Uğur Dündar'dan iddia: ABD'li suç ortağı Sezgin Baran Korkmaz'ın CIA ajanı olduğunu öne sürdü

Uğur Dündar'dan iddia: ABD'li suç ortağı Sezgin Baran Korkmaz'ın CIA ajanı olduğunu öne sürdü
Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, Türkiye'de pek çok gazeteci ve siyasetçiyle girdiği parasal ilişkilerle gündeme gelen, hakkında kara para aklama suçlamasıyla yakalama kararı çıkartılmadan hemen önce Türkiye'den kaçan...

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, Türkiye'de pek çok gazeteci ve siyasetçiyle girdiği parasal ilişkilerle gündeme gelen, hakkında kara para aklama suçlamasıyla yakalama kararı çıkartılmadan hemen önce Türkiye'den kaçan Sezgin Baran Korkmaz hakkında yeni bir iddia ortaya attı. Uğur Dündar, Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'deki suç ortaklarından birinin avukatıyla yazışmasına değinerek, hakkında ömür boyu hapis cezası istenen Levon Aslan Dermen ile avukatı Mark J. Geragos arasındaki yazışmada, Geragos, Sezgin Baran Korkmaz'ın CIA ajanı olduğunu öne sürdü” diye yazdı.

SEZGİN BARAN KORKMAZ, SÜLEYMAN SOYLU VE VEYİS ATEŞ...

Sezgin Baran Korkmaz, özellikle mafya lideri lideri Sedat Peker'in çarpıcı iddialarıyla gündeme gelmişti. Peker, Sezgin Baran Korkmaz'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü, Soylu'nun SBK'dan, Veyis Ateş aracılığıyla 10 milyon euro karşılığında, 'hakkında soruşturma var" bilgisini verip, "yurtdışına kaç" dediğini iddia etmişti.

1 MİLYAR DOLARLIK DOLANDIRICILIK

Türkiye'den kaçtıktan sonra Avusturya'da yakalanan ve hem ABD'nin, hem Türkiye iadesini istedikten sonra ABD'ye gönderilen Sezgin Baran Korkmaz, 23 Ekim'de ABD'de hakim karşısına çıkacak. Sezgin Baran Korkmaz, o davada Levon Aslan Dermen ile birlikte yargılanacak. Savcılığın hakkında ömür boyu hapis cezası istediği Levon Aslan Dermen, ABD hazinesini vergi iadesi yoluyla 1 milyar dolar dolandırmak ve kara para aklama suçlamasıyla halen cezaevinde bulunuyor.

Uğur Dündar bugünkü yazısında Levon Aslan Dermen ile avukatı arasındaki bir yazışmadan söz etti ve Dermen'in avukatının Sezgin Baran Korkmaz için "CIA ajanı" dediğini yazdı:

Dündar'ın yazısındaki o bölüm şöyle:

Dermen'in avukatları müvekkillerinin suç şebekesinin “lideri” olmadığını iddia ediyorlar. Avukatlar, savcılığa hitaben kaleme aldıkları ve Dermen'i savundukları yazıda, ömür boyu hapis cezasının aşırı olacağını belirtiyorlar.

Bu bölümde avukatlar, asıl suçu işleyenlerin, sonradan itirafçı olup cezalarının düşürülmesini sağlayan Isiah ve Jacop Kingston kardeşler ile, onların eşleri olduğunu savunuyorlar. Yazışmada Kingston kardeşler ile Sezgin Baran Korkmaz'ı tanıştıran kişinin Dermen olduğu kabul ediliyor.

Ancak bu tanıştırmanın ardından Dermen'in devre dışı bırakıldığı, Kingstonlar ile SBK'nın birlikte şebeke kurup, suç işledikleri belirtiliyor. Buna göre Kingston'lar, Dermen'in yargılandığı mahkemedeki ifadelerinde bu kişinin ABD'deki bazı kanun uygulayıcılarıyla bağlantısı nedeniyle, kendilerine suç işlerken yakalanmayacaklarına dair güvence verdiğini anlatmışlar.

"SBK, CEZA ALMAYACAKLARINA DAİR CIA GÜVENCESİ VADETTİ"

Ancak mahkeme görüldükten sonra savcılık, itirafçı Kingston kardeşlerle mülakatlara devam etmiş. Nitekim avukatların mektubunda mahkeme sonrasında, 9 Nisan 2021 tarihinde Jacop Kingston ile savcılık tarafından yapılan mülakatta, Jacop'un farklı konuştuğuna dikkat çekiliyor. Jacop Kingston'ın bu mülakatta, işledikleri suçlardan ceza almamalarını sağlayacak “şemsiye”nin (umbrella) Dermen tarafından değil, bizzat Sezgin Baran Korkmaz tarafından vadedildiğini anlattığı kaydediliyor.


Kingston savcılara, SBK'nın kendilerine söz verdiği “şemsiye korumanın” CIA bağlantılı olduğunu söylüyor. Kingston, SBK'nın eski CIA Başkanı James Woosely ve eşi Nancye Woosely ile, CIA ajanı Graham Fuller tarafından tanıştırıldığını anlattığını belirtiyor. Kingston'un, bu tanıştırmalar sonucunda, bizzat SBK'nın da bir CIA ajanı olduğu çıkarımını yaptığı öne sürülüyor.

Savcılık yazısında Kingston'un mülakatta, Dermen'in kendilerinden uzaklaştığını, onun yerine Korkmaz ve CIA bağlantılarına güvendiklerini anlattığı da yer alıyor.
Yine savcılık belgesinde Kingston'un Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'deki Türk Büyükelçi ve diğer üst düzey yetkililerle görüştüğü iddiası da (ifadesine dayandırılarak) bulunuyor.