Gece neden kalp krizi riski artar?

Gece neden kalp krizi riski artar?
Dünya genelinde ve Türkiye'de artış gösteriyor. Her yaş grubunda kalp krizi riski bulunurken bu konuda dikkatli olunması gerekiyor. Doktorlar, özellikle çene ile göbek arasındaki herhangi bir ağrının kalp krizi belirtisi olabileceğini...
Dünya genelinde ve Türkiye'de artış gösteriyor. Her yaş grubunda kalp krizi riski bulunurken bu konuda dikkatli olunması gerekiyor. Doktorlar, özellikle çene ile göbek arasındaki herhangi bir ağrının kalp krizi belirtisi olabileceğini vurguluyor. Soğuk hava ve sabaha karşı saatlerin kalp krizi riskini artırdığını belirten Dr. Özveren, vazospazm denilen damar büzüşmesinin artış gösterdiğini söylüyor.

Dünyada 300 milyondan fazla kalp hastası olduğunu ve 2 milyardan fazla kişinin kalp hastalığı riski taşıdığını ifade eden Özveren, Türkiye'deki istatistiklerin dünya verileriyle paralellik gösterdiğini söylüyor. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, ailesinde kalp hastalığı öyküsü ve diyabetin kalp krizi risk faktörleri arasında yer aldığını belirtiyor ve bu risk faktörlerini elemine etmenin önemine vurgu yapıyor.

Sigara kullanımının kalp krizi riskini büyük ölçüde artırdığını ve tek başına sigaranın bırakılmasının bile riski yüzde 36'ya kadar azaltabileceğini söyleyen Özveren, yüksek kolesterol düzeylerinin de riski artırdığını ifade ediyor. Diyabetin de kalp krizi riskini artırdığını ve regüle edilmesinin önemli olduğunu belirtiyor.

Egzersizin kalp sağlığı açısından önemine değinen Özveren, günde 10-13 bin adım veya 5 kilometre hızında günlük egzersizin kalp krizi riskini azaltabileceğini söylüyor. Ancak ağırlık kaldırma gibi yoğun egzersizlerin kan basıncını yükselterek kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Kalp krizinin her yaşta görülebileceğini ve genç popülasyonda da artış gösterdiğini ifade eden Özveren, hastalarda göğüs ağrısı dışında çene, sırt, kollar, omuzlar ve göbek bölgesindeki ağrılara dikkat çekiyor. Ayrıca kalp krizi belirtilerinin geniş bir spektrumda olabileceğini ve sessiz bir şekilde de geçebileceğini söylüyor.

Kalp krizi durumunda yapılması gereken en önemli şeyin sakin kalmak olduğunu belirten Özveren, stresin kalp krizi riskini artırdığını ve stresle başa çıkmanın önemli olduğunu vurguluyor. Tekrarlayan kalp krizi riskinin arttığını ve risk faktörlerinin tedavi edilmesiyle bu riskin azaltılabileceğini söylüyor.

Özveren ayrıca kalp krizlerinin kalple ilgili diğer hastalıklara da yol açabileceğini ifade ediyor ve risk faktörlerinin belirlenmesinde yapay zekanın da kullanılabileceğini belirtiyor.