Gerçekler cezasız kalmadı

Gerçekler cezasız kalmadı
RTÜK, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan eksiklikleri ekrana taşıyan Halk TV, Tele 1 ve Fox TV’ye ceza yağdırdı.TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın deprem bölgesinden katıldığı yayın nedeniyle Halk TV’ye,...

RTÜK, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan eksiklikleri ekrana taşıyan Halk TV, Tele 1 ve Fox TV’ye ceza yağdırdı.

TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın deprem bölgesinden katıldığı yayın nedeniyle Halk TV’ye, Merdan Yanardağ ile Emre Kongar’ın 18 Dakika programında depremle ilgili sağcı iktidar eleştirisi nedeniyle de Tele 1’e yüzde 5 para, 5 kez de program durdurma cezası verildi. Fox TV’de Orta Sayfa ile Halk TV’de ‘Büyük Felaket Özel Yayın’ programına “özgürce kanaat oluşumunu engellemekten” reklam geliri oranında yüzde 3’er para cezası verildi.

TAŞCI: GERÇEĞİ AKTARMAMAK İHANETTİR
CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda “Haber yapmanın suç ama halka alenen küfretmenin ‘özgürlük’ sayıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Gerçeği çarpıtan, sansürleyenlerin sırtı sıvazlanırken hakikatin izini sürenler sessizliğe boğulmak isteniyor. Gerçeği aktarmamak hem suçtur, hem de gazeteciliğe ihanettir” ifadelerini kullandı.

KONURALP: SİYASİ İRADE SUÇLULUK TELAŞINDA
CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Okan Konuralp de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “RTÜK cezaları eliyle basın özgürlüğünü boğmaya çalışan siyasi irade suçluluk telaşındadır. Not ise not ediyoruz!” dedi.

RTÜK: ‘DUR’ DEDİK
RTÜK’ten yapılan “RTÜK, yalan haber ve manipülasyona ‘Dur’ dedi” başlıklı açıklamada ise “Üst Kurul, deprem yayınları sırasında yalanı gerçek gibi göstermeye çalışan medya kuruluşlarına üst sınırdan ağır yaptırımlar uyguladı” denildi.

MESLEK ÖRGÜTLERİ: HABER ALMA HAKKINA DARBE
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), kararı haber alma hakkına darbe olarak niteledi. Açıklamada “İktidarın sansür aygıtı olarak RTÜK yine ceza yağdırmıştır. İktidara yaranmakla yurttaşların sorunlarının ortadan kalkmadığı bir gerçektir” değerlendirmesi yapıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği, “Binlerce insanın ölümüne sebebiyet verenler, sesini duyuramayanların sesi olan basın organlarını susturarak orta yerdeki suçlarını örtmeye çalışmaktadır” açıklamasını yaptı. Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada da “Cezalar, ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir” denildi.

MUHALEFET: HESAP VERECEKSİNİZ
Muhalefet de RTÜK cezalarına sert tepki gösterdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “İktidarın bir afet yönetim planı yok, ancak sansür ve yasak planı dünden hazır. Halk Tv, Tele1 ve Fox Tv’nin ekranlarını karartarak, sorumluluğunuzu gizleyemez, hesap vermekten kurutulmazsınız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Liyakatsizliğin, beceriksizliğin, ihmalin üstünü kanallara ceza vererek örteceklerini sanıyorlar. Sorumsuzlukları tek tek not ediliyor” dedi.