Kavuncu’nun adaylığının ardından İmamoğlu’ndan ilk açıklama

Kavuncu’nun adaylığının ardından İmamoğlu’ndan ilk açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Buğra Kavuncu’nun adaylığının ardından ilk açıklamayı yaptı. İmamoğlu, "Bütün adaylar olgunlaşır olgunlaşmaz...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Buğra Kavuncu’nun adaylığının ardından ilk açıklamayı yaptı. İmamoğlu, "Bütün adaylar olgunlaşır olgunlaşmaz hepsini aratıp tek tek tebrik edeceğim" açıklamlarında bulundu.

İYİ Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Buğra Kavuncu'nun ismini açıkladı. Kavuncu'nun adaylığı sonrası gözler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na çevrilmişti. İmamoğlu, konuyla ilgili sorulara yanıt verdi.

“Bir siyasi partinin kendi adayını gösterme serbestliğine ya da özgürlüğüne benim laf etmem asla doğru değil.” diyen İmamoğlu, “2019’da Millet İttifakı diye çıktığımız yolculuğa rağmen, ben o zamanlarda ilk adaylık açıklamamda ‘Biz İstanbul ittifakı için yola çıkıyoruz’ diyerek İstanbul’un tamamını sürece kattığım gibi bugün yine aynı yerdeyim.” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, şunları söyledi:

İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Bu gerçekten insanların yaşamını kurtaran bir iş. Onun için maneviyatı yüksek, karşılığı çok güçlü. Burada şehircilik adına özel bir adım atarken, özenli davranırken, aslında kenti iyileştirirken bir başka bakışla aslında beş yıla ne kadar iyileştirme, güçlendirme ve de ihmal edilen işleri yapma konusunda adım atmışız. İnsan gerçekten gururlanıyor.”

“Bu yaptığımız iş küçük bir iş gözükebilir ama 800 canı bir tehditten kurtarmak diye baktığınızda, Allah korusun yaşadığımız son depremde bir sitede bile kaç canı kaybettiğimizi düşündüğümüzde bu yönde atılan her adımın ne kadar büyük bir iş olduğunu daha iyi kavrıyoruz. İnsanını yaşatan devletini yaşatır.”

“Her dönüşen bir daire İstanbul ortalamasında 4 canı kurtarmak demektir. Bizim motivasyonumuz bu.”

“2019’a kadar bu şehri yönetenler bu meseleyi çıkar meselesine dönüştürmüşlerdir”

“2019’a kadar bu kenti yöneten insanlar bu meseleyi bir hayat memat meselesine değil bir çıkar meselesine dönüştürmüşlerdir. Bakın burada, hazır bulunduğumuz coğrafyada, Bakırköy’de kentsel dönüşüm meselesinin farklı bir fırsata, bir avuç insanı mutlu eden bir sürece dönüştürülmesinin en yakın örneği Bakırköy-Ataköy sahilinin dönüştüğü yozlaşmış yapılaşma şeklidir. Başka adrese gerek yok. Ne yapılmıştır? Nasıl faydası olmuştur? Bu yapılaşmalardan kim fayda elde etmiştir? Buralarda elde edilen 100 milyarlarca dolarlık bir kaynağın karşılığında İstanbul’da kentsel dönüşüme ne kadar harcanmıştır. Cevabını veremezler, lafı eveleyip gevelerler.”

“İnsanını da aldattı, devletini de aldattı”

“Fikirtepe kentsel dönüşümün kötü bir simgesidir. Bu iktidarın kendi döneminde yapılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde atılan yanlış adımlar, rant… İnsanını da aldattı, müteahhitini de aldattı, devletini de aldattı, kazanan olmadı.”

“Şehri dönüştürme adı altında rant ve haksız kazanç kaynağı gibi görerek şehrin rotasını başka bir yere evirdiler. İstikrar bir tek şeylerinde var; her seçim öncesi hesapsız kitapsız yeni vaatler vermek. Yine aynısını yapacaklar ama herkes şunu biliyor; ekonomiyi yönetemeyenler kentsel dönüşümü de yönetemezler.”

