Kılıçdaroğlu Akbelen'de kesim alanına girdi: Jandarma yurttaşlara müdahale etti

Kılıçdaroğlu Akbelen'de kesim alanına girdi: Jandarma yurttaşlara müdahale etti
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaçları katletmesine karşı başlayan direniş...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaçları katletmesine karşı başlayan direniş başlatan yurttaşlara destek vermek için bölgeye gitti. Yurttaşları dinleyen Kılıçdaroğlu, "Size sözüm söz, ben bu davayı sonuna kadar izleyeceğim" dedi. Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin ardından kesim alanına girmek isteyen yurttaşlara sert müdahale gerçekleşti.

Kılıçdaroğlu ve 10 milletvekilinden oluşan heyet Milas'a bağlı Akbelen Ormanı'na gelerek ağaç kesimine karşı mücadele eden köylülere ve çevrecilere destek verdi. Yurttaşlar, Kılıçdaroğlu'nu "Direne direne kazanacağız" sloganı ile karşıladı.

Köylüler, Kılıçdaroğlu'na "Burada olmanız çok değerli ancak yetmiyor" diye seslendi.

İkizköylü yurttaş şunları söyledi:

"Bu açgözlü beşli çetelere karşı 4 senedir burada çok büyük bir direniş, mücadele var. Herkes karşımıza çıkıp "Devlete karşı çıkamazsınız" dedi. Devlete karşı çıktık, beşli çetesine karşı çıktık. 5 gündür bizim dediğimiz askerimizin bizim olmadığını gördük. Akbelen Ormanı'nı yiyip bitirdiler. Bugün burada olmanız bizim için çok kıymetli. Burada olmanız durdurmuyor onları. Ağaçlara sarılalım, gerekirse ayaklarınıza kapanacağım. Hepinize yalvarıyorum bu kesimi durdurun"

Kılıçdaroğlu'nun satırbaşları şöyle oldu:

"Buraya geliş nedenim davayı yeni öğrendiğim için değil, sizin derdinizi anlatmanıza imkan sağlamak içindir. Benim Ankara'da konuşmamın önemi yok, sizin anlatmanız önemli. Bu çam, bu ağaç sadece sizin değil, 85 milyonun ağacıdır. Bu ülkede ormanın ne olduğunu, ekosistemi bilen birisiyim. Bu orman sadece ağaç değil, ormanda binlerce canlı var. Her birisinin hakkını, hukukunu korumazsak görevimizi yapmamış oluruz. Ağacı kestiğinizde, suyu kesmiş, tabiatı öldürmüş oksijeni öldürmüş olursunuz. Bütün dünya bunu biliyor, bu çeteler bunu bilmiyor. Boşuna mı beşli çete diyordum. Bütün Türkiye'de bunlar var. Ama siz direniyorsunuz, yanınızdayım. Sizin mücadeleniz sıradan bir mücadele değil, hak mücadelesidir. Siz hakkınızı istiyorsunuz. Hak mücadelesi bireysel değil,  kolektif mücadeledir. Size sözüm söz, ben bu davayı sonuna kadar izleyeceğim. Ayrıca hukukçu milletvekillerini bu konuda görevlendireceğiz. Davanızı da çok iyi biliyorum, hangi mahkemelerde takıldığını da biliyorum. Ama bunları sizin ağzınızdan bütün dünyanın öğrenmesi gerekiyordu. Mısır'daki sağır sultanın öğrenmesi gerekiyordu. Ben dilimin döndüğü kadar anlatacağım ama sizin anlatmanız çok önemlidir"

"Sanmayın ki bir sefer geleceğim, bir daha gelmeyeceğim. Yine geleceğim" diyen Kılıçdaroğlu'na köylüler, "Bugün bir şeyler yapmamız lazım. Gelin beraber yukarıya çıkalım" dedi. Kılıçdaroğlu ise "Ona da bakacağım" diye cevap verdi. Urfa'daki güneş paneli örneğine değinen Kılıçdaroğlu, "Beraber mücadele edeceğiz. Hepinize en içten selamlarımızı sunuyorum. Endişe etmeyin davanızın yanında olacağım" dedi.

Tepkilerin ardından kesim alanına gitmeye karar verdi

Kesim alanına gitmeden alandan ayrılmak isteyen Kılıçdaroğlu'na yurttaşlar tepki gösterdi. Aracının önü kesilen Kılıçdaroğlu, kesim alanına gitmeye karar verdi. Kılıçdaroğlu, İkizköylülerin taleplerini dinledikten sonra ağaçların kesildiğin alanda incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu'na İkizköylü Necla Işık ve çevreci Deniz Gümüşel eşlik etti.

Beş gündür, ajansların ve televizyon kanallarının yayın yaptığı bölgede; Kılıçdaroğlu’nun ziyareti sırasında telefon ve internet iletişiminin kısıtlanması dikkat çekti.

Jandarmadan müdahale

Ağaçların kesildiği bölgeye girmek isteyen yurttaşlara gazlı müdahale gerçekleşti. Çok sayıda yurttaş müdahaleden etkilendi. Müdahalede 2 yurttaş gözaltına alındı.

Akbelen'de müdahalede Yeşil Sol Parti Milletvekili Burcu Gül Çubuk yaralandı. Gözaltına alınmaya çalışılan Çubuk, vekil olmasının anlaşılmasının ardından bırakıldı