Türkiye’deki estetik turizmi: Neden burayı tercih ediyorlar

Türkiye’deki estetik turizmi: Neden burayı tercih ediyorlar
Boy uzatma operasyonları Türkiye'de yaygınlaşıyor. Peki, estetik ameliyatlarla gelen turistlerin yaşadığı riskler ve Türkiye'nin sağlık turizmindeki konumu ne? Detaylar haberde.Dolgun dudaklar, kalkık kaşlar, pürüzsüz bir cilt,...
Boy uzatma operasyonları Türkiye'de yaygınlaşıyor. Peki, estetik ameliyatlarla gelen turistlerin yaşadığı riskler ve Türkiye'nin sağlık turizmindeki konumu ne? Detaylar haberde.

Dolgun dudaklar, kalkık kaşlar, pürüzsüz bir cilt, minik bir burun, uzun bir boy… Son dönemde estetik işlemlere artan ilgi nedeniyle, binlerce kişi bıçak altına yatarak ameliyat oluyorlar. Türkiye’ye estetik olmak için gelen turist sayısı da artarken güzellik uğruna Türkiye'ye yayılan estetik operasyonlarda hayatları kaybedilen de oldu.

Türkiye'de estetik operasyonun düzenli olarak yapıldığı arasında ölüm vakalarının arttığını savunan İngiltere'nin önümüzdeki aylarda bu davranışlarda bulunmak üzere Türkiye'ye bir heyet gönderileceği belirtiliyor.

"Çok acılı ve toparlanma süreci uzundu. Ama parlama ihtimalim arttı, daha fazla saygı alışverişi."

Yoğun ağrı, sıcaklık, zayıf kemik oluşumu, esneklik kaybı, implant kırılması gibi kişisel yaşam boyu genişleme risklerine rağmen boy uzatma operasyonları yaygınlaşıyor. Ciddi risk taşıyan bu ameliyatı yaptıranlardan biri de 32 yaşındaki Ash. ABD'den İstanbul'a gelen Ash, iki farklı operasyonla yedi ay içinde 12 santimetre uzamış. Boyu 1.72'den 1.84'e çıkan Ash, zor zamanlar geçirse de memnun kaldı.

Ortopedi uzmanı Doç. Dr. Yunus Öç ise bu faaliyetlerin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkabilecek dönemlere dikkat çekiyor:

"Önümüzdeki 3-5 yıl içinde daha da popülerleşeceğini düşünüyorum, ama buna bağlı olarak ağzı yanacak, sonrasında çok ciddi problemlerin yaşandığı çocukların sayıları da artacak. Bir meme kaybı, bir enerji gibi değil, bunlarda bir sorun yaşanırsa günlük yaşantılarını kendilerini idame ettirebiliyor. Ama boy uzatmada sorun yaşadıkları zaman birinin bağımlı kalma olasılıkları var."

DW’nin haberine göre, Ameliyattan bir ay sonra dönen Ash, fizik tedavi ve egzersizlere burada devam ettiğini, artık sorunsuz bir şekilde 15 kilometre yürüyebildiğini ve koşabildiğini söylüyor.

Son iki yılda 200'den fazla boy uzatma uygulaması yapan Doç. Öç, önceki yıllarda cücelik, gelişim geriliği gibi tedavi amaçlı yapılan boy uzatma ameliyatlarının şimdi bir estetik uygulama haline geldiğini ifade ediyor. Türkiye'nin erkek uzatma ameliyatlarının en fazla üç ülkede biri olduğunu belirten Doç. Dr. Öç, bunun en önemli iki sebebinin  "hekimlerin cerrahi yeterlilikleri ve fiyat avantajı" olduğunu aktarıyor.

