İmamoğlu, ikinci turda hedefine ulaşmış!

İmamoğlu, ikinci turda hedefine ulaşmış!
Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde İstanbul’da CHP’nin 2019 seçimlerine oranla oylarının düştüğü ilçelerde mahalle bazlı bir çalışma yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu...

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde İstanbul’da CHP’nin 2019 seçimlerine oranla oylarının düştüğü ilçelerde mahalle bazlı bir çalışma yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu hedefine ulaştığı ortaya çıktı.

14 Mayıs’taki seçimlerin ardından İmamoğlu tarafından özellikle CHP’nin Haziran 2019’daki İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerine kıyasla oylarının düştüğü 17 ilçe için mahalle bazlı bir çalışma yürütüldü. İmamoğlu’nun önüne giden çalışma raporunda, 15 ilçeye bağlı mahallelerin sosyo-ekonomik ve demografik yapısının profilleri çıkartıldı.

Her ilçe için ayrı ayrı potansiyel oy sayısı da çalışmada yer aldı. Buna göre, 17 ilçenin tamamında potansiyel oy sayısı toplamı 277 bin bandında olduğu bilgisine raporda yer verildi. 

Birinci tur seçimlerinin hemen ardından hazırlanan çalışma raporuyla birlikte ikinci tur seçimlerine gidildi.

Gazete Pencere’nin ulaştığı rapora göre, bu 17 ilçenin tamamında yürütülen çalışmalar sonrasında ikinci tur seçimleri için belirlenen hedeflerin neredeyse tamamına ulaşıldı.

Bu ilçelerde birinci tur seçimlerinde alınan oylarda yüzde 3’ün üstünde oy artışı yaşandı.

Çalışma raporu ile ikinci tur seçim sonuçlarının karşılaştırılması sonucu 17 ilçede belirlenen potansiyel oy sayılarının elde edildiği görüldü.

Esenyurt ve Küçükçekmece en büyük potansiyele sahipmiş

İlçeler arasından en yüksek oy potansiyelinin olabileceği ilçe olarak Esenyurt belirlendi. İlçede ikinci tur için 41 bin 498 oy potansiyeli tespit edildi. Birinci turda yüzde 51 oy alınan ilçede, mahalle bazlı yürütülen çalışma ile de bu oy yüzde 54,04 oldu.

Esenyurt’tan sonra en çok oy potansiyelinin olduğu ilçe ise 32 bin 169 oy ile Küçükçekmece oldu. Burada birinci tur seçimlerinde yüzde 51,8 oy alınırken, ikinci turda 56,02 oy alındı.

Seçimlerde en düşük sonucun alındığı Arnavutköy’de birinci turda yüzde 33,3 oy alındı. İkinci tur seçimlerinde ise yüzde 36,32 oy alındı. Bu ilçe belirlenen potansiyel oy sayısı ise 8 bin 339 olarak rapora yansıdı.

En düşük potansiyeldeki ilçede en büyük artış yaşandı

Çalışmada en düşük oy potansiyelin belirlendiği ilçe ise Bayrampaşa oldu. Seçmenlerden 8 bin 338’u potansiyel seçmen olarak rapora yansıdı. Birinci turda yüzde 42,8 oya karşılık, ikinci turda yüzde 47,24 oy alındı. En düşük potansiyelin olduğu ilçe olarak belirlense de ikinci tura göre ilçede yüzde 4,44’lük bir artış oldu.

Bayrampaşa ilçesi, 17 ilçe arasında oy oranında en yüksek artışın olduğu ilçe oldu.

Mahalle bazlı çıkartılan çalışma sonrasında en düşük artışın ortaya çıktığı ilçe ise Bakırköy oldu. İlçede birinci turdaki sonuçlar 73.5 iken, 14 bini aşkın potansiyel oyun gelebileceği tespitiyle ikinci turda ilçede yüzde 2,7 artış ile yüzde 76,2 oy alındı.

Çalışma raporundaki veriler göz önünde bulundurulduğunda İBB kaynakları, rapor ışığında ikinci tur seçimleri için yürütülen çalışmaların hedeflendiği noktaya ulaştığı değerlendirmesi yaptı.