İsrail, 'insani ara' sonrası Gazze'ye saldırılarını yoğunlaştırdı: "Hedefler yapay zeka ile belirleniyor"

İsrail, 'insani ara' sonrası Gazze'ye saldırılarını yoğunlaştırdı: "Hedefler yapay zeka ile belirleniyor"
Hamas ve İsrail arasındak ateşkesin sonra ermesinin ardından Gazze'de çatışmalar yeniden yoğunlaştı. İngiltere ve İsrail'den üç haber sitesi, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarda hedef belirlemek için 'Habsora' isimli yapay...

Hamas ve İsrail arasındak ateşkesin sonra ermesinin ardından Gazze'de çatışmalar yeniden yoğunlaştı. İngiltere ve İsrail'den üç haber sitesi, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarda hedef belirlemek için 'Habsora' isimli yapay zeka destekli bir sistem kullandığını ileri sürdü.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasının ardından devam ediyor. The Guardian gazetesinin İsrail ve Filistin basınında yayınlanan haber ve araştırmalardan hareketle yaptığı bir analiz ise İsrail ordusunun hedef belirlerken yapay zekadan nasıl yararlandığını ortaya koydu.

Gazete, İsrail ve Filistin ile ilgili yayın yapan +972 dergsi ile İbranice yayın yapan Local Call isimli haber sitesinin konuyla ilgili haberlerinin yanı sıra konuyla ilgili kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail tarafından yapay zeka yardımıyla hedef belirlemede kullanılan 'Habsora' ya da ‘Gospel’ sisteminin detaylarını paylaştı.

"12 binden fazla hedef belirlendi"

Buna göre, İsrail’in yapay zeka destekli askeri istihbarat birimi, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında önemli bir rol oynuyor. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) kasım ayının başında yaptığı bir açıklamaya göre, IDF, hedef belirleme birimi sayesinde Gazze’de 12 binden fazla hedef belirlemişti. 2019 yılında IDF’ye bağlı olarak kurulan söz konusu birimin faaliyetleri gizli olsa da IDF’nin internet sitesinde paylaşılan bilgiler, ‘Habsora’ yani ‘Gospel’ isimli yapay zeka temelli bir sistem kullandıklarını ve Hamas’a karşı savaşta ‘hızlı bir şekilde hedef oluşturduklarını’ gösterdi.

IDF, ‘hızlı ve otomatik bir istihbarat toplama’ çalışması ile Habsora'nın araştırmacıları için hedef önerileri sunduğunu bildirdi. Konuyla ilgili bilgi sahibi birden fazla kaynak da +972 ve Local Call yayınlarına yaptıkları açıklamalarda, söz konusu sistemin saldırı hedefleri belirlemede otomatikleştirilmiş öneriler sunduğunu teyit etti. Bu hedefler arasında ise Hamas ya da İslami Cihad ile bağlantılı olduğu düşünülen kişilerin evleri de yer alıyordu.

Gazze'de günde 100 hedef belirleniyor

Kaynakların paylaştığı bilgilere göre, hedef belirleme birimi, IDF’nin 30 bin ila 40 bin ‘militan’ ile ilgili bir veri tabanı oluşturmasına yardım etmişti. Kaynaklar, Habsora gibi sistemlerin öldürülecek kişilerin listelerinin oluşturulmasında ‘kritik bir rol’ oynadığını belirtti.

Ocak ayına kadar IDF’nin başındaki isim olan Aviv Kochavi, hedef biriminin ‘yapay zeka kapasitesiyle çalıştığını’ ve bünyesinde yüzlerce çalışan ve asker bulundurduğunu söyledi. 7 Ekim’den önce yayınlanan bir röportajda Kochavi, bunun ‘herhangi bir insandan daha etkili bir biçimde büyük miktarlarda veri oluşturan ve bunu saldırı için hedeflere dönüştüren bir makine olduğunu’ belirtmişti. Kochavi’ye göre, İsrail ile Hamas arasında Mayıs 2021’deki çatışmalarda ‘makine, aktive edildiğinde’ günde 100 hedef oluşturmuştu. Kochavi, “Geçmişte Gazze’de her yıl 50 hedef oluşturabiliyorduk. Şimdi ise bu makine tek bir günde 100 hedef oluşturuyor, bunların yüzde 50’sine saldırı düzenleniyor” dedi.