Nahçıvan'da Erdoğan-Aliyev görüşmesi; toplantının gündeminde ne var?

Nahçıvan'da Erdoğan-Aliyev görüşmesi; toplantının gündeminde ne var?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le bugün Nahçıvan'da görüşeceğini duyurdu. Görüşmede, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri ele alınacak,...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le bugün Nahçıvan'da görüşeceğini duyurdu. Görüşmede, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri ele alınacak, Karabağ’daki son gelişmeler başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. Öte yandan iki liderin Zengezur Koridoru'na ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor. 

T24'ün haberine göre, Erdoğan ile Aliyev'in, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın temel atma törenine katılmaları ve modernize edilen Nahçıvan Askeri Kompleksi'nin açılışını gerçekleştirmeleri öngörülüyor.

Dağlık Karabağ'da '24 saatlik savaş'

Azerbaycan, 19 Eylül'de Dağlık Karabağ'da "terörle mücadele operasyonu" başlattığını duyurmuştu. Dağlık Karabağ'daki yetkililer, Azerbaycan ordusunun "terörle mücadele" kapsamında başlattığı operasyonlarda yedisi sivil olmak üzere en az 32 kişinin öldüğünü ve 200 kişinin de yaralandığını belirtmişti. Operasyonun başlamasından yaklaşık 24 saat sonra, Rusya'nın girişimleriyle ateşkes sağlanmıştı. 

Dağlık Karabağ Ermenileri'ni ve Azerbaycan'ı temsil eden heyetler 21 Eylül'de Azerbaycan'ın Yevlah kasabasında bir araya gelmiş ve Azerbaycan tarafı yeniden entegrasyon planını Karabağ Ermenilerine sunmuştu. 

Ermenistan, operasyonun ardından bin kadar Ermeni'nin Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a geçiş yaptığını duyurmuştu. 

Zengezur Koridoru neden önemli?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Aliyev arasında bugün gerçekleştirilecek görüşmede Zengezur Koridoru'nun da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu koridor, Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın batısına bağlayacak olan ve Ermenistan topraklarından geçmesi beklenen yolu ifade ediyor. Daha geniş anlamda ise proje Azerbaycan’ı doğrudan Türkiye’ye bağlamayı amaçlıyor.

2020'deki 2. Dağlık Karabağ Savaşı sonrası imzalanan anlaşmada Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasında ulaşım yollarının açılması öngörülmüştü. Ancak henüz bu konuda bir ilerleme kaydedilmedi.

Buna Azerbaycan ve Ermenistan'nın anlaşmadaki ilgili maddeye birbirinden farklı yorumlar getirmeleri sebep oldu. 

İlgili maddede, “Bölgedeki tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları açılacaktır. Ermenistan Cumhuriyeti; insanların, araçların ve malların her iki yönde engelsiz hareketini organize etmek için Azerbaycan Cumhuriyeti'nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım bağlantılarının güvenliğini garanti eder” ifadelerine yer verildi.

Metinde ayrıca, “Tarafların mutabakatı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan'ın Batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım bağlantılarının inşası gerçekleştirilecektir” cümlesi yer aldı.

Azerbaycan bu madde ile iki ülkenin Zengezur Koridoru konusunda anlaşmış olduğunu öne sürüyor.

Ermenistan ise ulaşım yollarının açılmasını desteklediğini ancak bu maddede Zengezur adının kullanılmadığı gibi Bakü’nün talep ettiği şekliyle bir koridor projesinden de bahsedilmediğini belirtiyor.