“Kira artışlarını düzenleyeceğim diye ortaya çıkıp büyük bir kira enflasyonunu sebep olanlar bu ülkeyi yenileyemezler, dönüştüremezler, bu şehirleri güçlü ve dayanıklı kentler haline getiremezler. O bakımdan biz her zaman şunu söylüyoruz; bilimin yol gösterici olduğu, ortak aklı dikkate alan yönetimlere bu ülkenin her kademesinde ihtiyaç var. Vatandaşın değil bir grubun çıkarını gözettikleri için ekonomi bu hale geldi Hatta kendi anlamsız kavramlarını üreterek ekonomiyi yönetme konusunda akla hayale gelmeyecek uygulamalarıyla bu milletin cebindeki varlığın neredeyse yüzde elli- elli beşini hortumlayan bir ekonomik sistem kurdular. Bundan sonra vatandaşlarımız çok daha uyanık, çok daha akıllıca, çok daha bilinçli, çok daha detaylı bir şekilde irdeleyerek, önlerinde çok güçlü örnekler var artık. İstanbul var. Bu kıyası ortaya koyduklarında doğru yolun, doğru gidişin ‘tam yol ileri’ diyen anlayış olduklarına bakarak yol yürüyeceklerine yürekten inanıyorum. 31 Mart’ta bunun gerçek sonucunu inşallah hep birlikte görüyor olacağız.”

“İstanbul benim için diyenlerden değil İstanbul hepimiz için diyenlerdeniz.”

“İstanbulluların sorunlarını çözmekte hedeflerimizi her gün daha da büyütüyoruz. Bu inanç ve heyecanla ve bütün enerjimizle çok daha güçlü bir beş yıla daha hazır olduğumuzu bilmenizi istiyorum.

“Tabii ki siyasi partiler aday çıkaracak

Programın sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “2019 yılında Millet İttifakı diye çıktığımız yolcuğa rağmen, ben o zaman ilk açıklamamda ‘Biz İstanbul İttifakı için yola çıkıyoruz ve İstanbul İttifakı’nın oyuna talibiz’ diyerek İstanbul’un bütün insanlarını bu sürece kattığım gibi bugün yine aynı yerdeyim. Ben o yolculuğun daha da güçlenerek devam ettiğini düşünüyorum. Tabi ki siyasi partiler aday gösterecek, kararlar alacak, adaylar yola çıkacak. Elbette ki bu bir ihtirasla veya başka duygularla olduğunu vatandaşımız da düşünmüyordur. Başka uzlaşmalar var mıdır, yok mudur vatandaşlarımız böyle düşünmeyeceklerdir diye düşünüyorum. Kendi özgür iradeleriyle yola çıkan her aday değerlidir. Biz yola devam ediyoruz” dedi.

İmamoğlu Buğra Kavuncu ile görüşüp görüşmediğine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

Adaylığı açıklandıktan sonra değil de bütün adaylar olgunlaştıktan sonra hepsini arayıp tek tek tebrik edeceğim.”

“Matematiği bile unutarak siyaset yapanlar…”

İmamoğlu, Murat Kurum’un “Sadece 8 km metro yaptılar” açıklamasına yönelik ise şunları söyledi:

“Şöyle, 65 kilometrelik metro hattımızı tamamlamış olacağız mart ayında. Matematiği bile unutarak siyaset yapanların nasıl unutkan olduklarını ‘Kanal İstanbul’ sorusuna verdiği yanıtla görebilirsiniz. Onlar bazı oy ve seçim öncesi zarar verecek, düne kadar hararetle savundukları her şeyi bir anda unutan insanlar. Seçimde eğer fayda verecekse her türlü yola başvurabilen arkadaşlar olduğunu biliyoruz.”