Numan Kurtulmuş'tan AYM Başkanı Arslan'a dikkat çeken ziyaret

Numan Kurtulmuş'tan AYM Başkanı Arslan'a dikkat çeken ziyaret
AYM Başkanı Zühtü Arslan, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı bir törende yaptığı "AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal zemini yoktur" açıklaması sonrası TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan dikkat çeken...
AYM Başkanı Zühtü Arslan, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı bir törende yaptığı "AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal zemini yoktur" açıklaması sonrası TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan dikkat çeken bir ziyaret gerçekleşti.

Geçtiğimiz haftalarda milletvekilliği düşürülen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın AYM'nin iki kez hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmemesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. Yargıtay, AYM'nin kararlarına uygulamayarak Atalay'ın vekilliği düşürmüştü.

Yargıtay-Anayasa Mahkemesi gerginliği devam ederken; dün AYM Başkanı Zühtü Arslan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı bir törende sert açıklamalarda bulunmuştu.

"AYM kararlarına uyulmamasının yasal zemini yok"

Arslan, Erdoğan'ın da bulunduğu salonda şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanı bireysel başvuruyla ilgili olarak yanlış anlaşılan bazı hususları bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum. Norm denetiminde olduğu gibi bireysel başvuruda da AYM'nin baktığı herhangi bir Anayasal hak veya özgürlüğün ihlal edilip edilmediği hususudur. Ancak norm denetiminden farklı olarak bireysel başvuruda normların yorumu ve uygulanması sonucu tesis edilen kamu gücü işlemlerinin anayasallık denetimi yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan anayasallık denetiminin de kanun yolu denetiminden farklı olduğu açıktır. Diğer yandan norm denetiminde olduğu gibi bireysel başvuruda da Anayasa Mahkemesi önündeki bireysel başvuru yoluyla getirilen anayasal uyuşmazlığı Anayasa'nın hükümlerini yorumlamak ve uygulamak suretiyle karara bağlamaktadır."

Kurtulmuş'tan dikkat çeken ziyaret

Arslan bu sözleri sonrası bugün dikkat çeken bir ziyaret gerçekleşti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ı ziyaret etti. Ziyaret TBMM'nin resmi X hesabından "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a iade-i ziyarette bulundu" ifadeleri ile duyuruldu.