Hamas’tan eş zamanlı saldırılar; İsrail ‘savaş durumu’ ilan etti

Hamas’tan eş zamanlı saldırılar; İsrail ‘savaş durumu’ ilan etti
İsrail ordusu, roketlerin fırlatıldığı abluka altındaki Gazze Şeridi’ne doğru saldırı başlattığını duyurdu. Hamas’ın silahlı grubu ise İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir operasyon başlatıldığını açıkladı....

İsrail ordusu, roketlerin fırlatıldığı abluka altındaki Gazze Şeridi’ne doğru saldırı başlattığını duyurdu. Hamas’ın silahlı grubu ise İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir operasyon başlatıldığını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Savaştayız ve kazanacağız” derken, Hamas lideri İsmail Heniyye ise Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıya tepki olarak “bir kahramanlık savaşı” içerisinde olduklarını belirtti.

İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren roketlerin fırlatıldığı abluka altındaki Gazze Şeridi'ne doğru saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail ordusu, Filistinli militanların Cumartesi günü İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlattığını, Tel Aviv'in kuzeyine kadar yüzlerce roket atıldığını ve Gazze sınırına yakın güney şehirlerine savaşçılar göndererek son yılların en uzun süreli saldırılarından birini gerçekleştirdiğini duyurdu.

İsrail ordusu, "Hamas roket atarak ve İsrail bölgelerine sızarak çifte operasyona başladı" açıklamasında bulundu.

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Aksa Tufanı Harekatı'nı başlatarak İsrail'in ihlallerine son vermeye karar verdik. Cezayir, Fas, Mısır ve diğer ülkelerdeki kardeşlerimiz harekete geçin, çağrımıza kulak verin. Lübnan, Irak ve Suriye'deki kardeşler, bayrakları/cepheleri birleştirme günü geldi" denildi. 

El Kassam Komutanı Muhammed El Deif, "Bugünden itibaren Mescid-i Aksa Tufanı operasyonlarına başladık, 5000 roket ateşledik ve Filistin, Lübnan, Suriye, Irak, Yemen ve her yerdeki tüm savaşçıları ve direnişçileri bu operasyona katılmaya çağırdık" açıklamasında bulundu.

İsrail ordusu “savaş durumu alarmı” ilan etti

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan bir diğer yazılı açıklamada da Hamas'ın roket fırlatma ve İsrail içine sızmayı içeren kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurdu. İsrail ordusu, vatandaşlarından talimatlara uymasını talep etti.

Gazze'den atılan roketler nedeniyle Kudüs'te saldırı uyarı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlenen füzeler nedeniyle Kudüs semalarında patlama sesleri duyuldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Netanyahu'nun önümüzdeki saatlerde üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir araya geleceği belirtildi.

Silahlı grup, Sderot kentinde polis merkezini ele geçirdi

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, Gazze'den İsrail bölgelerine sızan silahlı grup, Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdi. İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve yaralılar olduğu bildirildi. İsrail ordusu, Sderot kentinin girişinde yolları kapattı.

Pikaplarla kente sızan Hamas mensupları sivil, asker ayırt etmeksizin gördükleri herkese ateş açtı. 100'den fazla kişinin saldırılarda öldüğü iddia ediliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail'in zor bir dönemden geçtiğini belirtti

Herzog, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik başlatılan saldırıların ardından X sosyal medya hesabından açıklama yaptı. "İsrail zor bir zamandan geçiyor." ifadesini kullanan Herzog, İsraillilere ordu güçlerinin talimatlarını dinleme, karşılıklı güven ve sükunet gösterme çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da X sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hamas'ın sızma operasyonuyla bir saldırı altında oldukları ve kendilerini korumak için her şeyi yapacakları" ifade edildi.

Operasyonunun ardından şükür namazı

Hamas'ın, İsrail'e başlattığı operasyonun ardından Hamas lideri İsmail Haniye'nin şükür namazı kıldığı görüntüleri sosyal medyaya yansıdı. 

İsrail'e saldırı haberlerinin yayıldığını televizyonda izleyen Haniye, sabah namazının ardından etrafındaki kişiler ile beraber şükür namazına durdu.

" 5000 roket atıldı"

Gazeteci Hasan Sivri'nin aktardığına göre, Gazze’den işgal altındaki bölgelere 5000 roket atıldı. Hamas, tüm Arapları ‘işgali süpürmenin vakti geldi’ diyerek İsrail’e karşı savaşa çağırdı, Lübnan ve Suriye’ye cepheleri birleştirme çağrısı yaptı

İsrail onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu.

Hamas saldırının nasıl başladığını gösteren bir video paylaştı

İşte o video:

Hamas güçleri, Gazze Şeridi sınırına yakın bölgede bir İsrail tankını imha etti

Hamas militanları tarafından ele geçirilen bir İsrail tankının üzerine atlayan Filistinlileri gösterdiği iddia edilen bir video sosyal medyada dolaşıma girdi. Bir İsrail tankının imha edildiği duyuruldu. 

Cihat çağrısı

Kudüs'teki camiler, İsrail'e karşı cihad çağrısı yaptı.

Kudüs'ün dört bir yanındaki camilerin hoparlörleri, tüm Müslümanları ve Filistinlileri ayağa kalkmaya ve İsrail Savunma Kuvvetleri ve İsrail Hükümetine karşı Cihad (Kutsal Savaş) başlatmaya çağırdı.

Hizbullah'tan Açıklama

Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah terör örgütü, İsrail'de yükselen tansiyona ilişkin "İsrail'in devam eden işgaline kararlı bir yanıttır" ifadesinde bulundu.

