Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye'ye geliyor: Gündemde Suriye, Ermenistan ve tahıl koridoru var

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye'ye geliyor: Gündemde Suriye, Ermenistan ve tahıl koridoru var
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmek için 6-7 Nisan tarihlerinde Türkiye’de olacak.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak 5-7 Nisabn...

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmek için 6-7 Nisan tarihlerinde Türkiye’de olacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak 5-7 Nisabn tarihleri arasında Türkiye’de olacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ziyarete ilişkin yapılan açıklamada görüşme gündeminin Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durum olduğu belirtildi.

Tahıl  Koridoru Anlaşmasının uzatılmasının ardından uygulanmasına dair gündemin ele alınacağının belirtildiği açıklamada, “Özellikle, Türk ortaklarımızın yardımıyla, sadece Ukrayna tahılının dünya pazarlarına arzı açısından değil, aynı zamanda uluslararası ekonomik operatörlerin Rus tarım ürünlerine ve gübrelerine erişiminin engellenmemesi açısından bu anlaşmaların kapsamlı bir şekilde uygulanmasını sağlamayı amaçlıyoruz” denildi.

Açıklamada Suriye ile normalleşme görüşmelerinin de ele alınacağı bilgisi de verilerek, İran'ın Astana sürecinin garantör ülkesi olarak dörtlü formata katılımıyla Ankara ve Şam'a yardım sağlanmasına yönelik adımlara değinileceği ifade edildi.

Lavrov ve Çavuşoğlu’nun gündeminde Ereniastan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden başlaması da var. Aynı zamanda bölgenin çatışma sonrası yeniden inşası dahil Güney Kafkasya’da işbirliğinin derinleştirilmesi konularının ayrıntılı olarak çalışılacağı bildirildi.

Enerji sektöründe işbirliğinin de ele alınacağı ifade edilen açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşası ve Türk Akımı doğal gaz boru hattının işletilmesi gibi stratejik projelerdeki ortak çalışmalara değinileceği belirtildi.

Açıklamada, nisan sonunda Akkuyu NGS’nin ilk güç ünitesine nükleer yakıtın yükleneceği anımsatıldı.

Lavrov ve Çavuşoğlu’nun, yeni turizm sezonunun arifesinde Türkiye'deki Rusların kapsamlı güvenliğini sağlama konularını görüşeceği aktarılan açıklamada, “Toplantının, Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklı yarara dayalı ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli bir katkı sağlamasını umuyoruz” denildi.