Hatay’da vatandaşlar polis barikatını aşarak yakınlarını andı

Hatay’da vatandaşlar polis barikatını aşarak yakınlarını andı
Hatay’da depremin yıl dönümünde binlerce kişi, Rana Apartmanı’nı önünde yakınlarını anmak için bir araya gelirken polis apartman enkazının olduğu bölgeye giriş izni vermedi. Polis barikatını aşan Hataylılar, sık sık...
Hatay’da depremin yıl dönümünde binlerce kişi, Rana Apartmanı’nı önünde yakınlarını anmak için bir araya gelirken polis apartman enkazının olduğu bölgeye giriş izni vermedi. Polis barikatını aşan Hataylılar, sık sık iktidara tepki sloganları attı.

Hatay’da depremde hayatını kaybedenler için bir araya gelen binlerce kişi, polis barikatını aşarak, Rana Apartmanı’nın olduğu bölgeye doğru yürüdü.

Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden en çok etkilenen Hatay’da, binlerce kişi depremin yaşandığı saat olan 04.17’de Köprübaşı’nda bir araya geldi.

Acı ve öfke bir arada

Acı ve öfkenin hakim olduğu anmada, ölenler için bahurlar yakıldı. Kitle, burada yapılan anmanın ardından polisler tarafından barikatlarla ablukaya alınan ve girişine izin verilmeyen Rana Apartmanı’nın olduğu bölgeye geçti. Rana Apartmanı’nda ölenler anısına, apartmanın enkazında mum yakıldı. Sık sık, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganı atıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile çok sayıda milletvekili ve sivil toplum örgütü temsilcisi de anmaya katıldı.

‘Bir yıl geçti devlet hala yok’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, depremzedelere başsağlığı diledi. Hatimoğulları, “Aradan bir yıl geçmesine rağmen devlet hala yok. Hayata devam etmeye çalışan insanlar hala acılar içinde kıvranıyor. Dün cumhurbaşkanı kendi ağzıyla ‘Biz Hatay’a bilerek ve isteyerek yardım göndermedik’ demiş oldu. Kadim Antakya halkı ölüme terk edildi. Asla unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Deprem bölgelerinde yaşamı yeniden inşa edeceklerini vurgulayan Hatimoğulları, “Doğunun kraliçesi Antakya, 7 kere kendini yeniden kurmayı nasıl başardıysa biz bir kez daha kentimizi yeniden inşa edeceğiz. Hala bulunamayanlarla ilgili televizyonlarda uzun uzun konuşmalar gerçekleşti. Kayıplarını arayan insanlar için komisyon kurulması talebimiz ne yazık iktidarın ve ortağının oyuyla reddedildi. Ancak biz kayıplarımız bulunana kadar onları aramaya devam edeceğiz" diye kaydetti.

Samandağ'da anma

Hatay'ın Samandağ ilçesinde de depremde ölenler anıldı. (MA)