Soylu’nun “darbe” çıkışını değerlendiren eski ABD büyükelçisi: Yalnızca siyasi bir söylem deyip geçemeyiz

Soylu’nun “darbe” çıkışını değerlendiren eski ABD büyükelçisi: Yalnızca siyasi bir söylem deyip geçemeyiz
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 14 Mayıs seçimlerine ilişkin Batı’nın darbe girişimi olarak nitelemesini değerlendiren eski ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, seçim dönemlerinde bu tür söylemlere alışkın olduklarını...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 14 Mayıs seçimlerine ilişkin Batı’nın darbe girişimi olarak nitelemesini değerlendiren eski ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, seçim dönemlerinde bu tür söylemlere alışkın olduklarını fakat görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 14 Mayıs seçim sonuçlarına ilişkin “Batı’nın darbe girişimidir” olarak değerlendirmesi siyasi gündemde yerini korurken 2011 ve 2014 yılları arasında ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak Ankara’da görev yapan Francis Ricciardone, Soylu’nun ifadelerini değerlendirdi.

“Ben diplomat olduğum için siyasetçilerin zaman zaman şiddetli ve sert bir dil kullanmalarına aşinayım” diyen Ricciardone, Soylu’nun söylemlerine ilişkin VOA Türkçe’ye şu açıklamayı yaptı:

"Ben diplomat olduğum için siyasetçilerin zaman zaman şiddetli ve sert bir dil kullanmalarına aşinayım. Bu benim kendi ülkemde de yaşandı. O nedenle Türkiye siyasetinde etkili kişilerden bu kategoride açıklamaların gelmesi şoke edici değil. Ancak bu, herhangi bir hükümetin üst düzey yetkililerinin söylediklerini hafife alabileceğimiz anlamına da gelmiyor. Bunları ciddiye alıyorum ve elbette endişe verici. Yalnızca siyasi bir söylem ve arkasında bir şey yok deyip geçemeyiz. Bununla birlikte, Türkiye’de hararetli bir seçim atmosferi var. Seçim atmosferinde milliyetçi ya da yabancı düşmanı bir unsur olabiliyor. ABD dahil pek çok ülkede siyasetçiler zaman zaman bu düğmelere basabiliyor. O nedenle sürpriz olmamalı. Ben bunu siyasi desteği dışarıya karşı arttırmaya çalışma ya da seçmeni mutsuz eden şeyler için başkalarını suçlama bağlamında değerlendiriyorum. Bu her yerde bilinen bir uygulama. Biz Amerikalılar da buna aşinayız. Türkiye de böyle bir şeyle karşı karşıya. Ne olacağını göreceğiz. Türk halkı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir dönem için daha onay verebilir ya da vermeyebilir. Devletin hala seçim sürecini iyi yönetecek ve Türk halkının iradesine uyacak güçte yönetişim yapılarına sahip olduğuna inanıyorum. ABD’de bu konuda hiçbir soru işareti olmadan buna sahip olduğumuzu düşündük. Sonra 6 Ocak 2021’i yaşadık. Böyle bir şey ABD’de olabiliyorsa, Türkiye’de de bazı meseleler olabilir. İnişli çıkışlı olabilir. Ancak ABD nasıl 6 Ocak sürecini atlattıysa, 14 Mayıs seçimleri ya da olası ikinci turun sonuçları ne olursa olsun, Türkiye’nin sürecin üstesinden başarıyla geleceğine inancım tam.”