İmamoğlu perşembe günü hakim karşısına çıkıyor: Hapis ve siyasi yasak isteniyor

İmamoğlu perşembe günü hakim karşısına çıkıyor: Hapis ve siyasi yasak isteniyor
İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla geçen ocak ayında açılan davanın ilk duruşması 15 Haziran'da...

İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla geçen ocak ayında açılan davanın ilk duruşması 15 Haziran'da görülecek. İddianamede İmamoğlu hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği suçlamasıyla iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erem İmamoğlu hakkında, İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine geçen ocak ayında dava açılmıştı.

İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 15 Haziran 2023’te Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, açılan yeni davayla ilgili 11 Ocak'ta Medyascope’a yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "Danıştay’ın Ekrem başkanın ihale süreçleriyle ilgili olarak dahli, talimatı, yönlendirmesi, yetkisi, imzası vb bulunmadığını tespit etmesine rağmen ihaleye fesat olarak dosyayla ilgili savcılıkça değerlendirme yapılması gerektiğinden hareketle dosyayı bir bütün olarak göndermesi neticesinde savcılığın bu tespiti gözetmeyerek açtığı bir davadır."

Dava süreci nasıl başladı?

İnceleme konusu 29 Aralık 2015’te gerçekleştirilen bir ihaleydi. Beylikdüzü Belediyesi, Kültür Merkezleri’nde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi ihalesine çıktı. İhaleyi E., firması kazandı. Ancak firmanın yeterliliğinin bulunmadığını öne süren ikinci firma olan B., şirketi itirazda bulundu. Ancak bu itiraz belediye yetkililerince reddedildi.

İçişleri Bakanlığı ihale süreciyle ilgili inceleme başlattı. Mülkiye Müfettişliği, inceleme sonucunda hazırladığı raporu Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Başsavcılık İmamoğlu ile birlikte ihalede sorumlu olduğu belirtilen isim hakkında soruşturma izni istedi. Bakanlık izin verdi, izne itiraz edilince dosya Danıştay’a taşındı. Danıştay, 20 Ekim 2020’de soruşturma izni verilmesini yerinde buldu.

Danıştay kararı sonrası savcılık, soruşturmasına devam etti. Bilirkişi raporunda söz konusu firmanın ihale şartlarını taşımadığı belirtildi.

İmamoğlu ve yedi isim hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenleyen savcılık, İmamoğlu ve diğer şüpheliler hakkında kamuoyunda “siyasi yasak” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlıklı 53. maddesinin uygulanmasını da talep etti.

İmamoğlu'nu soruşturan müfettiş AKP'den aday olmuş

Halk TV muhabiri Fırat Fıstık'ın sosyal medya hesabında paylaştığı bilgiye göre, İmamoğlu'na yönelik soruşturmayı yürüten İçişleri Bakanlığı müfettişi 2015 seçimlerinde AKP'den milletvekili adayı olmuştu. Bakanlık tarafından İmamoğlu’nun İBB Başkanlığı öncesi ve sonrasını incelemeye alan teftiş heyeti arasında yer aldı. İmamoğlu'na yönelik terör soruşturmasında da aynı isim vardı.