YSK’nın İnce kararı ne anlama geliyor?

YSK’nın İnce kararı ne anlama geliyor?
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce önce adaylıktan çekildiği açıkladı, ardından bu yöndeki dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu’na iletti. YSK bugünkü toplantısında İnce’nin kararını konuştu ve 14 Mayıs’ta...

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce önce adaylıktan çekildiği açıkladı, ardından bu yöndeki dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu’na iletti. YSK bugünkü toplantısında İnce’nin kararını konuştu ve 14 Mayıs’ta İnce’ye verilecek oyların geçerli olmasına karar verdi. Karar hukukçular tarafından tepkiyle karşılandı.

Adaylardan birisi, “Artık ben aday değilim” demesine rağmen YSK’nın onu aday olarak kabul etmesi, verilecek oyları geçerli sayması, adayın iradesi ile çelişti. Ancak YSK kararının sonucu bununla da sınırlı değil. Çünkü oy pusulasında bulunması nedeniyle İnce’ye oy verecek seçmenler bulunacak. Oyları geçerli sayıldığında yüzde 50+1 eşiği yukarı çıkacak. Bu da adaylardan birisinin ilk turda seçimi tamamlamak için alması gereken oyun yükselmesi anlamına geliyor. Rakamsal olarak bakıldığında söz gelimi 50 milyon seçmen oy kullandığında 50+1 eşiği 25 milyon 1 oy anlamına geliyor.

İnce’nin 1 milyon oy aldığını farz edelim. YSK’nın kararı gereği bu eşik değişmiyor. Bir adayın seçimi ilk turda kazanabilmesi için yine 25 milyon 1 oya ihtiyacı olacak. YSK İnce’nin çekilme kararının ardından ona verilecek oyları geçersiz saysaydı toplam seçmen sayısından inceye verilen oylar düşülecek ve yarısından bir fazlası seçimi kazanmak için yeterli olacaktı. Aynı örnekten gidersek 50 milyondan inceye verilen 1 milyon oy çıkacak ve 24 milyon 500 bin 1 oy kazanmak için yeterli olacaktı.

TIKLAYIN - YSK: Muharrem İnce’ye verilecek oylar geçerli sayılacak