Yeşil pasaporta 3 yeni meslek...
Yurt dışına vizesiz seyahat imkanı sağlayan yeşil pasaportun kapsamının genişletilmesi için Meclis’e kanun teklifi verildi. Meclis İçişleri Komisyonu'na sevk edilen teklif kabul edilirse 3 meslek grubu daha yeşil pasaporttan faydalanacak.
GAZETE PENCERE - Vizesiz seyahat imkanı sağlayan “hususi damgalı pasaport” ya da kamuoyunda bilinen adıyla yeşil pasaport için yeni bir adım atıldı. Meclis’e sunulan kanun teklifiyle yeşil pasaportun kapsamının genişletilmesi ve 3 yeni meslek grubunun daha bu pasaporttan faydalanması önerildi.
Yeşil pasaporttan şimdilik devlet memurları, kamu görevlileri, Meclis ve hükümet üyeleri, belediye başkanları, sporcular, belirli kamu bankası ve kurum çalışanları, ihracatçı iş insanları ve şirket yetkilileri ile avukatlar faydalanabiliyor.
Meclis’e sunulan iki ayrı kanun teklifiyle pilotların, mühendislerin ve mimarların da bu haktan yararlanması istendi.
5 YIL FİİLİ UÇUŞ DENEYİMİ
İlk teklife göre havayolu pilot lisansı alınış tarihinden itibaren 5 yıl fiili olarak uçuş hizmeti yapan pilotların yeşil pasaport imkânından faydalanması önerildi.
Teklifin gerekçesinde “Havayolu uluslararası ulaşım araçları pilotları, yurtdışı çıkışlarını sadece görevli oldukları zaman yapabilmektedir. Pilotlar, yurtdışı eğitimlerine ve uçuş testlerine katılmak, yurtdışından uçak teslim almak için vizeye ihtiyaç duymaktadır. Bu durum hem maliyeti hem de vize alabilmek için geçen süredeki iş kaybı ile sektör için önemli bir sorun olmaktadır. Öte yandan yaşanan vize sorunları nedeniyle vize alamayan pilotlar hem vakit kaybetmekte hem de yurtdışı eğitimlerine katılamamaktadır” denildi.
MİMAR VE MÜHENDİSLERE 10 YIL KIDEM ŞARTI
Bir diğer teklifte ise TMMOB üyesi olan mühendis ve mimarların en az 10 yıl kıdemi bulunmak şartıyla yeşil pasaport hakkı tanınması istendi.
Teklifin gerekçesinde şunlara dikkat çekildi: “Mühendis ve mimarlar, üretim yapan, katma değer oluşturan meslek grubudur. Dünyayı, ülkeyi ve yaşamı tanıyan, anlayan ve ona göre politikalar üreterek yaşama geçiren bir çalışma anlayışı içerisinde olan mühendislik ve mimarlık kriterlerinin karşılıklı tanınması, mesleğin ortak değerler çerçevesinde birleştirilmesi ve geliştirilmesinin yanı sıra, toplumdaki pozisyonunu, rolü ve sorumluluğunun güçlendirilmesi için yurt dışında etkinlik ve çalışmaları zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla bu meslek gruplarının yurtdışındaki eğitim, panel, çalıştay, konferans vb. eğitim faaliyetlerine katılımları, teknoloji uygulamalarım yerinde tanımaları mesleki tecrübe ve üretkenlik açısından önem arz etmektedir.”
İki teklifte de “Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmaması kaydıyla” yeşil pasaport imkanı verilmesi önerildi.
KOMİSYON'A SEVK EDİLDİLER
YENİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve YENİ Parti Sivas Milletvekili Ulaş Karasu tarafından verilen kanun teklifleri Meclis İçişleri Komisyonu’na sevk edildi.
KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİYOR?
1. Devlet memurları ve kamu görevlileri
Kamu kurumlarında 1., 2. veya 3. derece kadrolarda çalışan devlet memurları ve benzeri kamu görevlileri.
Bu derecelerde görev yaparken emekli olanlar da haklarını korur.
2. Meclis ve hükümet üyeleri
Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri (milletvekilleri).
Eski bakanlar.
3. Belediye başkanları
Görevleri süresince büyükşehir, il veya ilçe belediye başkanları.
Derece kadro ile emekli olmuş eski belediye başkanları.
4. Sporcular
Devlet sporcusu statüsündeki sporcular (belirli şartlarla).
5. Belirli kamu bankası ve kurum çalışanları
Özelleştirilmeden önce yeşil pasaport hakkı olan kurumlarda çalışanlar (örneğin Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halk Bankası vb.), belirli koşullarla.
6. İhracatçı iş insanları ve şirket yetkilileri
Belirli ihracat hacmine ulaşan şirket sahipleri/ortakları/çalışanlarına kanunla yeşil pasaport hakkı tanınmıştır.
7. Avukatlar
Baroya en az 15 yıl kayıtlı avukatlar.
Kaynak:Haber Merkezi