Yargıtay, en az 53 bin kişinin öldüğü depremlerde 'valilerin sorumluluğu yok' dedi

Yargıtay, en az 53 bin kişinin öldüğü depremlerde 'valilerin sorumluluğu yok' dedi
En az 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde, deprem bölgelerindeki valiler hakkında yapılan suç duyurusu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işleme konulmadı.Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin...
En az 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde, deprem bölgelerindeki valiler hakkında yapılan suç duyurusu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işleme konulmadı.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Bu depremlerde 53 bin 537 kişi yaşamını yitirdi, 107 bin 213 kişi de yaralandı.

Halkçı Hukukçular’dan avukat Tacettin Çolak, deprem bölgesindeki valilerin deprem öncesinde ve sonrasında gerekli önlem almadığı gerekçesiyle binlerce yurttaşın ölümüne, yaralanmasına ve binlerce yapının yıkılmasına neden olduğunu belirterek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Çolak’ın suç duyurusunu işleme alan savcılık, valiler hakkındaki dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda valiler hakkındaki şikayetin “işleme konulmamasına karar” verdi.

"Valiler hakkındaki iddialar soyut ve genel nitelikte"

Cumhuriyet'ten Mehmet Oflaz'ın ulaştığı kararda, depremden hemen sonra arama ve kurtarma çalışmalarının başladığı belirtildi. Başsavcı Şahin imzalı kararda özetle şöyle denildi:

“... Deprem sonrasında yerel Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmalar sırasında hasar gören/yıkılan ilgili bina ve/veya bölge, depremden etkilenen vatandaşlarımız arama ve kurtarma çalışmaları bakımından bir valinin sorumluluğunun tespit edilmesi halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na durumun bildirilmesi durumunda gereğine tevessül edilebileceği, aynı şekilde somut olarak bir fiil isnadında bulunulması halinde de yine gerekli inceleme ve işlemlerin yapılmasının mümkün olduğu hususları dikkate alındığında; deprem bölgesindeki valiler hakkında iddiaların soyut ve genel nitelikte bulunduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığı anlaşılmıştır.”