Hizbullah merkez bürosu, Gazze'deki durumu takip ettiklerini ve "Filistin direnişinin liderliğiyle doğrudan temas halinde olduklarını" söyledi. Son olayların "İsrail'in devam eden işgaline kararlı bir yanıt ve İsrail ile normalleşme arayışında olanlara bir mesaj" olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'dan ilk açıklama

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'e Hamas'ın başlattığı operasyona ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yaptı.

İsrail Başbakanı Netahyahu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Savaştayız ve biz kazanacağız. Düşmanımız daha önce hiç görmediği bir bedel ödeyecek" dedi.

Hamas'tan operasyon açıklaması

Hamas sözcüsü Halid Kadomi, "Aksa tufanı" operasyonuna ilişkin "Filistinlilerin onlarca yıldır karşılaştığı tüm zulümlere yanıt" açıklamasında bulundu. 

Kadomi, "Filistin halkına yönelik Gazze'de bulunan Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlarımıza yapılan zulmü, uluslararası toplumun durdurmasını istiyoruz. Bütün bunlar, bu mücadelenin başlatılması içindir” dedi.

Kadomi, İsrail askerlerinin ve sivillerin Hamas tarafından rehin alınıp alınmadığına ilişkin, "Onlar rehine değil. Onlar savaş esirleri” ifadesinde bulundu.

İsrailli yerleşimcilerin de işgalci olduğunu ve uluslararası hukuka göre işgalci olduklarını belirten Kadomi, "Dolayısıyla bugünkü durum işgalcilere karşı bir savaştır" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'den karşı operasyon

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık ‘Demirden Kılıçlar’ operasyonunu başlattığını duyurdu.

IDF açıklamasında “IDF, bu sabah Hamas tarafından İsrail'e karşı başlatılan birleşik saldırıya karşı İsrailli sivilleri korumak için geniş çaplı bir operasyon başlatıyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan İlk Açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'de yaşanan gerilime ilişkin "Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" açıklamasında bulundu

Filistin Yönetiminden ilk açıklama

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan ilk açıklama geldi. Abbas, "Filistin halkının, yerleşimcilerin ve işgal birliklerinin terörüne karşı kendini savunma hakkı var" dedi.

Hamas Lideri Heniyye: Bir kahramanlık savaşının içerisindeyiz

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıya tepki olarak “bir kahramanlık savaşı” içerisinde olduklarını belirtti. Heniyye yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Hamaslı yetkili, “Bu tarihi anlarda, adı Mescid-i Aksa, kutsallarımız ve tutsaklarımız ve ana sebebi de Mescid-i Aksa’ya yönelik suç işleyen Siyonist saldırı olan bir kahramanlık savaşının içerisindeyiz.” ifadesini kullandı.

Binlerce yerleşimcinin Mescid-i Aksa’ya saygısızlık ettiği son günlerde İsrail saldırganlığının zirveye ulaştığını belirten Heniyye, bu adımın, Mescid-i Aksa üzerinde egemenlik kurmak için atıldığına ilişkin bilgileri olduğunu kaydetti.

İsrail medyası: Hayatını kaybedenlerin sayısı 250'ye yükseldi

İsrail merkezli Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırıda ölü sayısı 250'ye yükseldi, 1100 kişi de yaralandı.

Öte yandan İsrail genelindeki okullarda yarın eğitime ara verildiği bildirildi.

İsrail'de OHAL kararı

İsrail Savunma Bakanı Itamar Ben Gvir, Hamas'ın bu sabah başlattığı sürpriz saldırının ardından bir güvenlik durumu değerlendirmesi yaptı ve "Gazze sınırındaki tansiyonu düşürmek" amacıyla sivil olağanüstü hal ilan edilmesi talimatı verdi. 

Kararın akşam saatlerinde yürürlüğe girmesi beklenirken, Bakan Gvir, göüllü polislerin işe alınması ve ülke genelindeki tüm güçlerin silahlanması yönünde çağrıda bulundu. 

Ben Gvir ayrıca, tüm cezaevlerinde de OHAL ilan edilmesine karar verdi.

Filistin'de OHAL kararı

Gazze Şeridi sınır bölgesinde, İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmalarda 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5'inin yaralandığı bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanı May Alkaila tüm hastanelerde olağanüstü hal ilan etti. Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, "Bugün çok sayıda Filistinli öldürüldü ve birçoğu da yaralandı" denildi.

Filistin'de 232 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yeni açıklamada hayatını kaybedenlerin sayısının 232'ye yükseldiği açıklandı.

Öte yandan Hamas'ın Başkan Yardımcısı El Aruri "İsrail'in hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkumları serbest bırakmaya yetecek kadar İsrailli esirimiz var" ifadelerini kullandı.

ABD Hamas'ı kınadı ve İsrail'e destek verdi

ABD'nin İsrail Maslahatgüzarı Stephanie Hallett, ABD'nin Hamas'ın roket saldırılarını kınadığını ve İsrail'in kendisini savunma hakkını desteklediğini söyledi .Hallett, sosyal medya X sayfası üzerinden şunları söyledi: "Hamas teröristlerinin İsrailli sivillere yönelik gelişigüzel roket saldırılarını kınıyorum... İsrail'in bu tür terör saldırılarından korunma hakkını tamamen destekliyorum." dedi

Biden ve Netanyahu telefonda görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'yu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden'ın " Tel Aviv'in kendini savunma hakkını destekliyoruz" dediği öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara dair açıklama yaptı. Bakanlık "Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz" dedi.

İşte o açıklama

ABD'den açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınarken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "İsrail’in kendini savunma hakkına olan bağlılığımız sarsılmaz bir şekilde devam ediyor” dedi.

3 İsrailli polis komutanı öldürüldü

İsrail kaynaklarının verdiği bilgiye göre Filistinli militanlarla çıkan çatışmada 3 İsrailli polis komutanı öldürüldü