DÜĞÜNLER DÜĞÜN, NİKAHLAR NİKAH OLMAKTAN ÇIKTI

DÜĞÜNLER DÜĞÜN, NİKAHLAR NİKAH OLMAKTAN ÇIKTI
İçişleri Bakanlığı, nikahlarda uygulanacak prosedürlere dair 24 maddelik bir genelge yayımladı. Genelge kapsamında, nikahlar bulaş riskini azaltmak için mümkün olduğunca açık havada yapılacak. Gelin, damat, nikah memuru ve...

İçişleri Bakanlığı, nikahlarda uygulanacak prosedürlere dair 24 maddelik bir genelge yayımladı. Genelge kapsamında, nikahlar bulaş riskini azaltmak için mümkün olduğunca açık havada yapılacak. Gelin, damat, nikah memuru ve şahitler nikah süreci boyunca maske takacak, mesafe korunacak. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Ayrıca dans/oyun vb. amaçla müzik yayını da yapılmayacak.

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine, "Nikah Merasimlerinde Uygulanacak Tedbirler" konulu genelge gönderdi.

24 maddelik genelge şöyle:

1. Nikâhlar, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca açık havada yapılacak ve süre mümkün olduğu kadar kısa tutulacak.

2. Nikâh merasimi yapılacak mekanlarda mesafe planı hazırlanacak. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek.

3. Kurallar, mesafe, maske kullanımı ve temizlik uygulamalarına ilişkin bilgilendirme afişleri nikâh yapılacak mekanların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.

4. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak, 38 dereceden yüksek olanların en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak.

5. Mekân girişlerinde dezenfektan/el antiseptiği bulundurulacak ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanacak.

6. Nikâh yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince mekânın girişinde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Nikâh merasimi sürecinde de maske takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil) sağlanacak.

7. Nikâh Merasimi Yapılacak Mekânlar’da eğer yemek, kokteyl gibi ikramlar varsa masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası en az 60 cm olacak. Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

Sabit sandalye/koltuk düzeni olan nikâh mekânlarında oturma düzeni bir sandalye/koltuk boş olacak şekilde misafir kabul edilebilecek.

8. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilecek.

9. Nikâh merasiminde karşılama, uğurlama ve takı töreninde tokalaşma ya da temasa neden olan davranışlardan uzak durulacak ve mesafe korunacak.

10. Takı merasimi, hediyelerin salonun uygun bir yerine konulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak.

11. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kuralına riayet edilecek.

12. Nikâh yapılan mekânlardaki ortak kullanım dezenfektan bulundurulacak.

13. Aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafirler için ortak kullanım mesafe şartı aranmayacak.

14. Nikâh yapılacak mekânlarda temasa neden olabilecek dans/oyun vb. amaçla müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılmayacak.

15. Nikâh mekânı bünyesinde bulunan mescitler Mayıs ayında valiliklere gönderilen genelge hükümlerine uygun olarak kullanıma açılabilecek.

16. Genel tuvaletlerin giriş kapısı mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenecek.

17. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırması kapı ve pencereler açık bırakılarak doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek.

18. İki nikâh merasimi arasında en az 15 dakikalık zaman bırakılacak.

19. Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulacak.

20. Nikâh yapılacak kapalı mekânlarda bulunan çocuk oyun alanları kapalı olacak.

21. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra araç misafire teslim edilecek.

22. Asansörlerin kullanımı sınırlandırılacak

23. Valilik/Kaymakamlıklarca kurallarda güncelleme yapılabilecek.

24. Nikâh Yapılacak Mekânlarda Görevli Personelle ilgili de sıkı tedbir alınacak.

Öne Çıkanlar