Soruşturmayı Adalet Bakanlığı’na açın

Soruşturmayı Adalet Bakanlığı’na açın
İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi›nde (İBB) çalışan yüzlerce personelin "terör örgütleri ile iltisaklı veya irtibatlı olduğu yönündeki ihbar ve tespitler üzerine" özel teftiş başlatıldığını...

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi›nde (İBB) çalışan yüzlerce personelin "terör örgütleri ile iltisaklı veya irtibatlı olduğu yönündeki ihbar ve tespitler üzerine" özel teftiş başlatıldığını duyurdu. Bakan Soylu, "Bu konu siyasi değil, bir güvenlik meselesi" dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise belediyede çalışan 86 bin personelin yanında olduğunu söyledi, Soylu'yu görevini yerine getirmemekle suçlayarak istifaya çağırdı.

Önceki gün İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasının ardından, dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan arka arkaya açıklamalar geldi.

BAKANLIK YANLIŞ YERE SORUŞTURMA AÇMIŞ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da sonraki dakikalarda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi›nde açıklama yaptı.

“Öncelikle teftiş doğrudur. Bizler belediyeler olarak teftiş edilmekle olarak hiçbir sorunumuz yoktur” diyen İmamoğlu, “İçişleri Bakanlığı’nda oturan zat, 12 Aralık’ta TBMM’de açıklama yaptı. İBB’de 557 terörist olduğunu iddia etti. Her verisi yanlış olan bakana şunu hatırlatmak isterim; tam 2 hafta üstünden geçti. Bu 15 gün boyunca İçişleri Bakanlığı ne yaptı? Hiçbir şey duymadık yaptıklarıyla ilgili” dedi ve ardından yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:

“İBB olarak, belediye başkanı olarak bir kısım işlemler başlattık. Devlet adabına uygun bir biçimde bu beyanı ciddiye alarak, 15 Aralık’ta teftiş kurulunda bir araştırma ve gerekiyorsa da soruşturmaya izin verdim.

Aynı tarihte ise İçişleri Bakanlığı’na yazı yazdık. Bilgi istedik. Dedik ki Bakanlığa, ‘Bize bu konuda bilgi verin, kimdir bunlar, listeyi yolların, biz de gereğini yapalım.’ Bir teröristle ilgili bir tespitiniz varsa bunu ciddiye alalım değil mi? Bakanlık buna hiçbir yanıt vermedi.

“yuyan bakanlık dün (önceki gün) saat 20:00 itibarıyla bu uykudan uyanıp tweet attı. Tweet atarak hakkımızda bir soruşturma izni verdiğini duyduk. Twitter’dan soruşturma izni verildiğine ilk kez şahit oluyorum. Uygulama böyle olmaz.

15 gün sonra pazar akşamı böyle bir tweetle süreci başlatmak aklına geldi acaba neden? Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı pazar günü konuştu. İstanbul’la ilgili içi siyaset dolu mesajlar verdi. Buradan Cumhurbaşkanı’nın bu konuşmasından Sayın Bakan bir rol kapma çabasıyla ortaya çıktı.”

Soylu’nun teftiş sonuçlanmadan kaç kişinin örgütlerle iltisaklı olduğunu açıklamasını da eleştiren İmamoğlu, “Hanginiz sayı ile tespit yapıldıktan sonra teftiş yapıldığını duydunuz? Sayı veriyorsunuz, ‘bunlar terörist’ diyorsunuz sonra teftiş başlatıyorsunuz” dedi.

“Sen bakanlıksın, terörist konusunda netsen tut kulağından götür at hapse. Böyle bir süreç akıllara zarar. İşe girme prosedürleri bellidir, siz işe birini başlatırken adli sicil kaydı istersiniz. Bu belge Adalet Bakanlığı’ndan alınır. Dolayısıyla İçişleri Bakanı yanlış yere soruşturma açmış demektir.

Bence bir başka soruşturma açılması gereken yer de İçişleri Bakanlığı hatta bakanın kendisidir. ‘Terörist var’ deyip tutuklamıyorsa yapılacak şey işlem başlatmaktır. Ben bir vatandaş olarak sayın Cumhurbaşkanı’nı göreve davet ediyorum.”

BUNLARI TESPİT ETMİŞ BAKAN YERİNDE OTURUYOR
Soylu’nun 15 gün boyunca yazıya yanıt vermediğini ve harekete geçmediğini söyleyen İmamoğlu, “Bunları tespit etmiş bakan, yerinde oturuyor, gevrek gevrek basın önünde söylüyor. O kişiler de İBB’de görev mi yapıyor şu anda? Hemen İçişleri Bakanı görevinden istifa etsin. Derhal. Görevini yapmayan İçişleri Bakanı o zaman” dedi.

DAĞDA BULUNMUŞ BİRÇOK KİŞİ İŞE ALINMIŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gazetecilere yaptığı açıklamada, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) ile ilgili çalışma yapılırken İBB ile ilgili bazı bilgilere ulaştıklarını ve ihbarlar aldıklarını söyledi:
“Buradan referansla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne insanların girip çalıştıklarını gördük. Bu arada ihbarlar geldi. PKK/KCK ile bağlantılı hapse girmiş, özellikle dağda bulunmuş, polisin öldürülmesi eylemlerine katkı vermiş ve yargı tarafından tescil edilmiş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmiş, ByLock kullanıcısı birçok kişinin işe alındığını belirledik.

“Belediye de bir kamu teşükkülüdür. Buradaki işe alınanlar mahalleleri süpürmüyor, temizlemiyor, bir bölümü ilgili belediyelerin çok kritik yerlerinde çalışma kabiliyetine sahipler.”

Soruşturmanın siyasi olmadığını savunan Soylu, “Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok, bizim terörle mücadele ile işimiz var. Türkiye’yi alarmda tutmak zorundayız. Bu konu siyasi değil, bir güvenlik meselesi” dedi. Soylu, “Dağdaki teröristlerle mücadele ediyoruz. Şehirlerde terörizmle mücadele etmeyecek miyiz?” ifadelerini kullandı.