Fransa'da çiftçiler neden sokağa çıktı?

Fransa'da çiftçiler neden sokağa çıktı?
Fransız çiftçilerin temel taleplerinden birini ucuz gıda ürünleri dışarıdan gelen benzerlerine karşı koruma oluşturuyor. Fransız çiftçiler ayrıca gübre, enerji ve tarım yapmak ve hayvan yetiştirmek için kullanılan diğer...

Fransız çiftçilerin temel taleplerinden birini ucuz gıda ürünleri dışarıdan gelen benzerlerine karşı koruma oluşturuyor. Fransız çiftçiler ayrıca gübre, enerji ve tarım yapmak ve hayvan yetiştirmek için kullanılan diğer girdilerdeki yüksek fiyatların gelirlerini olumsuz etkilediği görüşünde.

Çiftçiler düşen gelirlerden, çevresel düzenlemelerden, artan bürokrasiden ve ithalattan kaynaklanan rekabetten etkilendiklerini öne sürüyor. Fransız yetkililer, traktörlerin başkente ve diğer şehirlere girmesini engellemek için 15.000 polisin seferber edildiğini söyledi.

Ülke genelinde başka protestolar da yaşanıyor.  Almanya, Belçika ve Hollanda'da da benzer protestolar yaşanırken, yüz binlerce çiftçi Pazartesi günü Paris'e giden ana otoyolları kapatmak için harekete geçti.

Paris'teki bir protestocu BBC'ye "Ucuz tarım yapamayız... Ticaretimizden geçimimizi sağlamamız gerekiyor" dedi.

Çiftçi sendikaları protestoyu "Paris kuşatması" olarak nitelendirirken, şehre giden tali yollar açık kaldı. Çiftçiler amaçlarının gıda teslimatlarının süpermarketlere ulaşmasını engellemek olduğunu söylüyor; yetkililer ise onları bunu yapmamaları konusunda uyardı. Ancak polise müdahale etmeme talimatı da verildi ve şu ana kadar herhangi bir düzensizlik belirtisi görülmedi.

Çiftçiler, Fransa'nın büyük miktarda sübvansiyonlu tarım sektöründe aşırı derece bürokratik engeller ve düzenlemeler bulunduğu şikayetinde bulunarak, tarım üreticilerinin daha düşük maliyetlerle ve daha az kısıtlamayla karşı karşıya olduğu ülkelerden yapılan gıda ithalatından zarar gördüğünü öne sürüyor.

Hükümet, adil rekabet sözü verdi

Attal Ulusal Meclis oturumunda yaptığı konuşmada, "Çalışan, geleceği ve geçim kaygısı taşıyan çiftçileri dinlememiz gerekiyor. Özellikle de Fransız çiftçilere uygulanan düzenlemelere yabancı ürünlerde de saygı gösterilmesini sağlamak için adil rekabeti garanti altına almamız gerekiyor.” dedi.

Gıda perakendecilere para cezası uyarısı

Zor durumdaki şarap üreticilerine acil yardım sözü veren Attal, diğerlerine de AB sübvansiyonlarının hızlı bir şekilde ödenmesi vaadinde bulundu. Attal, ayrıca çiftçilere gelirlerin adil bir şekilde paylaştırılmasını öngören yasaya uymayan gıda perakendecilerinin derhal para cezasına çarptırılacağını söyledi.

Çiftçiler geçen haftaki yardım paketini yeterli bulmamıştı

Çiftçiler geçen hafta Attal’ın sunduğu ilk yardım paketini yeterli bulmayıp reddederek, eylemlerini sürdürme kararı almıştı. Hükümet, traktörlerle başkenti “istila etmek” için seferber olan çiftçileri önlemek için ülke genelinde 15 bine yakın polisi görevlendirmişti. Fransız hükümetinin geçen hafta çiftçilerin kullandığı dizel yakıta yönelik devlet sübvansiyonlarını kademeli olarak azaltma planından vazgeçtiğini açıklamasına rağmen, tarım sektörü çalışanları bu tavizi yeterli bulmayıp eylemlerini sürdürme kararı almıştı.