İngiltere'de 390 milyon yıllık en eski orman fosili bulundu

İngiltere'de 390 milyon yıllık en eski orman fosili bulundu
Bilim insanları, İngiltere'nin güneybatısında, Bristol Kanalı'nın güney yakasında, Minehead kentindeki bir parkın yakınındaki kumtaşı kayalıklarında 390 milyon yıl öncesine dayanan Dünya'nın en eski ormanına ait ağaç fosilleri...
Bilim insanları, İngiltere'nin güneybatısında, Bristol Kanalı'nın güney yakasında, Minehead kentindeki bir parkın yakınındaki kumtaşı kayalıklarında 390 milyon yıl öncesine dayanan Dünya'nın en eski ormanına ait ağaç fosilleri buldu.

Cambridge Üniversitesi bilim insanları, bu yeni bulunan fosillerin, New York'ta bulunan ve daha önce en eski olarak kabul edilen fosillerden 4 milyon yıl daha eski olduğunu açıkladılar.

Bu araştırma, ağaçların Dünya üzerindeki yaşamın karaya çıktığı döneme ait olduğunu tespit etti. Bu dönem, 419 ila 358 milyon yıl önceye denk gelen Devoniyen dönemidir. Araştırmanın başyazarı olan Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Neil Davies, bulunan ağaçların palmiye ağaçlarına çok benzeyen ancak yapraklarının olmayan calamophyton türüne ait olduğunu belirtti. Bu ağaçlar 2 ila 4 metre uzunluğunda olup ince ve içi boş gövdelerinden çıkan dallar ince sürgün benzeri yapılarla kaplıydı. Ağaçlar uzadıkça alttaki dallar dökülüyordu.

Araştırmacılar, ağaçların kök sistemlerinin çökeltileri hapsederek nehir kenarlarını ve kıyı şeritlerini oluşturduğunu keşfettiler. Davies'e göre, bu ağaçlar yaşam ortamlarını inşa ederek suyu belirli yerlerde topluyor ve küçük kanallar oluşturuyordu. Ayrıca, ağaçların yere düşen dalları, sıcak ve kuru iklimde orman tabanında yaşayan omurgasız canlılara nemli yaşam alanları sağlıyordu. Araştırma ekibi, 5-6 santimetrelik eklembacaklıların bıraktığı ayak izleri ve kuyruk sürüklenmelerine dair kanıtlar buldu.

Bu fosillerin bulunduğu Hangman Kumtaşı Oluşumu'nun o dönemde İngiltere'de değil, Almanya ve Belçika olarak bilinen bölgeye ait olduğu belirtiliyor. Araştırma sonuçları Journal of the Geological Society dergisinde yayımlandı.