşmaya ilişkin değerlendirme yaptı. Millet İttifakı'nın adayı CHP...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta gerçekleştirdiği konuşma gündemdeki yerini korurken, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi yetkilileri konuşmaya ilişkin değerlendirme yaptı. Millet İttifakı'nın adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Akşener’in sözlerine ilişkin soruyu, “Yanıtlarsam Sayın Akşener’e nezaketsizlik yapmış olurum" diyerek yanıtlamıştı.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, “Düne takılmadan önümüzdeki süreci konuşmak gerekiyor. Dün dünde kaldı, Türkiye’nin önemli sorunlarına odaklanmak gerekir” ifadelerini kullandı. Her partinin seçim sürecinde atılan adımların artı ve eksilerini değerlendirilerek yeni bir yol haritası çizeceğini, bunun kaçınılmaz olduğunu ifade eden Kaya, “Bu tartışmaları kamuoyu önünde yapmak fayda sağlamaz” değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti’nin seçim dönemindeki bir diğer ittifak ortağı Gelecek Parti’sinden Selçuk Özdağ da ‘dünü konuşmamak gerektiği’ yönündeki görüşünü, “Beraberce bir iş birliği yaptık, başaramadık. Yenilgi yalnızdır, kimse sahiplenmez. Hepimizin az veya çok vebali, az veya çok sevabı var. Biz siyaset kurumu olarak bunlardan ders alarak görevimizi nasıl yapabiliriz bunu düşünmeliyiz. Önümüze bakmamız gerekiyor” sözleriyle ifade etti.

Türkiye’nin gerçek gündeminin unutulduğunu da vurgulayan Özdağ, “Gerçek gündem ittifak, iş birliği ve bu iş birliğindeki hatalar değil. Gerçek gündem Türkiye’de demokrasi, refah, adaletin inşasına duyulan ihtiyaç” ifadelerini kullandı.

"Sadece Kılıçdaroğlu kaybetmedi, hepimiz kaybettik"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin’se Meral Akşener’in konuşmasında ‘yeniye dair’ bir şey olmadığını belirterek, “Sayın Akşener, daha öncesinden bildiğimiz cümleleri kurdu, daha önceki açıklamalarına benzer açıklamalar yaptı” dedi.

Partisinin özeleştiriyi bir bütün olarak yaptığını kaydeden Şahin, “Millet İttifakı bileşenleri ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı iki belediye başkanı olarak hep birlikte kaybettik. Sadece Sayın Kılıçdaroğlu kaybetmedi” ifadelerini kullandı. Şahin, Millet İttifakı’ndaki tüm partilerin gerekli dersleri çıkararak vatandaşa umut olacak yol ve yöntemi geliştirmesi gerektiğini belirtti.

"Akşener'in çağrısından önce biz bu kararı aldık"

Partilerin yetkilileri, Akşener’in ‘yerel seçimlere ayrı ayrı girelim’ çağrısına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partili Bülent Kaya, partisinin Akşener’in bu çağrısından önce tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarıyla girme kararı aldığını, çalışmalarını da bu yönde sürdürdüklerini ifade etti. Akşener’in ifade ettiği gibi sınırlı sayıda bazı iş birliklerinin olabileceğini de belirten Saadet Partili yönetici, bu iş birliklerinin seçim sürecine girince netleşeceğini söyledi.

"Akşener'in çağrısı temenni"

Akşener’in ‘ayrı ayrı girelim’ çağrısını “temenni” olarak yorumlayan Gelecek Partili Özdağ, “Gelecek Partisi olarak biz kendi adaylarımızı çıkaracağız, güçlü olduğu yerlerde Saadet Partisi'ni destekleyeceğiz. Belli yerlerde tek adam sistemine, adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı iş birliklerine de açık olacağız, bir araya geleceğimiz yerler olacak. Akşener de bunu söyledi” dedi.

Yerel seçimlerde partilerden, genel başkanlardan ziyade adayların önemli olduğuna dikkat çeken Özdağ, “Liyakatli, dürüst adaylara ihtiyaç var. Muhalefet böyle adaylar çıkarırsa halk zaten birleşir. Akşener’in konuşmasını da seçmen değerlendirir” ifadelerini kullandı.

"Yerel seçimlerde zaten ittifak olmaz"

Yerel seçimlerde ittifak kurmanın zaten söz konusu olamadığını, ittifakın genel seçimlere ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine özgü bir durum olduğunu kaydeden DEVA’lı Şahin’se “Yerel seçimlerde ittifaklar ‘iş birliği modellerine’ döner. Zaten Sayın Akşener de ‘ittifaka hayır, iş birliğine açığız’ dedi” değerlendirmesini yaptı.  

DEVA Partisi'nin yerel seçimlerdeki tutumuna dair parti kurullarında bir karar alınmadığını kaydeden Şahin, “Son seçim sonuçlarından kaynaklı olarak teşkilatlarımızın motivasyonu her yerde kendi adaylarımızı çıkarmamız ve gerçek gücümüzü test etmemiz yönünde. Ama karara bağlamadan toptan ret veya toptan kabul içeren cümleler kuramayız. Ayrıca ülkenin hayrına olacak gelişmelerde her türlü seçim iş birliğinin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.