Sabah Gazetesi faka bastı: Fransızca makaleyi çarpıttılar

Sabah Gazetesi faka bastı: Fransızca makaleyi çarpıttılar
Sabah Gazetesi, NATO-Türkiye ilişkilerini konu alan makaleyi İstanbul'a yazılmış gibi gösterdi. Bunun üzerine İBB bir açıklama yaptı. Aylık Le Monde Diplomatique dergisinin, “Manière de voir” (Görme Biçimi) adlı ekinde yer...

Sabah Gazetesi, NATO-Türkiye ilişkilerini konu alan makaleyi İstanbul'a yazılmış gibi gösterdi. Bunun üzerine İBB bir açıklama yaptı.

Aylık Le Monde Diplomatique dergisinin, “Manière de voir” (Görme Biçimi) adlı ekinde yer alan “Türkiye Yüzyılı, 1923-2023” başlıklı Ekim-Kasım 2023 özel sayısındaki bir makale çarpıtıldı. Fransız araştırma kuruluşu Institut de RelationsInternationales et Stratégiques (Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü - IRIS) direktörü, Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Didier Billion’un kaleme aldığı makalede NATO ve Türkiye ilişkisi ele alındı. Yazıda Sanatçı İhsan Oturmak ve farklı Türk sanatçıların tasarım ve çizimleri paylaşıldı.

İBB’den yapılan açıklamada, “İBB’ye yönelik yalan haber kampanyasını tam gaz sürdüren sürdüren Sabah ve A Haber, medya tarihine bir yalanla daha geçti. Fransa'da aylık yayınlanan ‘Le Monde Diplomatique’ dergisindeki NATO-Türkiye ilişkisini konu eden makale, İstanbul’a ait bir yazıymış gibi sunuldu. Makalede kullanılan görseller arasında yer alan sanatçı İhsan Oturmak’ın çalışması, yazıda İETT ve İstanbul kelimesi dahi geçmemesine rağmen iftira fırsatı olarak kullanıldı. Oturmak’ın aynı temada benzer tasarımları olmasına rağmen, sanatçının bir eseri, yalan habere malzeme yapıldı” denildi.

İBB, yaptığı açıklamaya şöyle devam etti:

1950'lerden günümüze NATO ilişkilerinin ve siyasi gelişmelerin irdelendiği yazıyı Sabah ve A Haber “İETT Fransız Basınında” diyerek paylaştı. Yazının gerçek içeriğine hiç değinmeyerek okuyucularını ve Türk halkını kandırmaya çalıştı. Makalede İETT ve İstanbul kelimesi dahi geçmemesine rağmen iftira fırsatı olarak kullandı.Sanatçı Sanatçı İhsan Oturmak’ın dergide yer alan ‘isimsiz’ adlı çizimi üzerinden kara propaganda yapıldı. Oturmak’ın aynı temada tasarımları olmasına rağmen, sanatçının bir eseri yalan habere malzeme yapıldı.

3b5c5d43-4b41-4cab-a8e9-5ac79622063c.jpg
Makalede kullanılan bir diğer görsel