Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a 'Yargıtay' yanıtı: 'Hukuk düzeninin tekliği'nden, 'Saray düzeninin tekliği'ne geçiyoruz

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a 'Yargıtay' yanıtı: 'Hukuk düzeninin tekliği'nden, 'Saray düzeninin tekliği'ne geçiyoruz
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz” açıklamalarına , “Elbette atılamaz, çünkü bu karar, yargı tarihinin yüz karasıdır” sözleriyle...

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz” açıklamalarına , “Elbette atılamaz, çünkü bu karar, yargı tarihinin yüz karasıdır” sözleriyle yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "Verdiği mesaj çok açık… 'Hukuk düzeninin tekliği'nden, yani hukuktaki normlar hiyerarşisinden, aşama aşama 'Saray düzeninin tekliği'ne geçiyoruz… Buna demokrasiyi savunan hiçbir vatansever izin vermeyecektir" ifadelerini de kullandı.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yargıtay’ı savunan açıklamalarına yanıt verdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, şunları belirtti:

“ 'Anayasa Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları (…) yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.'

Erdoğan, 'Yargıtay kararı bir kenara atılmaz.' diyor. Elbette atılamaz, çünkü bu karar, yargı tarihinin yüz karasıdır… Altında imzası bulunan sözde yargıçlar da bağımsız irade ve vicdanlarıyla değil, talimatla bu kararı almışlardır. Hatta o kadar ileri gitmişlerdir ki, Anayasa Mahkemesi kararı hakkında 'hukuki değer ve geçerlilik yoktur' deme cüretini bile kendilerinde bulmuşlardır.

Erdoğan bir de 'AYM maalesef yanlışları arka arkaya yapar hale geldi' dedi.

Yani açıkça diyor ki, 'Anayasa Mahkemesi, Yargıtay gibi henüz benim söylediklerimi yerine getiren bir mahkeme olamadı… Anayasa Mahkemesine yapacağım atamalarla burayı da Saraydan talimat alacak hale getireceğim.'

Öyle ki hukuku ayaklar altında çiğneyen bu kararı eleştiren yol arkadaşlarını, AK Partilileri bile tehdit ediyor.”

‘Hukuk düzeninin tekliğinden, Saray düzeninin tekliğine geçiyoruz’

Erdoğan’ın verdiği mesajın çok açık olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Verdiği mesaj çok açık… 'Hukuk düzeninin tekliği”nden, yani hukuktaki normlar hiyerarşisinden, aşama aşama “Saray düzeninin tekliği'ne geçiyoruz… Buna demokrasiyi savunan hiçbir vatansever izin vermeyecektir” dedi.

Erdoğan ne demişti?

Can Atalay hakkındaki AYM kararının Yargıtay tarafından tanınmaması hakkında ilk kez konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, tavrını Yargıtay’dan yana koymuştu.

Erdoğan, "Her şeyden önce Yargıtay’ın bir yüksek mahkeme olduğunu herhalde kimse inkâr edemez. Anayasa Mahkemesi bu noktada maalesef birçok yanlışları da arka arkaya yapar hale geldi. Bu da bizi ciddi manada üzmektedir. Şu an itibarıyla Yargıtay’ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez. Anayasa Mahkemesi'nin kararına karşı Yargıtay da şu anda demiştir ki 'Sen yüksek mahkemeysen ben de yüksek mahkemeyim ve yüksek mahkeme olarak da şu anda sizinle ilgili bir yaptırımı ben de talep ediyorum.' Bu talebinin gereğini bekliyor ve bu talebine karşı bunun gereğini yerine getirecek olan merci neresiyse o merciden bu talebini istiyor" ifadelerini kullanmıştı.