HDP Eş Başkanı Sancar'dan İnce'nin adaylıktan çekilmesi yorumu: Geç kalınmış bir karar

HDP Eş Başkanı Sancar'dan İnce'nin adaylıktan çekilmesi yorumu: Geç kalınmış bir karar
HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, KRT TV ve YouTube ortak yayınında katıldığı Bidebunuizle programında gazeteci Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtladı. Sancar, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin bugün aldığı adaylıktan...

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, KRT TV ve YouTube ortak yayınında katıldığı Bidebunuizle programında gazeteci Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtladı. Sancar, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin bugün aldığı adaylıktan çekilme kararını yorumladı, "Geç kalınmış bir karar" dedi.

Sancar şöyle konuştu:

Geç kalınmış bir çekilme kararı. Daha önce verseydi bu kadar fazla toz duman olmayacaktı ortalık. Kendi tercihidir. Kendisinin adaylığının ne gibi sonuç doğuracağını görebilecek bir siyasetçiydi. Tek adam yönetiminin son bulması gibi samimi bir niyete sahipse bir siyasetçi ona göre tutum alır. Değilse böyle karmaşa ortaya çıkar.

Muharrem İnce'ye giden oylar son 2 haftada dramatik biçimde anketlerde düşüş gösteriyor. Yüzde 2'nin altı. Bu oylar nereye gidecek göreceğiz. Önemli olan bu seçimin ilk turda bitmesidir. Gelecek için hayırlı olandır.

Muharrem İnce'ye giden oyların tepki oyu olduğu ifade ediliyordu. CHP'ye yakın duran kesimden, Altılı ittifaktan memnun olmayanların tepkisi diye bir fikir birliği var diye görünüyordu. Bir anda ortaya çıkan tepki oylarının yön değiştirmesi de büyük bir olağandışılık sayılmaz. Bu tür oy kaymaları son günde de yaşanabilir. Olumlu anlamda beklenmedik sonuçla da karşılaşabiliriz. Kılıçdaroğlu'nun kazanmaya kıl payı yakın olduğu ortalaması var önümüzde. Fakat son güne geldiğimizde oy kayması yaşama ihtimalimiz de var.

HDP, KILIÇDAROĞLU İLE PAZARLIK YAPTI MI?

Sırrı Sakık'ın kast ettiği, "gizli konuşma" olduğu değildi. Troller kesip biçiyor. Kamuoyunun önünde ne söylediysek Kılıçdaroğlu ile içeride de onu konuştuk. Makam mevki pazarlığı zaten söz konusu değil. Biz kendi seçmenimizi yönetime layık görmediğimiz için değil. Bizim kararımız politik. Kararımızın da hedefleri vardır. Türkiye'de barışa, özgürlüğe, demokrasiye giden yolun açılması hedefi.

Bize iktidardan teklif gelmedi. Biz tavrımızı 1,5 yıl önce belli ettik. Şeffaf bir siyaset yaptık. Böyleyken iktidardan bize teklif gelme ihtimali yok. Olsa da karşılığı olmaz. Bizim, iktidarın politikalarına karşı tavrımız net.

AKP, İMRALI İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?

AKP, İmralı'ya seçimler için özel heyet gönderdi iddiası var. Bizim bu konuda bilgimiz yok. Seçimlerle ilgili özel bir heyet gönderdiğine dair bilgimiz yok. Olabilir mi? Olabilir. Eğer olmuşsa sonuç ne? Bunu gözden kaçırmamamız gerekir. Diyelim ki bu iddia doğru. Bir karşılık alamadılar. Bu kadar açık. Bunun yanında HDP'nin tutumu da bellidir. Tek adam rejimini bitirmek ve yeni dönemde kurucu rol üstlenmek.

"KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLİYORUZ"

Bir oy Yeşil Sol'a, bir oy Kemal'e diye bir kampanya yürütmedik. Bizim kararımız açık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bizim desteğimiz Kemal Kılıçdaroğlu'nadır.

KAPATMA DAVASI VE SİYASET YASAĞI

Kapatma davasının seçim dönemine sarkacağını tespit etmiştik ve tedbir aldık. HDP ile seçime girmeme kararı vermiştik. Kapatma riski devam edecekti ve iktidar kapatma kararı çıkmasını deneyecekti tüm imkanlarıyla. Bu Türkiye demokrasisi için ağır bir darbe olacaktı. HDP olarak seçime girdik diyelim. Seçime 10 gün kala parti kapanacaktı. Oylarınız boşa gidecek ve bundan AKP yararlanacaktı daha çok. Bu kadar büyük bir seçmen kitlesinin iradesi yansımadıktan sonra demokrasi ağır bir yara alırdı.

Siyasi yasak dediğiniz şey, siyaset yapmama yasağı değildir. Siyasi partiye üye olma yasağıdır. Seçimlerden sonra HDP kapatılır ve şu an listede yer alıp da vekil seçilecekler için siyaset yasağı gelirse bu kişiler bağımsız vekil olarak siyasete devam edecekler. Siyaset yasağı vekilliğin düşmesi anlamına gelmiyor. Yine de biz bunları gözeterek listeleri oluşturduk. Şu anda HDP hukuken vardır ama seçimlere Yeşil Sol Parti olarak giriyoruz.

"80-100 ARASI VEKİL ÇIKARMA HEDEFİMİZ VAR"

80-100 arası milletvekili hedefimiz var. 100'ün üstüne çıkmak büyük başarı olacaktır. Önemli olan parlamentoda bizsiz çoğunluğun sağlanmasının zor olduğu bir denklem kurulmasıdır. Türkiye'de adaletin barışın güvencesi olarak görüyoruz kendimizi.

SEÇİM GECESİ

Yayılan kaygı ve korkuların büyük bir kısmı açık ve dolaylı şekilde iktidarın yaydığı propagandadır. Kimsenin bu korkulara aldırmaması gerekiyor. Türkiye'de halkın iradesinden daha üstün bir güç yoktur. Dile getirilen senaryolara karşı en etkili yöntem demokratik olgunluk ve kararlılıktır. Demokratik olgunluk gösterilirse, akıllarında varsa herhangi bir oyun, çok kolay başa çıkılır. Kimse 14 Mayıs gecesine korku ile yaklaşmasın. Herkes sandığı gitsin. Oyunu değişim yolunda kullansın ve kendi oyuna sahip çıksın. Sandıkları koruyalım.

SOYLU'NUN KAYYUM ATAMALARINA DAİR İFADELERİ

Bunun böyle işlediği zaten belli. Saray'da planlandığı ve İçişleri Bakanlığı eliyle hayata geçirildiği belli. Zaten söylüyoruz, bu rejim hukuk tanımıyor. Niye değişmesini istiyoruz? Bütün diğer alanlarda da böyle. Davalar da böyle açılıyor. İddianameleri görseniz hukukun zerresi kalmamış durumda. Tek adam rejimini bitireceğiz ve en güçlü aktör ve güvence olma rolünü üstleneceğiz.