YÖK Başkanı Özvar: 25 üniversiteye "öncelikli alan misyonu" verilecek

YÖK Başkanı Özvar: 25 üniversiteye "öncelikli alan misyonu" verilecek
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) "Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi" kapsamında, 15 bilim alanında 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm/programlarına "öncelikli alan misyonu" verilmesi kararlaştırıldı.YÖK...

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) "Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi" kapsamında, 15 bilim alanında 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm/programlarına "öncelikli alan misyonu" verilmesi kararlaştırıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi"nin tanıtım toplantısında konuştu. Özvar, "Belirli uzmanlık alanlarında kendilerine çeşitli misyonlar yüklenmiş olan 23 araştırma üniversitesi, 22 bölgesel kalkınma odaklı üniversite, 3 sağlık bilimleri üniversitesi, 2 uygulamalı bilimler üniversitesi ve 2 güzel sanatlar üniversitesi bulunmaktadır. Bunun yanında, belirli bilim alanındaki uzmanlıklarıyla öne çıkmış bölüm ve programlarımız bulunmaktadır. Bu bölüm ve programlarımızın, yükseköğretim ekosistemimiz tarafından desteklenmesi; nitelikli insan kaynağımızın geliştirilmesi ve uluslararası düzeyde nitelikli bilimsel çıktıların artırılması için önemli olduğu açıktır" dedi. 

Özvar şöyle konuştu:

"ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİNİN KAYNAĞI 250 MİLYON TL OLDU"

43 devlet üniversitesi ve 78 vakıf üniversitesi değerlendirmeye alınarak bu alanlarda uzmanlık ve yetkinlik gösteren üniversite bölümleri/programları 2018-2022 tarih aralığındaki yayın ve atıf performansları ile TÜBİTAK tarafından hazırlanan "Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi Raporu" çerçevesinde incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Yükseköğretim Kurulumuz tarafından 15 bilim alanında 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm/programlarına öncelikli alan misyonu verilmesi kararlaştırılmıştır.

Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında, 2022 yılında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından oluşturulan komisyon aracılığıyla her yıl yapılan performans değerlendirmesi sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından araştırma üniversitelerine yıllık olarak araştırma projelerinde kullanılmak üzere kaynak tahsis edilmektedir. 2022 yılında bu kapsamda tahsis edilen toplam kaynak miktarı 100 milyon TL iken 2023 yılında bu miktar, Strateji ve Bütçe Başkanımız Sayın İbrahim Şenel'in de önemli katkılarıyla 250 milyon TL'ye çıkarılmıştır.