Karadeniz illerinde AKP ve Erdoğan’ın oyları düştü, vekil sayısı aynı kaldı

Karadeniz illerinde AKP ve Erdoğan’ın oyları düştü, vekil sayısı aynı kaldı
AKP’nin en güçlü olduğu Karadeniz Bölgesi’nde birincilik değişmedi ancak bölge genelinde oy kaybı yüzde 8-9 arasında oldu.Seçimlerde AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en güçlü olduğu Karadeniz Bölgesi’nde yine...

AKP’nin en güçlü olduğu Karadeniz Bölgesi’nde birincilik değişmedi ancak bölge genelinde oy kaybı yüzde 8-9 arasında oldu.

Seçimlerde AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en güçlü olduğu Karadeniz Bölgesi’nde yine sandıktan birinci çıktı. Ama bölge genelinde AKP yüzde 8-9 arası oy kaybetti. Erdoğan, memleketi Rize de dahil birçok ilde birinci çıksa da 2018 seçimlerine göre oylarında düşüş yaşandı. Rize’de uzun yıllar sonra CHP 1 vekil kazandı. Karadeniz’de yine bazı illerde AKP vekil kaybetti. Karadeniz’de MHP hem oy sayısını hem de vekil sayısını artırdı.

CHP RİZE’DE 1 VEKİL ÇIKARDI

En çarpıcı sonuç resmi verilere göre Erdoğan’ın memleketi Rize’den geldi. AKP’nin yüzde 10 oy kaybettiği Rize’de CHP oyunu yüzde 8 artırdı. 2018’de Rize’den üç vekil çıkaran AKP’nin vekil sayısı 2’ye düştü. CHP uzun yıllar sonra kentten 1 vekil çıkardı. Rize’de 2018’de Erdoğan yüzde 77 oranında oy alırken 2023’te bu oran yüzde 72.79’a düştü. Artvin’de ise hem AKP hem Erdoğan hem de CHP’nin oy oranı 2018’e göre düştü. Ama sonuç değişmedi. Artvin’de AKP ve CHP 2018’de olduğu gibi birer vekili paylaştı.

Bölgenin en büyük kentlerinden Samsun’da da AKP yüzde 9 oy kaybetti. Ama AKP’nin vekil sayısı değişmedi. Kentte CHP de yüzde 2 oranında oy artırırken kent genelinde 2018’de olduğu gibi CHP 2, MHP 1, İyi Parti 1 vekil çıkardı. Sinop’ta ise AKP 2018’e göre tam yüzde 13 oy kaybetti. Kentte CHP ise oylarını 1.5 puan artırdı. Kentteki 2 vekili AKP ve CHP paylaştı. Gümüşhane’de de AKP 1 vekili oyunu yüzde 7 civarında artıran ortağı MHP’ye kaybetti. AKP’nin kentte oy oranı yüzde 9’a yakın düştü. Bayburt’ta ise vekil sayısı 1’e düşerken o tek vekili de yine AKP aldı. Erdoğan’ın oyu da 2018’e göre düştü.

AKP TRABZON’DA DA ERİDİ

Sonucu en çok merak edilen kentlerden biri de Trabzon’du. Kentte AKP diğer bölge illerinde olduğu gibi yüzde 8 oy kaybetti. Kentte Erdoğan da 2018’e göre yüzde 3.5 oranında oy kaybetti. Ama Trabzon’da vekil dağılımı değişmedi. 2018’de olduğu gibi kentte AKP 4, CHP 1 ve İyi Parti de 1 vekil çıkardı. Giresun’da da yüzde 10 oy kaybeden AKP 1 vekil kaybetti. CHP yine 1 vekil çıkarırken AKP’nin kaybettiği vekil MHP’ye geçti.

ORDU’DA AKP, CHP OY KAYBETTİ MHP ARTIRDI

Ordu’da AKP oy kaybederken MHP ve CHP oylarını artırdı. Ama kentte vekil dağılımında sonuç değişmedi. 2018’de olduğu gibi AKP 3, CHP 2, MHP 1 vekil çıkardı. Kentte Erdoğan’ın oyu da yüzde 3 oranında azaldı. Kastamonu’da AKPoy kaybederken vekil kaybetmedi. 3 vekilden 2’sini AKP 1’ini yine CHP aldı. Bartın’da da iki partinin oyu düştü ama yine vekilleri paylaştılar. Zonguldak’ta da vekil dağılımı değişmedi. AKP 3, CHP 2 vekil çıkardı.