Rusya'dan Türkiye'ye dikkat çeken 'Montrö' mesajı!

Rusya'nın Türkiye Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım geldi. NATO'nun İstanbul Boğazı'nda üs kuracağı iddiaları ve haziran ayındaki NATO zirvesi öncesi yapılan paylaşımda Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne dikkat çekildi.

Rusya'dan Türkiye'ye dikkat çeken 'Montrö' mesajı!

GAZETE PENCERE - İstanbul Anadolu Kavağı'nda kurulması planlanan NATO Deniz Unsur Komutanlığı, hem Anayasa'nın 92. maddesi kapsamındaki "meclis izni" gerekliliği hem de Karadeniz'deki Montrö dengesini sarsma riski nedeniyle tartışma yarattı.

Tartışmalar devam ederken, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden dikkat çeken bir açıklama geldi.

Büyükelçiliğin resmi X hesabından Dış Politika Analisti Aydın Sezer'i de etiketleyerek yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"Büyükelçiliğimize Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili gelen sorulara cevaben, aşağıdaki hususları bildirmek isteriz.

Rusya, Montrö Sözleşmesi'ne büyük önem vererek uluslararası ilişkilerde yer alan tüm taraflarca uygulanmasını kararlılıkla desteklemektedir.

Sözleşmenin, özellikle Akdeniz ve Orta Doğu'daki son olaylardan dolayı meydana gelen dramatik dönemde, tüm ülke ve devletlerin çıkarlarına hizmet ettiğine inanıyoruz.

Bu bağlamda, Türkiye'nin dengeli ve sorumlu tutumunu takdirle karşılıyoruz."

AYDIN SEZER NE DEMİŞTİ?

Aydın Sezer ise Medya Günlüğü'ndeki yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

Dış politika, tarihi cımbızlayarak değil, bir bütün olarak okumayı gerektirir. Semadirek ve Limni’nin statüsünü tartışırken, Montrö’nün bize sağladığı o büyük güvenlik şemsiyesini ve bu şemsiyenin kurulmasında izlenen akılcı diplomasiyi unutmamak zorundayız. Aksi takdirde, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak, hariciye tarihimize yazılacak en acı sayfalardan biri olacaktır.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar