Sinan Oğan: 2 puana yakın oyumuz sandıkta hiç edildi

Sinan Oğan: 2 puana yakın oyumuz sandıkta hiç edildi
14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanı Seçimi'nde Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olan Sinan Oğan, TV100'de katıldığı canlı yayında gazeteci Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlıyor. Oğan, seçimde...

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanı Seçimi'nde Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olan Sinan Oğan, TV100'de katıldığı canlı yayında gazeteci Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlıyor. Oğan, seçimde yüzde 5,17 oranında oy alarak yarışı üçüncü tamamladı. Diğer iki adaydan Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan 50+1 barajını aşamadığı için seçimin ikinci turu 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak. Ata İttifakı'nın hangi adayı destekleyeceği merak konusu.

Oğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Memnun değilim. 11-12 civarında oyla sandığa gittik. Tüm sandıkları gözetecek imkanımız yoktu. Bu sebeple 2 puana yakın oyumuz sandıkta hiç edildi.

Son 3 gün Muharrem İnce’den boşalan kitle bana sardırdı. Beni linç etti. Çekilmemi sağlamaya çalıştılar. Bunlar siyasal matematikten bihaber bir kitle. Bana bir özür borcu var o kitlenin. Sinan Oğan çekilseydi 2. tur diye bir şey yoktu. Sayın Erdoğan balkon konuşmasını çoktan yapmıştı.

En başından beri ilkeli siyaset yürütüyoruz. Söylemlerimizde zerre değişiklik yok. Biz o günkü şartlarda son kararımızı vereceğiz dedik. İkinci tura kalacağını çok önceden öngörüyorduk. 

Dün ATA İttifakı genel başkanlarıyla toplantı yaptık. 100’e yarın istişare heyeti üyelerimizle toplantı yaptım. Kanaat önderlerimizle görüştüm. Bize imza ve oy verenlerle görüşüyorum. Biz kararımızı verdiğimizde bu Sinan Oğan’ın kararı olmayacak. Bizimle hareket eden kitlenin kararı olacak. Kararımız 1-2 gün içinde netleşecek. Bu sebeple tabanımızın önemli bir kısmını hareket ettirme imkanına sahip olacağız.

Zannediyorlar ki bizi linç ederek Sinan Oğan’ı Millet İttifakı tarafına koyarız. Bizi linç edenlerin bir kısmı Millet İttifakı’nı destekleyenler. 

ATA İTTİFAKI'NIN DESTEK ŞARTLARI

Biz PKK terör örgütüyle, FETÖ, Hizbullah terör örgütüyle ve bilimum terör örgütleriyle kesintisiz mücadele

Sığınmacıların bir takvim çerçevesinde geri gönderilmesi. Bizim takvim 1 seneydi, biz ikinci tura kalamadığımıza göre 1 sene diye dayatmanın bir manası yok

HDP ve HÜDA PAR’ın kurulacak müstakbel hükümette herhangi bir görev verilmemesi

Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve 66. maddesine asla dokunulmayacağının garanti edilmesi. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde HÜDA PAR’ın etkisi olacağını sanmıyorum. Görev vereceklerini de düşünmüyorum. HÜDA PAR’lı bir bakan, HDP’li bir bakan olsun istemem. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. 

HDP’nin Kürtlerin tamamını temsil ettiğini düşünmüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’na oy verecek Kürt seçmene neden karşı olayım ki?

Biz eğer Millet İttifakı’na destek verirsek yanımızdaki koltukta HDP’li bir bakan görmek istemem

HER İKİ İTTİFAKTA ŞARTLARI KABUL EDERSE NE OLACAK?

Tabanımızın eğilimlerini devreye girer. Bizim desteğimiz, desteklediğimiz tarafı güçlendirir. Bizim dışımızda da seçim kazanılabilir. 8 milyona yakın oy vermeyen kitle var. Bizim desteğimiz o kitleyi destekler. 60'lara yakın oyla iktidar olmak güçlü bir hükümet demektir. 

ATA İTTİFAKI PARTİLERİNİ EĞİLİMİ NE YÖNDE?

Kendilerine sormadan açıklamam ama aşağı yukarı ortak bir, paralel bir karar çıktı. Onları temsilen de bu müzakereleri yürütme yetkisi bana verildi. Aşağı yukarı aramızda bir fikir birliği var. 

YÜZDE 2 OYUMUZ ÇALINDI KANAATİNDEYİZ

Yüzde 2 oyumuzun çalındığı kanaatimiz var. Kanıtımız yok.

Aradaki fark kapatılmayacak gibi değil ama diğer tarafta kazanmak daha kolay.

Meclis çoğunluğunu Millet İttifakı'nın kazanacağı kanaatindeydim. Artı HDP ile. Ama öyle kötü bir liste yaptı ki... Kazanan aday koyduğunuz zaman kazanıyor. Bakın Erzincan'da CHP mi kazandı? Hayır, Mustafa Sarıgül kazandı.