Millet İttifakı'nda hedef 400 milletvekili

Millet İttifakı'nda hedef 400 milletvekili
İYİ Parti'nin kendi logosuyla, CHP çatısı altında da 5 partiyle seçime girecek olan 6'lı masa, parlamenter sisteme geçişi sağlayacak anayasa değişikliğini yapabilmek için 400 vekil hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Millet...

İYİ Parti'nin kendi logosuyla, CHP çatısı altında da 5 partiyle seçime girecek olan 6'lı masa, parlamenter sisteme geçişi sağlayacak anayasa değişikliğini yapabilmek için 400 vekil hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Millet İttifakı ortak liste ve fermuar sistemiyle bu hedefi tutturmak için her şehri mercek altına almış durumda.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal, 600 sandalyeli Meclis'e 476 milletvekili gönderen 39 ilde en fazla sandalyeye ulaşmak için titiz bir çalışma yapıldığını yazdı. Millet İttifakı, ortak liste ve fermuar formüllerinde tam anlaşmaya vardığı takdirde 30 milletvekili fazla çıkarabileceğini hesaplıyor.

5 PARTİ CHP ÇATISI ALTINDA ORTAK LİSTE

Gaze Pencere'nin edindiği bilgiye göre; Gelecek, Saadet, Demokrat ve DEVA Partisi'nin listelerinden seçime girmekte anlaştı. Bunu, hazırladıkları ek protokolü sunarak YSK'ya da bildirdi. Şimdi 5 parti arasında kontenjan görüşmeleri yapılıyor. CHP, kendi listesinden seçime girecek 4 partiye her birine eşit olacak şekilde toplamda en fazla 30 sandalye önerdi. 4 parti, CHP'den bu sayının artırılmasını istiyor ve bunun için görüşmeler devam ediyor.

CHP İLE İYİ PARTİ 15 İLDE "FERMUAR" MODELİNİ GÖRÜŞÜYOR

CHP ile İYİ Parti arasında da "fermuar" formülü müzakere ediliyor. Buna göre seçime Millet İttifakı içinde ama kendi logosuyla girme kararı alan İYİ Parti ile CHP 15 ilde fermuar modeli uygulayacak. İYİ Partililer Van, Malatya, Hakkari, Bartın, Tunceli, Bingöl ve Muş’ta CHP listelerinden aday gösterilecek. Buna karşılık Çorum, Yozgat, Adıyaman, Gümüşhane, Bayburt, Çankırı, Aksaray ve Bitlis’te ise CHP’liler, İYİ Parti listelerinden seçime girecek.

"MUHAFAZAKAR SEÇMEN DE KEMAL BEY'E SICAK BAKIYOR"

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal, haberinde, bu formüller üzerinde görüşmeler yapan parti kurmaylarının, "muhafazakâr seçmen CHP’yi tercih etmez” tezine karşı çıkıp, “Araştırmalarda tabanların Kemal Bey’e sıcak baktığını, bu nedenle oy vermede sıkıntı olmayacağını gördük. Ortak listeye de sıcak bakacaklardır" dediklerini aktardı.