DEVA’da grup kurabilme için AKP’den geçiş beklentisi

DEVA’da grup kurabilme için AKP’den geçiş beklentisi
Genel seçimlere sadece bir haftalık süre kalmışken, seçimler sonrası senaryolar da Ankara kulislerinde dillendirilmeye başlanmış durumda.Milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu kaybetmesine kesin gözüyle...

Genel seçimlere sadece bir haftalık süre kalmışken, seçimler sonrası senaryolar da Ankara kulislerinde dillendirilmeye başlanmış durumda.

Milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu kaybetmesine kesin gözüyle bakılırken, Millet İttifakı’nın da çoğunluğu elde edemem riski ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın en az 65 ve üzeri milletvekili kazanması durumunda, Meclis çoğunluğunda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin tavrı belirleyici olacak.

Öte yandan Millet İttifakı içerisinde yer alarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden seçimlere giren Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin seçim sonrasında da Meclis’te CHP’de çatısı altında mı? yoksa ayrı grup kurarak hareket edecekler soruları da en çok merak edilenler arasında.

DEVA Partisi’nden 25 isim, Saadet Partisi’nden 24, Gelecek Partisi’nden 19 isim CHP listelerinden aday gösterilmişti. Listeler açıklanmadan önce Demokrat Parti dışındaki üç parti, Meclis’te grup kurma yeterliliği için gerekli olan 20 sandalye istemişti.

Ancak partilerdeki bu beklenti listelerin açıklanmasıyla karşılık bulmadı. Adayların küçük bir bölümü kesin kazanacak yerlerden aday gösterildi. 9 Saadet Partili, 11 DEVA Partili, 3 DP’li ve 10 Gelecek Partili isim, seçilme olasılığı yüksek yerlerden aday gösterildi.

Bu dağılım, seçimler sonrası dört partinin ortak grup kurup kurmayacağı tartışmasını gündeme getiriyor.

ORTAK GRUP KURMA YALANLANMIŞTI

Listelerin açıklanmasından sonra dört partinin Meclis’te “Millet Grubu” oluşturacağı yönünde iddialar gündeme geldi. Fakat bu iddialar, partililer tarafından yalanlanmıştı.

BEKLENTİ AKP’DEN GEÇİŞ

Ancak seçimlere bir hafta kalmışken, sonuçlara göre Meclis’in yeni dönemiyle ilgili senaryolar da yeniden gündeme gelmeye başladı.

Edinilen bilgilere göre, DEVA Partisi’nde kendi Meclis grubunu kurma formülünde ısrarcı olunduğu ve bu konuda kimi arayışların olduğu öğrenildi.

DEVA Partili bir kurmay, Gazete Pencere’ye verdiği bilgide dört partinin grup kurma ihtimalinin olmadığını, DEVA Partisi kendi gruplarının kurma arayışlarının olduğunu aktardı. Ancak seçimlerde 20 sayısına ulaşma ihtimallerinin de zayıf olduğunu kabul eden partili, grup kurma sayısına AKP’den geçişlerle erişebileceklerini ileri sürdü.

AKP’nin Meclis çoğunluğunu kaybetmesi durumunda bu geçişlerin çok rahat olabileceğini söyledi.

Hatta kimi isimlerle kapalı görüşmeler yapıldığı iddiasını da dile getiren aynı kurmay, bu durumda tek başlarına grup kurma yeterliliğine ulaşacaklarını söyledi.

AKP’nin Meclis çoğunluğunu kaybetmesi durumunda partiler arasında geçişlerin yaşanabileceği ihtimaline işaret eden isim, bu durumda AKP’den partilerine kimi isimlerin geçme olasılığının güçlü olduğunu belirtti.