Halil Umut Meler'e saldırı: Tüm maçlar süresiz ertelendi

Halil Umut Meler'e saldırı: Tüm maçlar süresiz ertelendi
Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, maçın ardından Halil Umut Meler'e saldırdı. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Süper Lig'de maçların süresiz ertelendiği belirtildi.AKP'nin kurucu üyelerinden olan ve...

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, maçın ardından Halil Umut Meler'e saldırdı. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Süper Lig'de maçların süresiz ertelendiği belirtildi.

AKP'nin kurucu üyelerinden olan ve 2 dönem milletvekilliği yapan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, Eryaman Stadı'nda Ankaragücü'nün ev sahipliğinde oynanan ve 1-1 sona eren Ankaragücü - Rizespor maçının bitiş düdüğünün ardından sahaya girerek, maçın hakemi Halil Umut Meler'e yumruklu saldırıda bulundu. Yumruğun etkisiyle yere düşen Meler, Koca'nın yanındaki 2 şahıs tarafından yerde tekmelenmeye devam etti.

Hakem Halil Umut Meler, polis eşliğinde stadyumdan çıkarıldı.

Bakanlardan açıklama

Olayın ardından kamuoyundaki tepkiler çığ gibi büyüdü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankaragücü Başkanı Koca'nın da tedavi için hastaneye getirildiğini ve hastanedeki işlemlerinin ardından gözaltına alınacağını belirtti.

Ankaragücü Başkanı Koca, hastaneden çıkarken bir grup taraftar tarafından "Eline sağlık başkanım" "Büyük Başkan" gibi tezahüratlarla alkışlandı.

Koca'nın hastaneden çıktıktan sonra şahsi aracına bindiği görüldü.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tüm şüphelilerin tespiti ve mevcutlu olarak savcılığa getirilmeleri için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne talimat verildiğini açıkladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.

Bakan Bak'ın açıklaması şu şekilde:

"MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda maçın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum.

Sporun ruhuna ve Türk futboluna asla yakışmayan bu görüntüleri sahalarımızda görmek istemiyoruz"

İlerleyen saatlerde saldırıda bulunan Faruk Koca'nın, kalp krizi şüphesiyle hastanede 24 saat müşahede altında tutulacağı söylendi.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, olağanüstü toplantı kararı alarak TFF yönetim kurulu ile bir araya geldi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Büyükekşi, Süper Lig'de maçların süresiz olarak ertelendiğini duyurdu.

Türkiye Faal Futbol Hakem ve Gözlemcileri Derneği'nden yapılan açıklamada da en üst kademeden alt kademeye kadar tüm hakemlere müsabakalara çıkmaması konusunda çağrıda bulunuldu.

Faruk Koca ve 2 saldırgan tutuklandı

Halil Umut Meler'e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve 2 kişi tutuklandı.

3 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

Tutuklanan saldırganlar, Sincan Cezaevine nakledildi

İfadesi ortaya çıktı

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın Sulh Ceza Hakimliği sorgusundaki ifadesi ortaya çıktı. Halil Umut Meler'e yumruk atmadığını iddia eden Koca'nın ifadesi şu şekilde:

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın ifadesi ortaya çıktı:

"Benim atmış olduğum tokat kırığa sebebiyet vermez. Bu olay hakemin yanlış kararlarından dolayı gelmiştir. Amacım sözlü tepki göstermekti, tokat attım"

Tepkiler

Halil Umut Meler'in saldırıya uğramasına siyasilerden de tepki geldi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınadı ve Meler'e geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Erdoğan, sporun, barış ve kardeşlik olduğunu söylediği mesajında, "Spor şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri esnasında TBMM adına saldırıyı kınadı. "Böyle bir saygısızlık olmaz" diyen Kurtulmuş, spor sahasında böyle bir saldırının olmasının asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den de bir kınama mesajı geldi. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Şiddetin spor sahalarından kazınması için bugüne kadar yeterli önlem almayanları tekrar göreve davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Doktor Mehmet Yörübulut, Halil Umut Meler'in sağlığına ilişkin açıklamada bulundu. Yörübulut, Meler'in hayati tehlikesinin olmadığını söyledi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Ankaragücü Spor Kulübü tarafından yapılan açıklamada, Türk futbolu ve kamuoyundan özür dilendi.

