Referandumda CHP mühürsüz oylara göz mü yumdu; hedefteki isim Bülent Tezcan konuştu: AİHM dahil bütün yollar denendi

Referandumda CHP mühürsüz oylara göz mü yumdu; hedefteki isim Bülent Tezcan konuştu: AİHM dahil bütün yollar denendi
Eski CHP Milletvekili Atila Kart, referandumda mühürsüz oylarla ilgili YSK kararını AİHM’ne götürmek için çaba sarf ettiğini ama sürecin son aşamasında CHP’nin kurumsal başvurusunun yönetim tarafından engellendiğini, reddedileceğini...

Eski CHP Milletvekili Atila Kart, referandumda mühürsüz oylarla ilgili YSK kararını AİHM’ne götürmek için çaba sarf ettiğini ama sürecin son aşamasında CHP’nin kurumsal başvurusunun yönetim tarafından engellendiğini, reddedileceğini bile bile kişisel başvuru yaptığını ama sonuç alınamadığını söyledi, CHP yönetiminin referandumun iptali için etkili bir girişimde bulunmadığını, girişimde bulunulmasına da engel çıkardığını ima etti. Bu süreçte işaret ettiği isimse o dönem Kılıçdaroğlu’nun yardımcısı olan Bülent Tezcan’dı.

Tezcan Gazete Pencere’nin sorularını yanıtladı, Atila Kart’ın başvurusunda kurumsal kimliği geri çekmelerinin gerekçesini, yaptıkları diğer başvurunun olumsuz etkilenme olasılığına vurgu yaparak açıkladı.

Tezcan, “Biz dava açtık ama onun istediği davayı açmadık. YSK’ya yaptığımız başvuru reddedildikten sonra Ankara’da bir hukuk komisyonu oluşturduk. Ahmet Münci Özmen, Rıza Türmen ve Selin Esen gibi alanında etkili isimler durumu değerlendirdi ve iç hukuk yollarının etkisizliğini ortaya koyup doğrudan AİHM’e başvuru yapılmasına karar verildi. 4818/17 sayılı dosya ile itirazımız AİHM’e yapıldı. 30 Kasım 2017’de AİHM bu başvuruyu reddetti” dedi.

AİHM’nin ret gerekçesi ise, referandum ve yerel seçim konularının sözleşme kapsamı dışında olması. Tezcan “AİHM sözleşme gereği yasama meclisi seçimleriyle ilgili uyuşmazlıklarla ilgilendiğini bildirdi” açıklamasını yaptı.

Ortada CHP’nin hiçbir hukuksal girişimi yokmuş gibi bir hava yaratıldığını söyleyen Bülent Tezcan, kurallar içinde bütün itirazları gerçekleştirdiklerini ama sonuç alamadıklarını vurguladı. Önce YSK’ya itiraz ettiklerini sonra, AYM YSK kararlarını denetlemediği ve buna ilişkin emsal kararlar olduğu için doğrudan AİHM’ye gittiklerini, oradan da sonuç alamadıklarını söyledi.

Atila Kart’ın idare hukuku üzerinden başlattığı süreci de desteklediklerini ama iki başvuru aynı anda AİHM gündemine geleceğinden uzmanların uyarısıyla, kurumsal başvurunun olumsuz etkilenmemesi için Kart’a bireysel başvuru yapmasını tavsiye ettiklerini ve her türlü lojistik desteği sağladıklarını da hatırlattı.

Tezcan referandum günü teşkilata gönderilen, mühürsüz oylara ilişkin YSK kararını hatırlatan SMS mesajı içinse, “YSK’da alınan her kararı YSK kendi personeline, biz de sandık başındaki görevlilerimize gönderdik. Buna mühürsüz oylarla ilgili karar da dahil. Gönderilen mesaj asla, ‘itiraz etmeyin’ tavsiyesi içermiyordu, zira birçok sandıkta itirazlar da yapıldı” dedi.

Tezcan CHP’nin hukuksal olarak yapılabilecek her şeyi yaptığını öne sürdür, YSK’nın önünde kamp kurmalıydı eleştirilerini ise, “O başka bir tartışma” sözleriyle değerlendirdi.