Boy uzatma uygulaması nasıl yapılıyor?

ortalama 2,5 ila 3 saat süren boy uzatma operasyonunda kol veya bacak kokusu en iyi patlaması beklenen bölgeden kesiliyor. Kemiklerin iki ucu arasında kalan boşluğa uzayabilen medikal sabitleyiciler yerleştiriliyor. Kemik boyundaki uzama bu temelde gerçekleşir. Yurt dışından gelen hastaların en az 3 ay Türkiye'de kalması ve uzama sürecinin Türkiye'de tamamlanması isteniyor. Masa başı çalışanlar, 6-7 ay içinde iş hayatına dönebiliyor. Kas gücünün sınırlı ağır işlerde çalışan kişiler içinse bu süre bir yılı bulunuyor.

Kliniğine göre 10 yıl boyunca barındırdıkları geri çevirdiklerini belirten Doç. Dr. Öç, ameliyatın 30 yaş üstü kişiler için uygun olmadığını belirtiyor. Ameliyatın kemiklerde tükenme potansiyelinin ve tendon düzeyindeki yüksek düzeyde olduğu 20-30 yaş arasındaki patlamanın başarılı sonuç verebileceğini ifade ediyor.

Kullanılan tıbbi tedavi ve iyileşme süreci bakım hizmetleri nedeniyle boy uzatma ameliyatlarının maliyeti oldukça yüksektir.

Sosyal ortamın daha güzel görünmesi baskısı

Ancak risk ve yüksek maliyet, "daha güzel olma" isteğinin önüne çoğu zaman geçemiyor. Sosyal medyada yer alan "kusursuz" fotoğraflar, bu gelişmeleri tetikleyen, şekillendirilen biri.

Küçük, kalkık burunlar, dolgun elmacık kemikleri ve gergin bir yüz sosyal medya platformlarında genel özellikler "ideal güzellik" dayatmasının standart örnekleri. Günümüzde pek çok kişi bu kalıplara uymadığını hissediyor. Buna karşılık "bedeni olduğu gibi yürüme hareketi" olarak tanımlanmış "beden oluşumlama" kavramı da yaygınlaşıyor. Baskı göğüs germekte zorlananlar ise estetik ameliyatlara yönelebiliyor. Yüzü güncel gösteren selfie trendinin estetik operasyonlara yönelik olduğu artırıldığı tahmin ediliyor. Yüz bölgesinde en sık yapılan estetik uygulamalardan biri burun estetiği. Burundan nefes almada zorluk, burunda ve çevresinde kalıcı şişmema, eşit görünüm kaybı, kalıcı yoğunluk gibi risklere rağmen burun miktarı yaptıranların sayısı oldukça yüksek.

ABD'de bir finans şirketinde çalışan ve ayrıca yarı zamanlı modellik yapan 28 yaşındaki Benita Paloja, Türkiye'nin yolunu tutanlardan. Kişisel tercihleri ​​nedeniyle 13 yıldan beri burun muayenesi yaptırmak isteyen Benita, "Ameliyattan sonra yapılan modellik teklifleri arttı" diyor. Özgüveninin yükseldiğini söyleyen Benita, ameliyattan bir hafta sonra Türkiye'den ayrıldı. Tam iyileşme dönemi altı ay süren Benita, ödem ya da morluk gibi etkiler yaşamamış. Ancak çok sayıda kişinin bu etkileri yaşadığını belirtiyor.

Güzellik uğruna Türkiye'ye yayılan estetik operasyonlarda hayatları kaybedilen de oldu. Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatını 2019'da yaptıran 31 yaşındaki İngiltere vatandaşı Melissa Kerr, ameliyat sırasında ciğerlerine giden bir pıhtı nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bu ameliyat en önemlisi estetik operasyonların başında geliyor. Kerr'in ölümünün ardından açıklama yapan sağlık durumunun, riskin devam ettiği ve hastalığın durumunun bildirildiği belirtilmişti.

Türkiye'de estetik operasyonun düzenli olarak yapıldığı arasında ölüm vakalarının arttığını savunan İngiltere'nin önümüzdeki aylarda bu davranışlarda bulunmak üzere Türkiye'ye bir heyet gönderileceği belirtiliyor.

