Kılıçdaroğlu'na açtığı davayı kaybetmişti: Tartışmalı davaların hakimi Akın Gürlek, yine bakan yardımcısı

Kılıçdaroğlu'na açtığı davayı kaybetmişti: Tartışmalı davaların hakimi Akın Gürlek, yine bakan yardımcısı
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararname ile tartışmalı davaların hakimi Akın Gürlek yine Adalet Bakanı Yardımcısı oldu. Gürlek, hakimlik döneminde çok sayıda tartışmalı karara imza...

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararname ile tartışmalı davaların hakimi Akın Gürlek yine Adalet Bakanı Yardımcısı oldu. Gürlek, hakimlik döneminde çok sayıda tartışmalı karara imza atmıştı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na da tazminat davası açan Gürlek, davası kaybetmişti.

Geçtiğimiz yıl, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş'un Cumhurbaşkanlığı kararıyla Danıştay üyeliğine seçilmesinin ardından boşalan görevine getirilen tartışmalı isim Akın Gürlek, dün gece yayımlanan kararname ile yine bakan yardımcısı oldu. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ardından 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerini yürüten Gürlek, kamuoyunda tartışmalı siyasi davalar olarak değerlendirilen davalarda hapis cezası kararları vermişti.

Gürlek, Anayasa Mahkemesi'nin CHP milletvekili Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararını da tanımamıştı.

Kılıçdaroğlu'na açtığı davayı kaybetmişti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Ekim 2020'deki Meclis grup toplantısında Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek için "Yeni Zekeriya Öz" demişti. Gürlek, bu ifade nedeniyle Kılıçdaroğlu'na 75 bin liralık tazminat davası açmış, davayı kaybetmişti.

Gürlek'in tartışmaları kararları

Akın Gürlek; eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun ceza aldığı davaların hakimiydi. Demirtaş'ın yargılandığı davada, "örgüt propagandası" suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası veren Gürlek, Canan Kaftancıoğlu'nu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı.

Akın Gürlek ayrıca gazeteci Can Dündar'ı "kaçak" ilan etmiş ve gayrimenkullerine el koyma kararı vermişti. Gürlek, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladığı için "terör örgütü propagandası" suçundan 2,5 yıl hapis cezası vermişti.

Öte yandan Gürlek, avukatların yargılandığı davada da görev almış, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 6'sı tutuklu 20 avukatın "Terör örgütü yöneticiliği" ve "Terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada toplam 159 yıl hapis cezası vermişti.