Yunanistan medyası: Türkiye Zürafa Adası'nı ilhak etti

Yunanistan medyası: Türkiye Zürafa Adası'nı ilhak etti
Yunanistan medyasında yer alan haberlere göre Türkiye, stratejik açıdan önemli olan Zürafa Adası’nı ilhak ettiYunanistan adanın kendisine ait olduğunu iddia ederken Türkiye ise Zürafa Adası’nın Türkiye toprağı ve egemenlik...

Yunanistan medyasında yer alan haberlere göre Türkiye, stratejik açıdan önemli olan Zürafa Adası’nı ilhak etti

Yunanistan adanın kendisine ait olduğunu iddia ederken Türkiye ise Zürafa Adası’nın Türkiye toprağı ve egemenlik haklarının Türkiye’ye ait olduğunu uluslararası topluma diplomatik bir mektupla duyurdu.

Yunanistan medyasına göre Türkiye 30 Ekim 2023'ten 2 Kasım 2023'e kadar Türk F-16'ları ve insansız hava araçlarıyla ada çevresindeki bölgede S-400 füzelerinin operasyonel testlerini gerçekleştirilecek.

Neler yaşandı?

Ada iki ülke tarafından uzun bir süre sahiplenilmedi ancak 2018 yılında Yunanistan’ın adaya kuş gözlem yuvaları kurma planı sonrası Türkiye ve Yunanistan arasından yıllardır süren Ege Denizi sınırları tartışmasına Zürafa Adası da eklenmiş oldu.

Yunanistan adanın kendisine ait olduğunu ifade ederken Türkiye ise tam tersini düşünüyor. Türkiye’ye göre Zürafa Adası Lozan’da imzalanan Adalar Anlaşmasının kapsamında değil.

Ada 9 metrelik bir kayanın üstünde duran Fenerden ibaret. Ancak ada ile birlikte çevresi de baz alındığında stratejik bir öneme sahip.