GENAR araştırması: Toplumun %70'i dindar, %47'si Diyanet hizmetlerinden memnun

GENAR araştırması: Toplumun %70'i dindar, %47'si Diyanet hizmetlerinden memnun
GENAR'ın Diyanet İşleri Başkanlığı için yaptığı araştırma, Türkiye'de İslam'a geniş bir toplumsal tolerans olduğunu gösterdi. DİB'in hizmetlerinin kamuoyunda olumlu bir imaja sahip olduğu ve dinî eğitim talebinin arttığı belirlendi.

Yeni Şafak'tan İhsan Aktaş'ın paylaştığı yazıya göreGENAR tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı için yapılan son araştırma, Türkiye genelinde 27 ilde 18 yaş ve üzeri 2 bin 500 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi. Araştırmanın sonuçlarını Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci ile birlikte yorumlayan GENAR, Türkiye'de İslam ile ilgili geniş bir toplumsal tolerans olduğunu tespit etti.

Bu toleransın, İslam dini için olduğu kadar Türkiye'deki din hizmetlerinin resmî temsilcisi olan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) için de geçerli olduğunu belirledi.

Araştırma sonuçlarına göre, kişisel sorunlara çözüm arayışında dua ve ibadetin yeri %29,9 ile en yüksek oranı oluşturuyor. Türkiye genelinde dinî değerlerin, pratiklerin ve sembollerin önemli bir yer tuttuğu ve bunların merkezi bir önemde olduğu belirlendi. DİB'in toplumsal rolünün ve öneminin arttığına dikkat çekilen araştırmada, Türk sinemasında dinî değerlerin ve sembollerin görünürlüğünün düşük olmasıyla toplumsal değerlerin örtüşmediği vurgulandı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye toplumunda "Dindar değilim" ve "Hiç dindar değilim" diyenlerin oranı %15 olarak belirlendi. Diyanet hizmetlerinin kamuoyu tarafından genel olarak olumlu bulunduğu ve kamuoyu imajının olumlu olduğu sonucuna varıldı. Araştırmaya katılanların din görevlilerine yönelik olumlu algısının %60'ın üzerinde olduğu ve çocuklara din ve değerler eğitimi verilmesini destekleyen bir tutumun olduğu belirtildi. Bu sonuçlar, Türk toplumunun dinî eğitimi Diyanet'ten alma eğiliminde olduğunu ortaya koydu.