IŞİD taşeron işçi kılıfıyla Türkiye'den Gürcistan'a örgüt elemanı taşıyor

IŞİD taşeron işçi kılıfıyla Türkiye'den Gürcistan'a örgüt elemanı taşıyor
Yeniden yapılanmaya çalışan IŞİD, Gürcistan'daki Pankisi Vadisi'nde silahlı eğitim veriyor. Örgüte kazandırılanlar, Türkiye’deki inşaat şirketlerine iş yapan taşeron firmaların işçileri olarak vadiye götürülüyor.IŞİD’in...

Yeniden yapılanmaya çalışan IŞİD, Gürcistan'daki Pankisi Vadisi'nde silahlı eğitim veriyor. Örgüte kazandırılanlar, Türkiye’deki inşaat şirketlerine iş yapan taşeron firmaların işçileri olarak vadiye götürülüyor.

IŞİD’in yeniden yapılanma, eleman sağlama, silahlı ve askeri eğitim çalışmalarını Gürcistan’ın kuzey doğusunda bulunan Pankisi Vadisi’nde yoğunlaştırdığı öğrenildi.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre Gürcistan’ın kuzey doğusundaki Çeçen mültecilerin yaşadığı Pankisi Vadisi uzun yıllardır 'cihadist' yapıların varlığı ile biliniyor.

Ahlak ve Sünnet Dergisi

IŞİD’in “Mekteb-i Furkan” adı altında sürdürdüğü yeniden yapılanma sürecinde etkin faaliyet gösterdiği savcılık belgelerinde de yer alan Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Gürcistan Temsilciliği’ni Pankisi Vadisi yakınındaki Kakheti isimli yerleşim yerinde açtığı öğrenildi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı Basın Birimi'ne Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Gürcistan’da faaliyet alanı ve izin başvuru belgelerinde geçen isimlere ilişkin sorularımızı yönelttik. Bakanlık basın sorumlusu, ülkelerinde 'Ahlak ve Sünnet Dergisi' adı altında bir kuruluşun faaliyet göstermesine ilişkin bir başvuru, dolayısıyla izinlerinin olmadığını bildirdi.

Çölde güç toplama

IŞİD’in son toprak parçası Baghuz’un kaybı sonrası Suriye’de alan hakimiyeti sona erdi. Bu durum da IŞİD’in yenilgiye uğradığı, sonunun geldiğine dair yorumları beraberinde getirdi ancak örgütün güçlü olduğu dönemlerde de çöl bölgelerini olası bir çöküş senaryosu için analiz ederek kendisine geniş bir sığınak hâline getirdiği sık sık dile getiriliyordu. Nitekim bölgedeki son toprak kaybının ardından da Suriye’de çöl ve tepelerden oluşan Meyadin-Resafa-Ithriya-Tedmür bölgesine çekildi

Türkiye yeniden yapılanmada adres

IŞİD’in dağılma sürecinde Türkiye'nin örgüt militanları için sığınak ülke haline geldiği tespit edildi.

Örgüt hem Türkiyeli hem de yabancı uyruklu militanları aracılığıyla Türkiye’de yeniden yapılanma sürecine girdiği, Artı Gerçek’te 25 Ağustos tarihinde yayınlanan haberde yer aldı.

Haberde belirtildiği üzere, IŞİD Suriye’de çölde finans/askeri/militan konularında güçlenmek için çaba gösterirken Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Çeçenistan, Mali, Uganda ve Sudan ülkelerinde de benzer güç bulma arayışına girmişti.

Dergi örgütlenmesi

Türkiye’de Ahlak ve Sünnet Dergisi adı altında IŞİD’in yeniden yapılanmasına öncülük eden cihadist grup, Türkiye istihbaratı ve emniyet güçlerinin takibi altında. 5 Mayıs tarihinde 23 ilde düzenlenen operasyona dair İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin “DEAŞ’in Türkiye’deki yapılanması olduğu” ifade edildi.

Örgüte elaman sağlama

Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Ankara’daki faaliyetlerinde yer alan, derginin etkinliklerinin videolarında da sık sık görülen IŞİD’in eski Rakka Komutanı Oğuzhan Gözlemecioğlu’nun babası Eyüp Gözlemecioğlu da tutuklananlar arasında yer aldı.

Gürcistan’da temsilcilik

Türkiye, IŞİD’in dağılma sürecinde 'güvenli sığınak ülke' konumunda görülürken, örgütün yeniden yapılanma sürecinde Gürcistan'da askeri ve silahlı eğitimin verildiği ülke olarak öne çıktı. Ahlak ve Sünnet Dergisi geçen şubat ayında Gürcistan’da temsilcilik açtı. Buna dair video de yayınlandı.

İşçi kılıfı ile Gürcistan

Türkiye’deki IŞİD’lilerden de “kaçak yollarla” Gürcistan’a geçişler başladı. Örgüte yeni kazandırılan sempatizan gençlerin bir bölümü Türkiye’deki büyük inşaat şirketlerine iş yapan taşeron şirketlerin işçileri olarak Gürcistan’a geçiriliyor. IŞİD’in askeri ve silahlı eğitim almış, Suriye’de çatışmalara katılmış eski militanlarından bazıları hukuki durumlarına göre yasal ya da yasa dışı yollarla Gürcistan’a geçiyor.

Ankara’dan katılım

Sınırı geçen IŞİD’liler ve sempatizanların ilk durağı Acara Özerk Cumhuriyeti. Şu ana kadar en çok Ankara, Konya, Kırşehir, Batman ve Diyarbakır illerinden Gürcistan’a geçiş yapıldı. Sadece Ankara’da Altındağ, Pursaklar, Çubuk bölgelerinde sahada araştırma yapınca eski IŞİD’lilerin yanı sıra sempatizanların da Gürcistan’a gittiklerini öğrenmek mümkün.

Pankisi Vadisi

Türkiye’den Acara Özerk Cumhuriyeti’ne geçen cihatçılar, örgütün Gürcistan’daki destekçileri tarafından ülkenin kuzey doğusunda yer alan Kakheti isimli bölgeye götürülüyor. Sempatizanlar, cihadist yapıların örgütlenme ve dünyaya dağılma yerlerinden olarak bilinen Pankisi Vadisi’nde silahlı ve askeri eğitime tabii tutuluyor. Pankisi Vadisi ağırlıklı olarak Çeçen grupların yaşadığı bir bölge.

İzin belgesi verilmedi

Gürcistan’da derginin temsilcilik açmasına ilişkin soruları yanıtladı. Yetkili, Ahlak ve Sünnet Dergisi adı altında bir kuruluş için bakanlığa, yerel polise başvuruda bulunulmadığını bildirdi. Bu durumda Ahlak ve Sünnet Dergisi'nin Gürcistan’da hangi statü ile temsilcilik açtığı, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde merkezlerinde hangi faaliyetleri sürdürdüğü yanıtı aranan sorular arasında.