İstanbul’da inceleme tamamlandı: İşte en riskli 4 ilçe

İstanbul’da belediye ekiplerinin inceleme yaptığı yaklaşık 40 bin binadan 19 bininin riskli olduğu belirlendi. Riskli yapıların ise kentteki dört ilçede yoğunlaştığı ortaya çıktı.

İstanbul’da inceleme tamamlandı: İşte en riskli 4 ilçe

GAZETE PENCERE - İstanbul’da olası Marmara depremine ilişkin endişeler sürerken, kentteki riskli yapıların dönüşümü de kritik önem taşıyor. Binlerce binanın olası bir deprem öncesinde vakit kaybedilmeden kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerekiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre, kent genelinde binaların dayanıklılığının belirlenmesine yönelik hızlı tarama testleri için yapılan başvuruların sayısı 170 bine ulaştı. Başvurular kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 40 bin binada inceleme gerçekleştirildi.

Yapılan incelemelerde, 1999 yılı öncesinde inşa edilen 18 bin 800 binanın yüksek ve çok yüksek risk taşıdığı tespit edildi.

NTV'de yer alan habere göre İBB Deprem Risk Yönetimi Başkanı Murat Yün, İstanbul’un olası bir depreme henüz hazır olmadığını belirtti. Yün, kent genelinde depremde kendiliğinden yıkılma riski bulunan 1.238 binanın bulunduğunu açıkladı.

Yün, deprem gerçeğinin zamanla gündemden düşmesiyle birlikte hızlı tarama testlerine yönelik başvuruların da ciddi ölçüde azaldığını ifade etti.

2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından İBB’ye bir günde binlerce başvuru yapıldığını belirten Yün, hızlı tarama testlerine yönelik başvurulardaki değişime ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"2023 depremlerinin olduğu şubat ayında bir günde 122 bin başvuru aldık. Devam eden mart ayında 30 bin başvuru aldık. Şu an depremin üzerinden zaman geçmesiyle beraber yine 500-600 civarında aylık başvuru sayımız var."

İŞTE EN RİSKLİ DÖRT İLÇE

İBB Deprem Risk Yönetimi Başkanı Murat Yün, hızlı tarama sonuçları doğrultusunda yaklaşık 3 bin bina için resmi işlemlerin başlatıldığını ve bu binalarda tahliye sürecinin başladığını açıkladı.

Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar ve Bahçelievler riskli binaların en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alıyor.

Başvurulardaki düşüşe rağmen, eski binalarda yaşayan ve yapılarının kentsel dönüşüme alınmasını isteyen yüzlerce ev sahibi bulunuyor.

HIZLI TARAMA TESTİ NASIL YAPILIYOR?

İBB'bin hızlı tarama testiyle binaların depreme dayanıklılığı inceleniyor.

İBB Deprem Risk Yönetimi Başkanı Murat Yün, inceleme sürecini şöyle anlattı:
"Önce geliyoruz binanın demirine, betonuna, kalitesine ve planına uygun yapılıp yapılmadığına bakıyoruz. Yazılımla deprem güvenlik oranına bakıyoruz. Eğer bizim için öncelikli binalar kapsamındaysa, yüksek riskli ya da riskli binalar kapsamındaysa hızlıca vatandaşa bilgilendirme yapıyoruz."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar