Eski hakemler, Antalyaspor - Fenerbahçe maçındaki tartışmalı pozisyonları değerlendirdi

Eski hakemler, Antalyaspor - Fenerbahçe maçındaki tartışmalı pozisyonları değerlendirdi
Eski hakemler, Süper Lig'in 24. haftasında oynanan Antalyaspor - Fenerbahçe maçındaki tartışmalı pozisyonları değerlendirdi.Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'in 24. haftasında Bitexen Antalyaspor deplasmanına çıktı. Büyük...
Eski hakemler, Süper Lig'in 24. haftasında oynanan Antalyaspor - Fenerbahçe maçındaki tartışmalı pozisyonları değerlendirdi.

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'in 24. haftasında Bitexen Antalyaspor deplasmanına çıktı. Büyük bir mücadele ve heyecana sahne olan maçta kazanan taraf sarı - lacivertliler oldu. Müsabakadan 2-0'lık üstünlükle ayrılan Fenerbahçe'de galibiyeti getiren golleri Cengiz Ünder ve Michy Batshuayi kaydetti.

Fenerbahçe'nin ilk golünü atan Cengiz Ünder'in sayısından önce yaşanan pozisyonda ofsayt tartışmaları gündeme gelmişti.

Hakem yorumcuları VAR ve Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin kararını değerlendirdi.

Eski hakemler Fırat Aydınus, Deniz Çoban, Bahattin Duran ve Bülent Yıldırım beIN Trio'da değerlendirmelerde bulundu.

Cengiz Ünder'in golünden önce ofsayt var mı?

Deniz Çoban: Sosyal medya tam bir çöplüğe döndü. Biz söyleyelim, sistemin kameraları yayıncı kuruluşa ait değil. VAR hakemlerine o kameralar kullanılarak oluşturulan animasyonlar gönderiliyor. Yayıncı kuruluşla hiçbir ilgisi yok. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nde kameralar oyuncuların önde ya da arkada olduğunu belirliyor ancak topun ayaktan çıkış anı VAR hakemlerine bırakılıyor. Milimetrik bir ölçüm var, ofsayt yok. Hiç yanıldığı olmuyormuş ama topa vuruluş anı hakem tarafından yapılıyor.

Bahattin Duran: Yardımcı hakemi bu pozisyon için kutlamak lazım. Çok kritik bir pozisyon. Yardımcı hakem sondan ikinci savunma oyuncusundan biraz daha önde, en doğru yerde. Serkan Ok çok tecrübeli bir hakem. Bu pozisyonu oynatması, yeri doğru olmamasına rağmen verdiği karardan dolayı kutlayalım.

Bülent Yıldırım: Bir şüphe varsa oynatacaksınız. Yardımcı hakem de öyle yaptı. Golde bir problem yok.

Fırat Aydınus: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin kameraları yayıncıya ait değil. Topa ilk dokunma anı ve oyuncuların konumlarını bu bağımsız kameralar belirliyor ve o anda operatörün önüne pozisyonda ofsayt olup olmadığıyla ilgili karar görüntüsü geliyor. VAR sistemin doğru çalıştığını kontrol ederek sadece onaylıyor. Şu ana kadar bu sistemde hatalı bir fotoğraf hiçbir zaman ortaya çıkmamış. Dolayısıyla burada yaratılan polemik gerçekten gereksiz.

"Ramzi Safuri'nin Fenerbahçe ceza sahasında yerde kaldığı pozisyonda 'devam' kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Ben bunu ilk izlediğimde 'penaltı' dedim. Yardımcı hakemin uyarısıyla hakem kaleciye faul kararı verdi. Kale arkası kamerasından her şey çok açık görülüyor. Burada oyuncu düşerken kolu, kalecinin kafasına geliyor. Faul kararı doğru. Krunic rakibi kaçırıp, sağ ayağıyla hamle yapacakken Safuri'nin ayağına dikkat edin. Safuri kazara Krunic'in dizine çarpıyor. Çarptığı için dalgalanacak ve dengesini kaybedecek. Krunic'in herhangi bir müdahalesi yok. Safuri takıldığı için dengesini kaybedip düşüyor. Sağ ayağı gelse 'penaltı' derdim. Yere basan sol ayağına takılıp düşüyor o yüzden bu pozisyon devam. Dirseği dikkatsiz hareket olarak kabul edip, hücum faul vermek doğru. Baştan sona hakemler doğruyu yapmış, yardımcı hakem güzel yardım etmiş.

Bahattin Duran: Rade Krunic sol ayağını bastı. Sağ ayağını sallayıp, Safuri'yi düşürseydi penaltıdan söz ederdik. Yere basan dizine artık oyuncu gelirken ayağı çarptı, dengesi bozuldu. Safuri'nin dirsek ve kol bölgesi devamında Livakovic'in yüzüne çarptı. Kontrolsüz bir hareket değil bu. Düşerken dengesini kaybettiği için normal bir faul. Herhangi bir ihlal yok, penaltı söz konusu değil. Fenerbahçe'nin lehine faulle başlaması doğru.

Bülent Yıldırım: Burada çok iyi yönetmiş süreci. Hakem penaltı olmadığını işaret etmiş, yardımcı hakem Serkan Ok da 'doğal düşme sonucu, düşerken kaleciye temas ettiğini' belirtmiş. Doğru bir karar verilmiş. Bu süreç baştan sona doğru yönetilmiş kutlarız, akılda bir şey bırakmamışlar.

"Michy Batshuayi'nin golünden önce Fenerbahçe lehine verilen faul kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Bu yanlış bir faul. Bence hakem 90+5'te, "Oyunu buraya kadar getirdim, bir sıkıntı yaşamadım. Orta sahada da bir düdük çalayım, oyun dursun. Ben de o yarım dakikayı iyi götüreyim" derken bu düdüğü çaldı. Şanssızlığı devamında bu serbest vuruş gol oldu.

Bahattin Duran: Yardımcı hakemin önündeki 11 numaralı oyuncu ofsaytı bozuyordu. Yardımcı hakem bu nedenle oyunu devam ettirdi. Faul atışı yapıldıktan sonraki kısım doğru. Faulle ilgili kısma bakalım. Eğer hakem bizim seyrettiğimiz açıdan seyretseydi... Antalyasporlu oyuncunun kolu, İrfan Can Kahveci'nin yüzüne geliyorsa faulden söz edebiliriz. Aynı anda İrfan Can'ın sol dizine bakın, onun dizi Antalyasporlu oyuncunun baldırına geliyor. Bizim gördüğümüz açıdan hakem bunu tespit etseydi, "hakem kararına saygı duyuyorum" derdim. Bana da biraz hafif geldi bu faul. Oyunun devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: İrfan Can Kahveci topu kontrol ederken ayağından açmış. Rakibi araya girip, müdahale yapacakken İrfan Can ikili mücadele esnasında rakibinin dizine arkadan gelmiş. "Bir şey olmaz" diye orta sahada verilen faul zaman zaman böyle işte. Bu da hakem şansı.