Müslim Sarı: Mutlak butlan kararına yönelik temyiz başvurusundan feragat ettik
Mutlak butlan kararıyla atanan CHP yönetiminin sözcüsü Müslim Sarı, "Partimiz, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesinin kararına yönelik daha önce yapılmış olan temyiz başvurusundan feragat etme kararı almıştır" dedi.
GAZETE PENCERE - Mahkemenin mutlak butlan kararıyla atanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti sözcüsü Müslim Sarı, karara yönelik temyiz başvurusunu geri çektiklerini duyurdu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sarı, "Partimiz, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesinin 2026/32 Esas, 2026/658 Karar sayılı ilamına yönelik daha önce yapılmış olan temyiz başvurusundan feragat etme kararı almıştır. 10 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu toplantısında açıklanan olağan kongre takvimi doğrultusunda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir an önce meşru ve sağlıklı bir kurultay sürecini tamamlaması hedeflenmektedir" dedi.
YENİ Parti'nin kuruluşunu hatırlatan Müslim Sarı, "Temyize taraf olan Özgür Özel ve arkadaşlarının partimizden istifa ederek yeni bir parti kurmuş olmaları, söz konusu kişilerin taraf olma durumunu ortadan kaldırmıştır. Ayrıca partimizin olağan kurultay takviminin işlemeye başlamış olması nedeniyle davanın bir an önce karara bağlanması gereği ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
"Temyiz incelemesinin uzun sürmesinin kurultay sürecini geciktirebileceği değerlendirilerek alınan bu karar doğrultusunda, CHP adına yapılmış temyiz başvurusundan feragat edilmiştir" diyen Sarı, şöyle devam etti:
"Cumhuriyet Halk Partisi, bundan sonraki süreçte de örgütün iradesi ve partinin demokratik işleyişi doğrultusunda, kurultay sürecinin en kısa sürede ve sağlıklı biçimde tamamlanması için çalışmalarını sürdürecektir."
MUTLAK BUTLAN SÜRECİNDE NE OLMUŞTU?
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in kazandığı 38. Olağan Kurultay'la ilgili davada, 21 Mayıs günü mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) kararı çıktı.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, kurultayı geçersiz sayıp Özel'i görevden aldı ve önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile kurullarını parti yönetimine atadı.
POLİS GÜCÜYLE GENEL MERKEZ ALINDI
Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik'in Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne CHP Genel Merkezi'nin kendilerine teslim edilmesini yönünde dilekçe vermesi üzerine, 24 Mayıs günü polis ekipleri zor kullanarak CHP'lileri binadan çıkardı.
CHP karara itiraz etmiş fakat Kılıçdaroğlu yönetimi parti avukatlarını görevden alıp itirazı geri çekmişti. Bunun üzerine Özgür Özel kendisi başvuru yapmıştı.
KURULTAY TALEPLERİ KARŞILIKSIZ KALDI
Özgür Özel cephesi olası bir erken seçimde CHP'nin seçime girme hakkının kaybetmemesi için 24 Temmuz'a kadar olağanüstü kurultay yapılması çağrısında bulunmuştu. CHP tüzüğünde Parti Meclisi'nde çoğunluğun düşerse kurultaya gidilmesi gerekiyor. İstifalar olsa da kurultay kararı alınmadı.
Bunun üzerine delegelerden yeterli sayıda imza toplanalarak CHP Genel Merkezi'ne teslim edildi fakat yine kurultay kararı çıkmadı.
Kılıçdaroğlu ise mahkeme kararında tedbir olduğu için kurultay düzenlenemeyeceğini belirtiyor.
ÖZEL: KARARI KASITLI OLARAK GÖNDERMİYORLAR
İtirazın görüşülmesi için Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı Yargıtay'a göndermesi bekleniyordu.
14 Temmuz günü CHP Meclis grup toplantısında kararın gönderilmemesine tepki gösteren Özgür Özel, şunları söylemişti:
"54 gün geçti kararın üzerinden. Herkes ne diyor bize: 'Yargıya saygı duyun, sakin olun, bekleyin, Yargıtay'ı bekleyin'. Dosyayı Yargıtay'a göndermediler. Bir aydır, bir düğmeye basacak mahkeme başkanı basmıyor. Düğmeye basma yetkisi oradaki müdürde, yazı yazmış yetkiyi üstüne almış, ondan habersiz onaylanmasın diye. Adli tatil gelene kadar onaylamamak için 'Müzakerem var basamadım, NATO vardı gidemedim, bilmem ne yapamadım'. Şimdi 3 günlük rapor daha almış o düğmeye basmasın ki kararı Yargıtay'a yollamasın. 5-6 gün daha sallarsam araya 40 gün adli tatil girer. Belki bunlar yılar, partiyi oraya bırakır, maksat hasıl olur, ben de bu işlerden kurtulurum" demişti.
KARAR 2 AY SONRA YARGITAY'A ULAŞTI
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin 21 Mayıs'ta aldığı karar, 17 Temmuz günü Yargıtay'a ulaşmıştı. Adli tatilin bugün başlamasıyla itirazın görüşülmesi 1 Eylül'de başlayacak yeni adli yıla kaldı. Adli tatil döneminde yalnızca nöbetçi mahkeme heyetleri görev yapıyor.
24 Haziran günü CHP'den 91 milletvekiliyle birlikte istifa eden Özgür Özel, YENİ Parti'yi kurduklarını açıklamıştı.
Kaynak:Haber Merkezi