"Sağlık turizmi sağlığının ticarileştirilmesinin en uç noktası"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi İkinci Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Ökten de sağlık hizmetlerinin ticarileştiği ve Türkiye'deki özelleştirme politikalarını güçlendirdiği için sağlık turizmini güçlendiriyor. Sağlık turizminin özel hastaneleri ve şehir hastaneleri için bir uygulama ve para kazanma alanı olduğunu söyleyen Prof.

En çok obezite ve estetik ameliyatları ile diş hekimliği uygulamalarına ilişkin şikayetler aldıklarını söyleyen Ökten, yeterli denetimin yapılmadığını savunuyor. Ökten, "Sağlık Bakanlığı bu alanı çok denetlemiyor. İçeriğiyle ilgili olarak özel bir araştırma yok" diyor.

Turistlerin güvenliği tehdit eden merdiven altı özellikli, özellikle estetik branşlarda yaygındır. Ruhsatsız merkezlerde uzman olmayan kişilerin yaptığı işlemler, kalıcı hasar bırakabiliyor. Uzmanlar, Türkiye'ye sağlık turizmi için gelmek isteyenler, ruhsatını ve turizm yetki belgesini kontrol etme konusunda uyarıyor.

Peki risklere rağmen Türkiye'yi neden tercih ediyorlar?

Yarı zamanlı modellik yapan 28 yaşındaki Benita Paloja bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

"Doktorların burun yapma tarzında başarılarını duymuştum. Model olan birkaç dostum Türkiye'de ameliyat oldu. Sonuçlardan çok memnunlar. Ben de inanılmaz derecede düzenli çalışıyor."

Benita ayrıca "ABD'de burun akıntısı için 30 bin dolar ödeyebilirdim. Ancak doktorlar Türkiye'deki kadar ilgili ve yardımsever olmazlardı" diyor.

"Sağlık turizminde 2023 hedefi tutturulamadı"

Türkiye'de 1 Şubat 2024 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık turizmi için verilen yetki belgesinde 643 hastane, 1043 kurum kuruluş, 177 özel tıp merkezi ve 2029 muayenehane bulunmaktadır. Son 10 yılda Türkiye'ye gelen sağlık turisti sayısı ise dört kat artış durumunda. 1 milyon 258 bin hastayla 2022 yılında son tarihin rekoru kırılmıştı. Yine aynı yıl sağlık turizmi gelirleri 2 milyar doları aştı. En çok tercih edilen hizmetler, saç ekimi ve estetik ameliyatlar oldu. Ardından onkoloji ve cerrahi branşları geliyor. 2023'ün ilk üç kısmı sağlık hizmetlerinden faydalanmak için Türkiye'ye gelenlerin sayısı 1 milyon 26 bin oldu.

Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi İcra Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, "3 milyon kişi olan 2023 hedefini tutturamadı" diyor. Holoğlu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye'ye gelen turistlerin yarı yarıya düştüğünü belirtiyor.

Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi İcra Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu'nun fotoğrafıSağlık Turizmi Geliştirme Konseyi İcra Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu'nun fotoğrafı

Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi İcra Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal HoloğluFotoğraf: özel

İstanbul'da beklenen büyük deprem de muhtemel sağlık turisti adaylarını düşündürüyor. Köksal Holoğlu, "Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı tüm sağlık tesisleri, depreme dayanıklı. Ayrıca onarım deprem raporları var" sağlığından faydalanıyoruz. Ortadoğu'dan gelen sağlık temizliğini toplamı içinde önemli bir yer koruyor. Son yıllarda sosyal medyanın öne çıkan Arap ayrılıklarının, Ortadoğu'dan gelecek turist sayısının bölüneceği düşünülüyor.

Dr. Holoğlu'nun etkisinin etkilerine göre son dört bölgede Ortadoğu ve Afrika'ya gelmek isteyenlerin vize alma süresi uzadı. Bu kişilerden bazılarını Hindistan'a bırakmayı seçti. Dr. Holoğlu, Türkiye'nin sağlık turizmine göre dünya birincisi olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin en önemli rakibi ise fiyat avantajı ve pazarlama kapasitesiyle öne çıkan Hindistan.