Doğalgaza %24,6 zam gelirken Bakan Bayraktar’dan Suriye’ye gaz sözü

Doğalgaza %24,6 zam gelirken Bakan Bayraktar’dan Suriye’ye gaz sözü
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de doğalgaza yüzde 24,6 zam gelirken Suriye’ye gaz verileceğini duyurdu. Bayraktar’ın “Suriye’yi besleyeceğiz” açıklaması tepkilere yol açtı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 9. OPEC Uluslararası Semineri'nde yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin enerji politikasını anlattı. Ancak Bayraktar’ın “Suriye’ye doğalgaz tedarik edeceğiz” sözleri, Türkiye’de art arda gelen enerji zamlarının gölgesinde büyük tepki çekti.

Henüz birkaç gün önce doğalgazda sanayi tarifesine yüzde 24,6, elektrik üretim tarifesine ise yüzde 19,8 zam yapıldı. Hane halkı için şu anlık bir artış açıklanmasa da, bu zamların dolaylı etkileri faturaları doğrudan etkileyecek. Zam kararıyla birlikte Türkiye’deki sanayi üretim maliyetlerinin artacağı, bunun da hem enflasyona hem de ürün fiyatlarına yansıyacağı tahmin ediliyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Bakan Bayraktar’ın "Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz" açıklaması, kamuoyunda “Önce kendi vatandaşının ihtiyacını karşıla” eleştirilerine yol açtı.

“Yüzyılın ortasına kadar karbon nötr ekonomi olacağız”

Bayraktar, panelde yaptığı konuşmada Türkiye'nin enerjide üç temel hedefi olduğunu söyledi: Arz güvenliği, uygun fiyat ve karbonsuzlaşma. “Yüzyılın ortasına kadar Türkiye ekonomisi, karbon nötr bir ekonomi olacak” diyen Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verileceğini ifade etti.

Ancak kamuoyunun tepkisi daha çok enerji fiyatları ve dışa yönelik enerji projeleri üzerinde yoğunlaştı. Sosyal medyada birçok kullanıcı, "Suriye’ye doğalgaz, Türkiye’ye zam", "Önce kendi halkının sobasına bak" ve "Bu nasıl enerji güvenliği?" gibi paylaşımlarla karara tepki gösterdi.

Suriye hattı hazır

Bakan Bayraktar, Suriye ile bağlantının tamamlandığını ve gaz akışının başlamasının an meselesi olduğunu söyledi. “Gaz şebekemizi Suriye şebekesine bağladık. Umarım Suriye'deki yaşam normalleşir” diyen Bayraktar, bu projeye başka ülkelerin de dahil olabileceğini ima etti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar