İş cinayetine soruşturma izni vermeyen valilik kararı kaldırıldı

İş cinayetine soruşturma izni vermeyen valilik kararı kaldırıldı
Batman Belediyesi Yardımcısı Metin Gürbüz’ün bir işçinin ölümüne dair hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı mahkeme tarafından kaldırıldı.Batman’da kayyım yönetimindeki belediyenin Kültür Müdürlüğü’nce...

Batman Belediyesi Yardımcısı Metin Gürbüz’ün bir işçinin ölümüne dair hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı mahkeme tarafından kaldırıldı.

Batman’da kayyım yönetimindeki belediyenin Kültür Müdürlüğü’nce kiralanan iş merkezinin tadilat inşaatında 12 Ekim 2021’de geçirdiği kaza nedeniyle yaşamını yitiren inşaat ustası Nuri Aydın’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada, Vali Ekrem Canalp’in izin vermemesi nedeniyle olayda asli kusurlu bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz hakkında 2 yıldır işlem yapılamadığı ortaya çıkmıştı.

 Kayyımın soruşturma izni vermemesi üzerine Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 6’ncı İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Başvuruyu kabul eden İstinaf Mahkemesi, “soruşturma izni verilmemesine” yönelik kararı kaldırdı.

İstinaf Mahkemesi, Gürbüz’ün “Görevi kötüye kullanma”, “Kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçlar”, “Kamu kurumunu zarara uğratma”, “Sigortasız ve iş güvenlik önlemleri olmaksızın işçi çalıştırmak ve kasıt seviyesinde ihmalle işçi ölümüne neden olmak” suçlarını işlediğine dair güçlü delillerin var olduğunu belirterek, Gürbüz’ün olayda yüzde 90 kusurlu olduğuna dair bilirkişi raporuna yer verdi.

 Ailenin avukatları ise İstinaf Mahkemesi’nin şüpheli hakkında “soruşturma izni verilmemesine” yönelik kararı kaldırması üzerine Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçeyle başvurdu. Dilekçede, mahkemenin aldığı kararın uygulanması talebinde bulunuldu.

Ailenin başvuru dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Bu bürokratik siyasallaşma ile yasama ve yürütme gücünü kendi bireysel çıkar ve suçları için kullanan, yargıyı da bu emellerine ulaşmada araç olarak gören ve sindirmeye çalışan kamu görevlisi Metin Gürbüz'ün, ceza mevzuatımızdan kaynaklı ilgili suçlardan yargılamaya ve cezalandırmaya vekaleten ve vicdanlı bir hukuk insanı olarak davet ediyorum. Metin Gürbüz hakkında ilgili suçlardan dolayı kamu davasının açılması, görevi ihmal ve müzekkerelere cevap vermemekten kaynaklı olarak Batman Emniyet Müdürlüğü ilgili birimleri hakkında ceza ve disiplin soruşturmalarının açılması, kasıtlı bir şekilde toplanmayan deliller ile kolluk tarafından karartılan deliller ve cevap verilmeyen talimatlar bakımından, başka yer kolluğunun görevlendirilmesine, dosyaya bu nedenle başka yer kolluğunun muhakkik olarak atanmasına karar verilmesi saygılarımızla vekaleten talep ederiz.”

METİN GÜRBÜZ KİMDİR?

AKP Batman eski İl Başkan Yardımcısı ve 2015 seçimlerinde AKP milletvekili adayı olan Adile Gürbüz'ün eşi olan Gürbüz, Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden sınavsız bir şekilde belediyeye yerleştirildi. Gürbüz, adı yolsuzluğa karışan Ali Osman Bilgili’nin Osmaniye’ye tayin edilmesinin ardından Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevine getirildi. 12 Temmuz 2022’de Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne atanan Gürbüz, daha sonra Belediye Basın ve Halklar İlişkiler Müdürlüğü’ne atandı. Gürbüz, daha sonra ise Batman Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Bu görevi sürdüren Gürbüz’ün sorumluluk alanında Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü yer alıyor. (MA)