Hilafet isteyen Hizb-ut Tahrir kaç yıldır Türkiye'de? Cihat onlar için ne alama geliyor?

Hilafet isteyen Hizb-ut Tahrir kaç yıldır Türkiye'de? Cihat onlar için ne alama geliyor?
Hilafet bayrağı taşıyan bir kişinin yumruklu saldırıya uğraması sonrası hilafet isteğini gizlemeyen Hizb-ut Tahrir yeniden tartışma konusu olduFilistin’e destek yürüyüşü esnasında hilafet bayrağı taşıyan bir kişinin...

Hilafet bayrağı taşıyan bir kişinin yumruklu saldırıya uğraması sonrası hilafet isteğini gizlemeyen Hizb-ut Tahrir yeniden tartışma konusu oldu

Filistin’e destek yürüyüşü esnasında hilafet bayrağı taşıyan bir kişinin yumruklu saldırıya maruz kalması sonrası kamuoyunda hilafet bayrağı ve hilafet isteyen gruplar tartışılmaya başlandı.

Bayrak taşıyan kişiye saldıran E.A’nın tutuklanması sonrası Hizb-ut Tahrir üyesi yazar Yılmaz Çelik sosyal medya hesabından hilafet çağrısı yapan örgütün propaganda videosunu yayınladı.

Videoya bir çok kullanıcı tepki gösterirken Hizb-ut Tahrir’İn Türkiye’deki faaliyetleri de tartışmaya açıldı.

AKP’li belediyelerin organizasyonlarında boy gösteren örgüt AKP karşıtlığını da gizlemiyor. Örgüte göre AKP Kemalist iktidarın devamcısı.

Örgütün yayınevi

Örgütün yayınevi olarak faaliyet gösteren Köklü Değişim Yayıncılık Hizb-ut Tahrir ile yakınlığını gizlemiyor. Örgütün açıklamalarını ve eylemlerini bu dergi ve dergiye ait internet sitesinden duyuruluyor.

İstanbul’da 2021 yılında Köklü Değişim Medya’ya yönelik hilafet videoları sonrası operasyonlar düzenlenmiş ve soruşturma dosyasında Hizb-ut Tahrir adı öne çıkmıştı.

Öte yandan Köklü Değişim adı altında basın açıklamaları toplantılar ve sohbetler de yapılmaya devam ediliyor. Köklü Değişim tarafından organize edilen bu buluşmalarda Hizb-ut Tahrir bayrakları açılıyor.

Hizb-ut Tahrir neyi amaçlıyor?

Türkçe ismi Kurtuluş Partisi olan örgütün en önemli amaçlarından biri, bütün dünyadaki Müslümanlara hitap eden bir Hilafet devleti kurmak.

Örgüt Türkiye’de yapılan seçimleri ve Türkiye Anayasası’nı da tanımıyor. Seçim dönemlerinde oy kullanmanın şirk olduğuna dair görüşleri paylaşırken AKP iktidarına da örgüt mesafeli.

Örgüte ve onun yayın organı Köklü Değişim’e göre AKP ‘Kemalist’ bir parti. Örgütün Türkiye’deki sitesinde ise skandal ifadeler bulunuyor.

Örgütün

Cihat’ın desteklendiği ve  demokrasilerin İslam’da yeri olmadığı şeklinde görüşler de kamuya açık bir şekilde paylaşılmış durumda.

İnanç özgürlüğüne bakış ise şu cümlelerle açıklanıyor:

“Hâlbuki İslâm dini, Müslüman’a İslâm akidesini terk etmesini; Hristiyan, Yahudi, Budist, komünist veya kapitalist olmasını haram kılmıştır. İslâm’dan dönen kişinin tövbe etmesi istenilir. Eğer tövbe ederse problem kalmaz. Ancak tüm ikna çabalarına rağmen tövbe etmezse öldürülerek malları müsadere edilir.”

Türkiye’deki faaliyetler

Hizb-ut Tahrir, on yıllardır Türkiye’de de faaliyet gösteriyor ve kamuoyunun gündemine de ağırlıklı olarak hilafet çağrılarıyla geliyor. AKP'li belediyelerin organizasyonlarında boy gösterirken İsrail-Filistin savaşı nedeniyle yapılan protesto gösterilerini hilafet propagandası olarak kullanıyor. Son olarak AKP’li Onikişubat Belediyesi tarafından 4-12 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenen Kahramanmaraş Expo Kitap Fuarı’nda Hizb-ut Tahrir stant açmıştı.

Üstelik örgütün basın açıklamalarına yasaklama gelmiyor. Fatih Camii ve kent meydanlarında yaptıkları açıklamalarla sık sık adından bahsettiriyor.

Köklü Değişim Yayıncılık üstünden açık alan faaliyetlerini yürüten örgütün Türkiye’deki faaliyetleri 1960’ların başına uzanıyor.

Güvenlik güçleri ilk kez 1967’de örgüte operasyon düzenledi ve örgüt hakkında dava açıldı. Yıllarca örgüt birçok dava ve operasyon ile karşı karşıya kaldı.

Yargıtay, grubu ‘terör örgütü’ olarak tanımlamışken Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı ise farklı yorumlara neden olmuş durumda. AYM, Yargıtay kararına “neden terör örgütü kararı verildiği ifade edilmemiş” yorumu yapmıştı.

Örgütün Türkiye sorumlusu ise Mahmut Kar. Kar, hem örgütün Youtube adreslerinde hem de TV’lerde çeşitli konuşmalarla örgütün amaçlarına ilişkin açıklamalar yapıyor.

Yasaklı ülkeler

Hizb-ut Tahrir, bazı ülkelerde açıktan faaliyet yürütürken bazı ülkelerde ise yasaklı konumda. Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Pakistan, Bangladeş, Rusya, Çin ve Özbekistan örgütün faaliyetlerini yasaklayan ülkeler arasında.