Kulüpler Birliği'nden de bir açıklama geldi. Saldırıyı kınayan Kulüpler Birliği yaptığı açıklamada, "Şiddet olaylarının önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda bütün adımları atmaya futbol kulüpleri olarak hazır olduğumuzu da bütün paydaşlarımıza duyuruyoruz" ifadelerine yer verdi.

FIFA'dan kınama

FIFA Başkanı Giovanni Infantino, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırıyı kınadı.

AKP'den ihraç edilecek

AKP'nin kurucu üyelerinden olan Faruk Koca'nın, AKP'den ihraç edileceği bilgileri de kamuoyuna yansıdı.

Spor kulüplerinden yapılan açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde:

Fenerbahçe: "Ülkemize ve Türk futboluna yakışmayan bu olaya dair Türk futbolunun tüm paydaşlarını, sorumluluğu bulunan tüm kişi ve kurumları birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

Galatasaray: "Bu gece, Türk futbolunun tüm paydaşları için yaptıklarını gözden geçirme ve düşünme vaktidir. Geçmişte ne yaşanmış olursa olsun, hepimiz bugünden tezi yok bir araya gelmeli ve bir parçası olduğumuz sorunları çözmek için hareket etmeliyiz. Bu amaçla, geçmişte yaptığımız itidal çağrısını tekrar ediyor ve Kulüpler Birliği’nin 13 Aralık 2023 Çarşamba günü bu konuyu çözmek adına, tek gündem maddesiyle toplanmasını talep ediyoruz."

Beşiktaş: "Türk futboluna hak ettiği gerçek itibarı yeniden kazandırmak amacıyla, yetkili tüm kurumları gereken tedbirleri almak için göreve çağırıyor, Beşiktaş JK olarak bu yöndeki her çalışmaya sonuna dek destek vereceğimizi ilân ediyoruz.

Trabzonspor: “Sporun Fair-Play kuralları içerisinde geçmesine yönelik mücadelemizi sürdürürken bu akşam yaşanan çirkin saldırı maalesef ülke futbolumuza büyük zarar vermiştir. Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının bitiminde karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik saldırıyı kınamaktan öte lanetliyoruz! Devletimizin, sporun ruhuna tamamen aykırı bu hadiseyle ilgili gereğini yapacağını inanıyoruz. Sayın Halil Umut Meler’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

Süper Lig’in 15. haftasında Ankara Eryaman Stadı'nda oynanan maçta iki takım sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı.

Arda Kardeşler'den açıklama

Hakem Arda Kardeşler: Halil Umut Meler iyileştikten sonra tüm hakemler tekrar bir araya gelerek geleceğimiz ve alacağımız kararları size açıklayacağız.

Ne olmuştu?

Maçın 14’üncü dakikasında Olimpiu Morutan’ın golüyle 1-0 öne geçen ev sahibi Ankaragücü’nde 50’nci dakikada Ali Sowe kırmızı kartla oyundan atıldı.

Kalan sürede 10 kişi oynayan Ankaragücü, 90+7’de rakip takımda Adolf Gaich’in attığı gole engel olamadı ve skor 1-1’e geldi.

Beraberlik golü öncesinde de Rizespor’da Emir Han Topçu kırmızı kartla oyundan atıldı.

Faruk Koca kimdir?

1964 doğumlu olan Faruk Koca, 2021 yılından bu yana Ankaragücü başkanlığı görveini üstleniyor.

2002 yılında AKP'nin kurucu üyeleri arasında yer alan Faruk Koca, 2 dönem boyunca AKP'den milletvekilliği yaptı.

Koca'ya 2022 yılında TFF tarafından Fair Play ödülüne layık görülmüştü.