Influencer’ların Sosyal Medya Bütçesi

#paid ekibi, en iyi içerik oluşturucuların geçen yıl sektöre, takipçi sayısına ve içerik türlerine göre ne bütçe aldıklarına dair bir rapor hazırladı. Influencer pazarlama kampanyaları için yol gösterici olabilecek bu rapor sayesinde sektörel bazda hangi içerik oluşturucuya ne kadar ödeme yapılabileceğini sorgulamak mümkün oluyor.

Influencer pazarlaması, son beş yılda niş pazarlama taktiklerinden Fortune 500 ve doğrudan tüketiciye (DTC) markalarda herhangi bir pazarlama stratejisinin önemli bir parçasına dönüştü. Bu süre içinde 5-10 milyar dolarlık bir endüstri haline de geldi. 2020'de pazarlamacıların yaklaşık yüzde 60’ı, 2018'deki yüzde 39'a kıyasla influencer pazarlama bütçelerini artıracak. Pazarlamacıların yüzde 89'u influencer pazarlama yatırımın dönüşü açısından diğer pazarlama kanallarıyla karşılaştırılabilir veya hatta daha iyi olduğunu söylüyor. İnsanlar, güvendikleri biri bir şeyi sevdiğini söylediğinde ürün satın alıyor. Twitter kullanıcılarının neredeyse yüzde 40'ı, bir içerik oluşturucunun tweet'i nedeniyle bir ürün satın aldıklarını söylüyor. Marka ve içerik oluşturucu arasındaki eşleşme, bu tür bir sihrin kilidini açmanın anahtarıdır ve G2 (çoklukla kullanılan bir ölçümleme platformu) kullanıcılarına göre #paid, markalar ve içerik oluşturucular arasındaki seçim noktası. "TikTok konusunda ne yapmalıyım?" Sorusunun kesişme noktasındayız. ve "içerik oluşturucular Instagram makaralarını nasıl kullanıyor?"

Markalar için rehber niteliğinde bu rapor sayesinde sektörel bazda beklentilerini görebiliyorlar. Influencer’lar (gerçi #paid onlara içerik üreticisi demeyi tercih ediyor) ise markalardan hangi bütçeyi istemeleri gerektiğini, pazarın durumunu bu rapordan öğreniyorlar.

Influencer bütçeleri nasıl belirleniyor?

Sosyal medyada yapılacak paylaşım için bütçelemeyi yaparken dikkat edilmesi gereken üç alan var. Sektörel dikey, kitle ve içerik çeşidi.

Sektörel dikeyde niş alanlarda markaların arzlarının az olması nedeniyle, bütçeler daha düşük oluyor. Söz gelimi outdoor sporlarına az ilgi olmasından dolayı bütçeler daha aşağıdayken, sosyal medya kullanıcıların çoğunu ilgilendiren vücut bakımı konusunda rakamlar genelde daha yukarıda.

En yüksek bütçeler carousel içeriklere ait

Özellikle Instagram’da birden fazla resmin kullanıldığı, carousel içerikler en yüksek bütçelere sahip. İçerik çeşitleri arasında ortalamada en yüksek ise video içerikleri. Üstelik bütçe takipçi sayısı arttıkça ciddi anlamda yükseliyor.

Paid takipçi sayılarına göre influencer’ları üç gruba ayırmış; 25bin altında takipçi sayısına sahip mini, 25bin - 100bin arası takipçi sayısı ile orta ve 100bin üzerinde kullanıcı sayısı ile makrolar.

Ayrıca raporda markaların hangi influencera neden daha fazla veya daha az ödeme yapması gerektiği de anlatılmış.

Türkiye’de durum nasıl?

Türkiye’de ünlü ve influencerların sosyal medya paylaşımlarının satışını Fideyo.com yapıyor. Bir süredir ünlülerin video üzerinden takipçilerine ulaşmalarını sağlamak ve özellikle pandemi döneminde gelirleri düşen eğlence sektörüne destek olan Fideyo.com yakın zamanda açıklayacağı versiyon 2.0 ile birlikte, sosyal medyada paylaşımdan, yoruma hatta takipe kadar, ünlülerin bütçelendirdikleri her türlü sosyal faaliyetin satışını gerçekleştiriyorlar.

Fideyo’nun portföyünde kimler var?

Sanatçıların akın ettiği platformda, Okan Bayülgen, Serdar Ortaç, Gonca Vuslateri, Yeşim Salkım gibi ekran yüzlerinden Ahmet Çakır, Sinan Engin gibi spor camiasının önemli isimlerine kadar birçok ünlü var.

Fideyo sadece ünlüler için değil, twitch fenomenleri için de markalarla buluşma alanı.

Fideyo kurucu ortağı Efe Hızır, platformun sadece ünlüler için değil, internet dünyasındaki bütün fenomenler için açık olduğunu söylüyor. Twitch’den, youtuber’lara kadar herkesin takipçileri ile buluşma noktası olacağını söyleyen Hızır, özellikle versiyon 2.0 ile, fenomen olmuş ama yüzünü göstermek istemeyenlerin de marka paylaşımları yapmalarının imkanı olacağını söylüyor.

Ünlülerin sosyal medya paylaşımlarında rekor kimin?

Son dönemde markaların çok ilgisini çeken influencer marketing alanında dünyada çok büyük bütçeler de konuşuluyor. Rekor “The Rock” ismiyle bilinen Dwayne Johnson’a ait. Bir instagram paylaşımı için 1 milyon dolar alan The Rock, paylaşımları profesyonel bir iş olarak yapıyor.

Kendell Jenner’ın kardeşi Kylie Jenner ise bir paylaşım için bir milyon doların biraz altını istiyor. 986bin dolar.

Liste Christiano Ronaldo, Kim Kardashian ile devam ediyor…

IN / OUT

Influencer Marketing IN / SEO OUT

Uzaktan şarj olan telefonlar IN / Katlanabilir Telefonlar OUT

Mikro Influencerlar IN / Makro Influencerlar OUT

Trendleri Sociality.io’dan takip etmek IN / Sadece Google Trend takip etmek OUT

Yenilenebilir Enerji IN / Nükleer Enerji OUT

Günlük Aşı Sayıları IN / Günlük Vaka Sayıları OUT

Elon Musk’ı dinlemek IN / Bill Gates’i dinlemek OUT

Müstakil Evler IN / Apartman ve siteler OUT

Home Office IN / Kampüs Office OUT

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi