İBB Davası'nda 59. gün: Murat Ongun savunma yapıyor

İBB Davası'nın bugünkü oturumunda İBB Başkan Danışmanı ve Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun savunma yapıyor.

İBB Davası'nda 59. gün: Murat Ongun savunma yapıyor

GAZETE PENCERE - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik davanın ilk duruşması 59. gününde de devam ediyor.

Tutuklanıp görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında olduğu 414 kişinin yargılandığı dava, İstanbul'un Silivri ilçesindeki Marmara Cezaevi'nde görülüyor.

Bugün tutuklu yargılanan isimlerden Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun savunmasına başladı.

Duruşmada bugün yaşananlar şöyle:

12.10 | "BEN DE BU HUYLARIMI GAZETELERDEN OKUYARAK ÖĞRENİYORDUM"

19 Mart operasyonunun ardından bazı isimlerin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için "itirafçı" olduğunu söyleyen Murat Ongun, "Art arda benzer cümleler kuranlar, art arda tahliye olmaya başladı. Her çıkan, geride yeni bir yalancı tanığın daha doğmasına yol açıyordu. Hayatımda adını ilk kez duyduğum itirafçılar, daha doğrusu iftiracılar kendimin dahi bilmediği yönlerimi anlatıyor, ben de bu huylarımı gazetelerden okuyarak öğreniyordum" dedi.

İtirafçı olup tahliye edilenlerin avukatlarının da birden bire gözde isim haline geldiğine değinen Ongun, "Bu dosyada 5 itirafçı sanığın, sonradan aynı avukata sahip olmasını, tesadüf olarak niteleyemeyiz" diye konuştu.

11.50 | "İDDİANAMEYİ YAZANLAR BİZİM MESLEĞİ BİLMİYOR"

"İddianamede Eylem 19 var. Güya benim talimatımla halkı yanıltıcı yayınlar yapmışlar. Üstelik benden para alarak" diyen Murat Ongun, "Bizim mesleği bilmiyor, iddianameyi yazanlar. Belli ki, havuz medyasındaki balıkları gazeteci sanıyor. Bilseler meslek büyüğüm olan Soner Yalçın'a, Ruşen Çakır'a, Şaban Sevinç'e, Yavuz Oğhan'a talimat veremeyeceğimi öğrenirlerdi. Ancak, onların benim kulağımı çekme bana fırça atma hatta bana talimat verme hakları olduğunu bilirlerdi" ifadelerini kullandı.

Böyle bir teklif götürmesinin söz konusu olmadığını belirten Ongun, "Hele ki onlara para karşılığı haber yaptırmayı teklif etsem beni def ederlerdi. Mesleki kıdem, gazeteci abilerim olması onlara bu hakkı tanır. Bizde, mesleki konumun farklılaşması kıdem ilişkisini değiştirmez. Ezcümle iddianamede yazdığı gibi benim Yavuz Oğhan ile Barbaros Bulvarı’nda 11 farklı elektrik direğinin altında gizemli buluşmalar yapmama gerek yok. Adam arkadaşım. Ocakbaşı seviyor, İstanbul ocakbaşı dolu. İki gazeteci buluşacaksak oturup iki kadeh rakı eşliğinde her şeyi konuşuruz. Daha önce yaptık, yine yapacağız" diye konuştu.

11.40 | "İDDİANAMEDE BAĞIRA BAĞIRA SİYASET YAPILIYOR"

Savunmasına başlayan Murat Ongun, "Ülkemize örtülü bir kast sistemi gelmiş ama henüz haberimiz yok" dedi.

"İddianamede bağıra bağıra siyaset yapılıyor" diyen Ongun, "Şubat ayının 11'ine kadar, Sayın Bakan Başsavcıyken, bağımsız, siyasete mesafeli, önyargısız bir hukukçuydu ve bize de önyargısız yaklaştı. Bu samimiyetine inanacağım belki. Yani sadece bir günde AK Parti'yi bu kadar içselleştirdi, bu kadar siyasi oldu diye mi düşüneceğim? Hayatın olağan akışına uyuyor mu bu?" diye sordu.

Ongun, davanın isminin İBB Davası olmadığını, "İmamoğlu Davası" olarak anılması gerektiğini ifade etti ve "Bu davanın adı 'İBB Davası' değildir, 'İmamoğlu Davası'dır. Bu dava A'dan Z'ye siyasidir. Bunu siz de cümle alem de biliyor. Ben de burada bir prosedürü tamamlamak için ifade verdiğimin bilincindeyim" şeklinde konuştu.

11.20 | HAKİM CUMA GÜNLERİ DE DURUŞMA YAPMAK İSTEDİ, İMAMOĞLU İTİRAZ ETTİ

Duruşmada söz alan Ekrem İmamoğlu, mahkeme başkanının cuma günleri de duruşma yapmak istemesi üzerine, dört duruşması daha olduğunu belirtti.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, diğer duruşmaları ilişkin ayarlama yapacağını ve cuma günleri duruşma olmayacağını söyledi.

Ayrıca mahkeme başkanı, İmamoğlu'nun talebi üzerine savunmasının Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, İnan Güney ve Fatih Keleş'ten sonra alınacağını belirtti.

11.00 | ONGUN: BUGÜN ÇOK GÜZEL BİR GÜN OLACAK

Tutuklu sanıklar, avukatları, izleyiciler ve mahkeme heyetinin yerini almasının ardından duruşma başladı.

Duruşmanın başlaması beklenirken, mahkemenin görevlileri davayı takip etmek için Silivri’ye gelen gazeteci Barış Pehlivan’ı duruşma salonundan çıkarttı.

Tutuklu Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, seyircilere seslenerek "Bugün çok güzel bir gün olacak" dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar