Muhalefetin çağrısı üzerine Meclis olağanüstü toplanıyor

Muhalefetin çağrısı üzerine Meclis olağanüstü toplanıyor
TBMM Genel Kurulu, hükümetin son zamlarından rahatsız olan muhalefet partilerinin çağrısı üzerine 25 Temmuz Salı günü olağanüstü toplanıyor.Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin...

TBMM Genel Kurulu, hükümetin son zamlarından rahatsız olan muhalefet partilerinin çağrısı üzerine 25 Temmuz Salı günü olağanüstü toplanıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine TBMM Genel Kurulu’nu 25 Temmuz 2023 Salı günü saat 15:00'te toplantıya çağırdı.

Son olarak hükümetin KDV ve ÖTV oranlarını artırmasıyla gelen zamlar, özellikle akaryakıt fiyatının tek seferde 6 lira artması, muhalefet partilerini harekete geçirdi.

İlk olarak Gelecek Partisi Genel Başkanı, seçimde işbirliği yaptığı Millet İttifakı liderlerini arayarak Meclis'in olağanüstü toplanmasını istediğini iletti.

Daha sonra muhalefet partileri de aynı talebi dile getirdi ve dün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) öncülüğünde imzalar toplandı.

Yeterli imza sayısı toplanması sonucunda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, 25 Temmuz Salı günü saat 15.00'te Genel Kurul'un toplanacağını duyurdu.

Muhalefetin verdiği önergede, şunlar kaydedilmişti:

“Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının ve ekonomi yönetiminin hatalarının yarattığı sorunlar çığ gibi büyümektedir. Rejime kasteden anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği Haziran 2018 sonunda dolar 5,80 TL civarındayken, aradan geçen 5 yılda Türk lirası tüm para birimleri karşısında aşırı değer kaybetmiş ve dolar 26,32 TL’ye kadar yükselmiştir.

Yapılan hatalar hız kesmemiş ve bir yanlışı düzeltmek adına atılan yeni adımlar daha büyük yanlışları beraberinde getirmiştir. Son 5 yıl içinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun tartışmalı verilerine göre bile enflasyon yükselmiş, işsizlik sorunu aynı ağırlığıyla devam etmiş, yurttaşlarımız ciddi bir yoksulluk ve güvencesizlikle baş başa kalmışlardır.

"Açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelirle hayatını idame ettirmek zorunda kalan yurttaşlarımızın sayısı olağanüstü oranda artmıştır"

İktidar partisi ve Cumhur İttifakı’nın yanlış tercihleriyle orta direk olarak tanımlanan kesim çökmüş, açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelirle hayatını idame ettirmek zorunda kalan yurttaşlarımızın sayısı olağanüstü oranda artmıştır.

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde uygulanan seçim ekonomisinin de etkisiyle, seçim sonrası atılan adımlar vatandaşlarımızın ekonomik sorunlarını daha da ağırlaştırmış, KDV, ÖTV ve diğer bazı vergi ve harçlara arka arkaya yapıları zamlarla, başta akaryakıt olmak üzere çok sayıda mal ve hizmetin fiyatları yükselmiştir.

"Vatandaşların rahat bir nefes alabilmesi için parlamentonun üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir"

Yürütmenin çözüm bulamadığı aksine büyüttüğü ekonomik sorunların çözülebilmesi ve büyük bir ekonomik buhranla karşı karşıya olan vatandaşların rahat bir nefes alabilmesi için parlamentonun üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Tüm bu gerekçelerle ekte yer alan Genel Görüşme önergesinin Genel Kurul’da görüşülmesi amacıyla yüce Meclisimizin olağanüstü toplanması öngörülmektedir.”