Fahrettin Altun'un başkan olarak atandığı TİHEK'ten İBB'ye ceza
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), görme engelli bir bireyin rehber köpeğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı sosyal tesise alınmaması nedeniyle belediyeye 150 bin TL idari para cezası uyguladı.
Görme engelli M.K., İBB tarafından işletilen Beykoz Sahil Sosyal Tesisi'ne rehber köpeğiyle birlikte girmek istediğini, ancak “evcil hayvan yasağı” gerekçesiyle içeri alınmadığını belirterek TİHEK’e başvuruda bulundu.
Başvurusunda, rehber köpeklerin sıradan bir evcil hayvan değil; görme engelliler için yön bulma, güvenlik ve sosyal etkileşim gibi konularda destek sağlayan yardımcılar olduğunu belirten M.K., engellilik temelinde ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti.
İBB: Evcil Hayvan Girişi Yasak, Ancak Açık Alanlarda Taşıma Kabı Şartıyla Serbest
İBB ise TİHEK'e verdiği savunmasında, sosyal tesiste evcil hayvan girişinin yasak olduğunu, bunun tabelalarla belirtildiğini ve yalnızca açık alanlara, taşıma kabında olmak kaydıyla evcil hayvan girişine izin verildiğini belirtti. İBB ayrıca başvuranın bilgilendirildiğini ve yardımcı olunmak istendiğini savundu.
TİHEK: Bu Ayrımcılıktır, Yasal Düzenlemeye Aykırıdır
TİHEK, kararında şu ifadelere yer verdi:
“Görme engelli kişilerin rehber köpekleriyle kamuya açık alanlara girişlerinin engellenmesi, engelliliğe dayalı ayrımcılık kapsamında değerlendirilmelidir. Rehber köpekler, evcil hayvan değil, yardımcıdır. Bu ayrımcılık hem ulusal hem de uluslararası hukukla çelişmektedir.”
Kurul, İBB'nin makul bir düzenleme yapmadığını ve alternatif çözüm üretmediğini de vurguladı. Bu gerekçelerle İBB’ye 150 bin TL idari para cezası kesildi.
Kaynak:Haber Merkezi