Erdoğan ve Zelenski görüştü: "Tahıl Koridoru Anlaşmasını 2 yıla çıkarmaya gayret edeceğiz"

Erdoğan ve Zelenski görüştü: "Tahıl Koridoru Anlaşmasını 2 yıla çıkarmaya gayret edeceğiz"
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle görüştü.Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi....

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. İki lider saat 21.00 sıralarında Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi. Görüşme 2,5 saat sürdü.

Zelenski, Erdoğan ile görüşme devam ederken sosyal medyada bir paylaşım yaptı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kritik bir görüşme. Güvenlik – hem Karadeniz bölgemizde hem de genel olarak Avrupa'da. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destek için minnettarım. Barış Formülü - Ülkelerimizin, insanlarımızın ve çıkarlarımızın korunması. Hazırlanmakta olan Vilnius'taki zirveye dikkat.

Karadeniz Tahıl İnisiyatifi'nin korunması ve geliştirilmesi ile gıda güvenliği için daha fazla çaba gösterilmesini ayrı ayrı ele alacağız. Dünya her türlü terörden korunmalıdır."

Erdoğan ve Zelenski görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi

Erdoğan:

"Türk boğazlarından dünyaya açılan bir nefes borusu misali bir yılda 33 milyon tona yakın tahılı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz'da dolacak süresinin uzatılmasını temenni ediyorum.

Şüphesiz Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor.

Savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çabayı harcayan ülke olduk. Ukrayna ile dayanışma için de olurken savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayret edeceğiz. Ukrayna'nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz.

Tahıl Koridoru Anlaşmasının 2 ayda bir değil hiç olmazsa 3 ayda bir olması gibi beklentimiz var. Süreyi de 2 yıla çıkarmak gibi gayretin içerisinde olacağız.

Esir mübadelesi konusunda şu anda Ukrayna tarafından Sayın Başkanı dinledik. Rusya tarafıyla da görüşme halindeyiz. Önümüzdeki ay Sayın Putin'in de Türkiye ziyareti olacak. Tekrar bunu yüz yüze görüşme imkanımız olacak."

Zelenski:

"Ülkemiz ve halklarımız için barış isteyen herkese teşekkür etmek için buradayım.

Karadeniz tahıl girişimine ve Ukrayna'dan tahıl inisiyatifine olan desteğiniz için minnettarım.

Barış planını hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye, liderliği üstlenmeye hazır."