Diyarbakır'da boşanma oranları hızla artıyor: Kadınların adli yardım talepleri artıyor

Diyarbakır'da boşanma oranları hızla artıyor: Kadınların adli yardım talepleri artıyor
Diyarbakır’da 2023 yılında 1712 kadın boşanmak için barodan yardım talep etti. Bu yılın ilk 4 ayında ise rakam 420’ye ulaştı.

Nüfusu 2 milyona dayanan Diyarbakır’da boşanma oranları her geçen gün artıyor. 2022 yılında 1494 kadın, 2023 yılında 1712 kadın boşanmak için Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu’na başvurdu.

Amida Haber'in haberine göre; bu yılın ilk 4 ayında ise 420 kadın boşanma davası açabilmek için adli yardım talebinde bulundu. Diyarbakır Barosu’nun Adli Yardım Bürosu’na başvuranların dışında, anlaşmalı boşanan çiftlerin de eklenmesi ile rakamın daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Boşanmak isteyen kadınlara ücretsiz avukat desteğinde bulunan Diyarbakır Barosu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Işık, boşanma davaların tümünde sebeplerin birbirine yakın olduğunu söyledi.

Işık, "Bir aydır hemen hemen 50 başvuru okuyorum, bu başvuruların tamamı aynı senaristin kaleminden çıkmış hikayeler. İsimlere bakmasam aynı şeyleri okuduğumu düşünüyorum. Acı ortak, sonuçlar farklı. Erken yaşta evlilikler boşanmalara yol açıyor. Erken yaşta evliliğin sosyolojik anlamda kadının ötelenmesine, geri kalmasına, ekonomik hayata katılmaması büyük bir sebep" dedi.